προσφατα

ΣΤΑΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΒΗΣ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΡΑΦΗΣ

1η φάση :
το παιδί κρατάει το εργαλείο γραφής με τετραποδική λαβή και κάνει έσω στροφή στο καρπό.Η φορά γραφής συνήθως είναι ανάποδη ( απο αριστερά προς δεξιά και απο κάτω προς τα πάνω ) και ίσως το παιδί καθρεπτίζει γράμματα, σύμβολα και αριθμούς.


2η φάση :
το παιδί μετά απο γραφοκινητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τη χρήση δακτύλων και προκαλούν ενδυνάμωση των μυών της άκρας χείρας καθώς και καλύτερο έλεγχο των κινήσεων του χεριού αλλάζει τη θέση του καρπού και αρχίζει να βάζει το μέσο δάκτυλο στη στήριξη του εργαλείου γραφής. Συχνά το αλλάζει απο τριποδική σε τετραποδική μέχρι να αυτοματοποιηθεί η ορθή λαβή συγκράτησης.
3η φάση :
το παιδί όλο και πιο σπάνια αλλάζει τη λαβή σε τετραποδική και η ανάποδη φορά γραφής δε το εξυπηρετεί πλέον. Η ποιότητα γραφής βελτιώνεται.
4η φάση :
Το παιδί μπορεί να συγκρατεί ακόμα και πινέλο με τριποδική λαβή συγκράτησης και αυτοματοποιεί τη σωστή τεχνική και την ορθή φορά γραφής. Ίσως να χρειάζεται ακόμα υπενθύμιση για διόρθωση της θέσης ή της φοράς γραφής αλλά πιό σπάνια μέχρι να κατακτήσει τελείως τη θέση και σωστή τεχνική.

ΠΗΓΗ : Πολιτάκη Μαρκέλλα Εργοθεραπεύτρια.

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www,anaptixipaidiou.grhttp://anaptixipaidiou.blogspot.gr/2015/05/blog-post_18.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By