προσφατα

Ένα βήμα πριν το θρανίο

Δημιουργικό πρόγραμμα προετοιμασίας για την ομαλή μετάβαση στη σχολική ζωή. Γονείς και «πρωτάκια» σπεύσατε!

Δημιουργικό πρόγραμμα προετοιμασίας για την ομαλή μετάβαση στη σχολική ζωή

Για παιδιά που θα ξεκινήσουν την Α΄ Δημοτικού τον Σεπτέμβριο 2014

Επιστημονική υπεύθυνη
Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, συμβουλευτική-εκπαιδευτική ψυχολόγος

Φανταστείτε ότι μπαίνετε για πρώτη φορά σε ένα τεράστιο κτίριο με πάρα πολλά άγνωστα παιδάκια, ότι ξαφνικά θα έχετε διάβασμα για το σπίτι τα απογεύματα και θα βομβαρδίζεστε με πάμπολλες γνώσεις. Μάλιστα, ένας καινούριος «μεγάλος» θα αξιολογεί πόσο καλά τα πάτε!
Ακόμα και για το παιδί που έχει πάει σε παιδικό σταθμό, η εμπειρία της έναρξης του σχολείου αποτελεί μια πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή του. Από το ασφαλές περιβάλλον της οικογένειας, το παιδάκι εισέρχεται σε ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον με πολλές απαιτήσεις, στις οποίες χρειάζεται να ανταποκριθεί. Είναι λοιπόν εξαιρετικά βοηθητικό το «πρωτάκι» μας να είναι εφοδιασμένο με βασικές γνώσεις και δεξιότητες που θα το βοηθήσουν σε αυτήν τη σημαντική μετάβαση της ζωής του.
Το πρόγραμμα «Ένα βήμα πριν το θρανίο» αναγνωρίζει τις πολλαπλές ανάγκες που έχουν τα παιδιά που θα πάνε στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Σε συνεργασία με έμπειρους παιδαγωγούς, δίνει την ευκαιρία στα «πρωτάκια» να συμμετάσχουν σε ένα μικρό προπαρασκευαστικό παιχνίδι που θα τα βοηθήσει να περάσουν ομαλά από την ξεγνοιασιά του τελευταίου τους προσχολικού καλοκαιριού στη σχολική ζωή.
«Ένα βήμα πριν το θρανίο» και τα παιδιά θα μπορέσουν να λάβουν βασικές πληροφορίες και να εξασκηθούν στο πώς να κάνουν φίλους, ποιες συμπεριφορές είναι κοινωνικά αποδεκτές και ποιες όχι, πώς να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, πώς να αγαπήσουν το βιβλίο, πώς να τρέφονται υγιεινά και πώς να δέχονται τη διαφορετικότητα στη ζωή.
Ταυτόχρονα οι γονείς, στην πρώτη συνάντηση του προγράμματος, θα ενημερωθούν από την ψυχολόγο Καλλιόπη Εμμανουηλίδου για θέματα όπως το άγχος και η σχολική φοβία, η μαθησιακή ετοιμότητα, η διαχείριση του χρόνου και ο ρόλος των ίδιων στην προετοιμασία των παιδιών τους για το σχολείο.

Κάθε παιδί θα πάρει δώρο το βιβλίο 1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).
Δείτε παρακάτω αναλυτικά τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου-Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014, 6-7 το απόγευμα
«Με μια σβήστρα για βοηθό κι ένα μολύβι για αρχηγό!»: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης με την Άλκηστη Χρονάκη
Η δημιουργική γραφή απελευθερώνει τη δημιουργικότητα και ενεργοποιεί τη φαντασία του παιδιού. Με ιστορίες που είτε τις δημιουργούν είτε τις διαβάζουν στο εργαστήριο δημιουργικής γραφής, τα παιδιά διασκεδάζουν, εκφράζουν με λόγια τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, πειραματίζονται, ανακαλύπτουν τις δεξιότητές τους. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα δουλέψουμε με επιλεγμένο υλικό με θέμα τη σχολική πραγματικότητα, έτσι ώστε μέσα από το παιχνίδι οι μικροί μας μαθητές να ενταχθούν ομαλά στο σχολικό περιβάλλον.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014, 7-8 το απόγευμα
«Παιδικοί φίλοι, φίλοι παντοτινοί»: Εργαστήριο με θέμα τη φιλία, με την Ειρήνη Ζέρη
Ταξιδεύουμε στον κόσμο της φιλίας, γνωρίζουμε την ομορφιά της, ανακαλύπτουμε την αξία
της. Μαθαίνουμε να προσεγγίζουμε και να αποκτούμε νέους φίλους, να επικοινωνούμε με αγάπη και κατανόηση, να «χτίζουμε» δυνατές φιλίες, που αποτελούν τα θεμέλια για ένα ευτυχισμένο μέλλον.

