προσφατα

Υποψιάζομαι ότι το παιδί μου έχει δυσλεξία. Τι να κάνω;

Αυτή η ερώτηση συχνά έρχεται στο μυαλό των γονιών που παρατηρούν κάποια σημάδια δυσλεξίας ή γενικότερα μαθησιακής δυσκολίας στο παιδί τους. Αν σας ταλαιπωρεί κι εσάς αυτή η σκέψη διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές που βασίζονται πάνω στο τρίπτυχο: Αναγνώριση - αποδοχή - αντιμετώπιση/παρέμβαση ειδικής αγωγής.

1. Μην απελπίζεστε! Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο αφού σε κάθε σχολική τάξη υπάρχουν το λιγότερα 2-3 παιδιά με κάποια μαθησιακή δυσκολία.

2.  Μάθετε πληροφορίες για τη σχολική επίδοση: Μιλήστε με τον δάσκαλο-α του παιδιού, εκφράστε τις υποψίες σας και ακούστε τη γνώμη του. Θα σας βοηθήσει να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το παιδί σας. Επίσης θα βοηθήσει και τον εκπαιδευτικό να προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη μέσα στην τάξη.

3. Όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο: Μην περιμένετε να περάσει καιρός μέχρι να αποδεχτείτε το γεγονός ότι το παιδί σας δυσκολεύεται στα μαθήματα. Το συντομότερο δυνατό απευθυνθείτε στους ειδικούς για παρέμβαση ειδικής αγωγής. Όταν αφήνουμε άλυτη και χωρίς αντιμετώπιση οποιαδήποτε δυσκολία αποκλείεται να βελτιωθεί μόνη της. Αντίθετα τα μαθησιακά κενά μεγαλώνουν και τότε η αντιμετώπιση τους γίνεται πιο δύσκολη, όχι όμως αδύνατη. Η αρμόδια ειδικότητα είναι ο ειδικός παιδαγωγός, που αξιολογώντας το παιδί θα φτιάξει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης με συγκεκριμένους στόχους, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού. 

4. Αξιολόγηση: Κλείστε ραντεβού για αξιολόγηση σε κάποιο δημόσιο φορέα. Συνήθως απαιτείται αρκετός χρόνος μέχρι την πραγματοποίηση του ραντεβού. Για αξιολόγηση επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικό παιδαγωγό, ώστε να μην χάνετε χρόνο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

5. Αποδοχή: Αποδεχτείτε τις δυσκολίες του παιδιού σας, διαβάστε για αυτές, βρείτε συμβουλές και άρθρα από το διαδίκτυο που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε περισσότερα.

6. Ενθάρρυνση παιδιού: Συζητήστε με το παιδί σας, που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει και το ίδιο καταλάβει ότι δυσκολεύεται και ίσως έχει αρχίσει να πέφτει η αυτοεκτίμησή του. Μιλήστε ανοιχτά για ό,τι το απασχολεί, για τα μαθήματα του και για την αντιμετώπιση των δυσκολιών του. Ενθαρρύνετε το, επιβραβεύστε κάθε θετική προσπάθεια και όχι μόνο το αποτέλεσμα, δώστε έμφαση στις ικανότητες και όχι στις αδυναμίες του παιδιού. Να είστε πλάι του, σύμμαχος αλλά όχι το λυσσάρι των ασκήσεων του!!

7. Δικαιώματα των ατόμων με δυσλεξία: Διαβάστε και μάθετε τα δικαιώματα των παιδιών με δυσλεξία π.χ. προφορική εξέταση στα διαγωνίσματα.

8. Καλή και συχνή επικοινωνία με το δάσκαλο της τάξης: Βοηθά πολύ στην πρόοδο του παιδιού να υπάρχει καλή συνεργασία των γονέων με το δάσκαλο του σχολείου και τον ειδικό παιδαγωγό αν γίνεται πρόγραμμα παρέμβασης στο σπίτι. Δείτε και σχετικό άρθρο μου εδώ.

9. Οργάνωση στο σπίτι: Βοηθήστε το παιδί με την καθημερινή του μελέτη, ορίζοντας μια συγκεκριμένη ώρα και έναν ήσυχο χώρο για διάβασμα. Περισσότερες συμβουλές θα βρείτε εδώ.

10. Υπομονή: Μην περιμένετε αλλαγή από την μία στιγμή στην άλλη, δώστε χρόνο στο παιδί να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα παρέμβασης και φυσικά εξακολουθείτε να έχετε συνεχή επικοινωνία με το σχολείο αλλά και  με το παιδί σας.

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr

http://paidagwgos.blogspot.gr/2013/12/blog-post_18.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By