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014, 7-8 το απόγευμα
«Ας φιλοσοφήσουμε»: Εργαστήριο με αφορμή το βιβλίο Είναι άδικο! από τη σειρά «Ο μικρός φιλόσοφος» με την Ειρήνη Ζέρη
Παρέα με τον Πίκολο, τον μικρό μας φιλόσοφο, παίζουμε και μαθαίνουμε να μεγαλώνουμε,
με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αναγνωρίζουμε και εκφράζουμε συναισθήματα, ανακαλύπτουμε κανόνες συνύπαρξης, κατανοούμε κώδικες που είναι αναγκαίοι για την αρμονική μας συμβίωση μέσα στο σχολικό πλαίσιο και ευρύτερα στο πλαίσιο της κοινωνίας.

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014, 7-8 το απόγευμα
«Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε»: Εργαστήριο με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο συμπεριφοράς με την Ειρήνη Ζέρη
Μέσα από παιχνίδια δημιουργικής έκφρασης και αυτοσχεδιασμού μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε αρνητικά συναισθήματα, να τα αξιοποιούμε δημιουργικά, με θετικές σκέψεις και συμπεριφορές. Με βιωματικές δραστηριότητες, δημιουργούμε συνθήκες αλληλοκατανόησης, αυτοελέγχου, αλληλοσεβασμού, με στόχο την ισορροπημένη και χαρούμενη καθημερινή ζωή μέσα στο νέο σχολικό περιβάλλον.

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014, 7-8 το απόγευμα
«Μαθαίνουμε να τρώμε υγιεινά»: Εργαστήριο για τη σωστή διατροφή με την Ειρήνη Ζέρη
Γινόμαστε πρωταγωνιστές της υγιεινής διατροφής, ανακαλύπτουμε τα πολύτιμα
μυστικά της και μαθαίνουμε να επιλέγουμε υγιεινές τροφές για το κολατσιό μας
στο σχολείο αλλά και στο σπίτι. Όλα αυτά μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες,
παιχνίδια με τη «Διατροφική Πυραμίδα», κουκλοθέατρο, θεατρικό παιχνίδι και εικαστικά
δρώμενα. Στόχος μας να αποκτήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αναγνωρίζοντας
παράλληλα τη σπουδαιότητά τους.

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014, 7-8 το απόγευμα
«Το βιβλίο είναι το αγαπημένο μου παιχνίδι!»: Ένα χαρούμενο βιβλιοεργαστήρι με την Ειρήνη Ζέρη
Οι μικροί μας καλλιτέχνες ομορφαίνουν τον κόσμο του βιβλίου με τις δικές τους δημιουργίες! Συνθέτουν χρώματα, υλικά και φαντασία και φιλοτεχνούν τα καλλιτεχνήματά τους με μεράκι και συνεργασία. Αναδεικνύουν τη δημιουργικότητά τους, απολαμβάνουν στιγμές έμπνευσης και δημιουργίας και οδηγούνται σε κατασκευές χρήσιμες και ιδανικές για την έναρξη της σχολικής χρονιάς!

Και για τους γονείς: Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης των παιδιών (Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014), η ψυχολόγος Καλλιόπη Εμμανουηλίδου θα ενημερώσει τους γονείς σχετικά με τη συμβολή τους στην καλύτερη προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο:
• Πώς να μεταδώσουμε ενθουσιασμό για τη σχολική εμπειρία;
• Βιώνουν τα παιδιά άγχος;
• Τι είναι η σχολική φοβία και πώς την αναγνωρίζουμε;
• Πώς καθιερώνουμε ρουτίνες και πώς διαχειριζόμαστε τον οικογενειακό χρόνο;
• Τι να προσέξουμε στον ύπνο και τη διατροφή των παιδιών;
• Πότε ένα παιδί είναι έτοιμο για το σχολείο;
• Πώς βοηθάμε τα παιδιά να κοινωνικοποιούνται και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους;
Η ομιλία θα διεξαχθεί παράλληλα με γόνιμη συζήτηση και θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα των γονιών.
Διάρκεια: 2 ώρες

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου είναι εκπαιδευτική-συμβουλευτική ψυχολόγος με ιδιαίτερη εξειδίκευση και ενδιαφέρον σε θέματα που αφορούν τη διατροφή, τη νοημοσύνη, την αγωγή των παιδιών και τη βοήθεια που μπορεί να δώσει η επιστήμη της ψυχολογίας με πρακτικούς τρόπους σε προβλήματα της καθημερινότητας. Έχει κάνει μεταπτυχιακά στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία, τη Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Έρευνα. Έχει δίπλωμα γενικής συμβουλευτικής και συμβουλευτικής διαταραχών πρόσληψης τροφής και είναι κάτοχος διδακτορικού με θέμα τη νοημοσύνη και το ταλέντο. Διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εργάζεται ως ψυχολόγος και ως επιμορφώτρια στη Θεσσαλονίκη. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της: Ψυχολογία της διατροφής, Πώς οι διατροφικές συνήθειες αντανακλούν τον συναισθηματικό μας κόσμο, Γυρίζω σελίδα… στη διατροφή, Γυρίζω σελίδα… στο άγχος, Γυρίζω σελίδα… στη χαμηλή αυτοεκτίμηση, Το ξωτικό που ήθελε να ψηλώσει.

Η Ειρήνη Ζέρη σπούδασε ψυχολογία στο New York College της Αθήνας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Θέατρο των Αλλαγών και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας «Το Άθυρμα». Εργάζεται από το 2003 ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και συντονίστρια προγραμμάτων συναισθηματικής και κοινωνικής αγωγής σε παιδικούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Εδώ και πέντε χρόνια εργάζεται ως παιγνιοθεραπεύτρια με παιδιά και ομάδες με συναισθηματικές δυσκολίες και διαταραχές συμπεριφοράς. Επίσης οργανώνει βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.

Η Άλκηστη Χρονάκη, μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Σύγχρονη Λογοτεχνία σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας, ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο θεματικό πεδίο «Διδακτική της Λογοτεχνίας» στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, με θέμα Η Συμβολή της Ανάγνωσης Μυθιστορημάτων στη Διαμόρφωση της Υποκειμενικότητας των Εφήβων. Στο πλαίσιο της διατριβής και για τις ανάγκες της έρευνας, οργάνωσε και λειτούργησε λέσχες ανάγνωσης παιδιών προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας στις δημοτικές βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη σε φροντιστήρια, κέντρα ελευθέρων σπουδών και ΙΕΚ ως καθηγήτρια αγγλικών, συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ως εκπαιδεύτρια σε προγράμματα που υλοποιούσε και ως μεταφράστρια. Παράλληλα, από το 1998 μέχρι το 2003 αρθρογραφούσε στο λογοτεχνικό περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ με βιβλιοκριτικές και παρουσιάσεις βιβλίων. Από το 2006 εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια αγγλικών.

Τρόπος συμμετοχής
Ανάμεσα στα εργαστήρια θα γίνεται σύντομο διάλειμμα, κατά το οποίο θα προσφέρονται στα παιδιά μπισκότα και δροσεροί χυμοί. Καλό είναι να έχουν μαζί τους ένα μπουκαλάκι νερό.
Απαραίτητη η προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά
Κόστος συμμετοχής: 80 ευρώ. Ειδική τιμή για αδέρφια: 70 ευρώ
Το κόστος αφορά τη συμμετοχή ενός παιδιού για όλη την εβδομάδα και την ενημερωτική συνάντηση των γονέων, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν ο ένας ή και οι δύο γονείς.
Η πληρωμή του κόστους συμμετοχής θα γίνει σε δύο δόσεις: 1. κατά την εγγραφή (το αργότερο πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη του προγράμματος) 2. τη δεύτερη ημέρα του προγράμματος (2/9/2014).

Προσφορά «Φέρε και τον φίλο σου»: Φέρε δύο ή περισσότερους φίλους σου μαζί και θα ισχύσει για όλους η ειδική τιμή που ισχύει για τα αδέρφια. Για να ισχύει η προσφορά ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα πρέπει να ενημερωθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής, λαμβάνοντας ηλεκτρονικά το ακόλουθο κείμενο συμπληρωμένο. «Επιθυμώ να συμμετάσχω στο (ΟΝΟΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ) και να χρησιμοποιήσω την προσφορά Φέρε και τον φίλο σου για εμένα (ΟΝΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑΞΗ) και τους (ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΕΙΣ). Οι κηδεμόνες μας είναι κατά σειρά (ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, E-MAIL)».

Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των εργαστηρίων:
• στο τηλ.: 211 3003580
• στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, με την ένδειξη ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΡΑΝΙΟ και σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο και την ηλικία του παιδιού, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By