προσφατα

Η συνεχής γκρίνια στο μικρό παιδί

Η κόρη μου είναι 3 ετών και γκρινιάζει συνέχεια. Κλαίει και χτυπιέται για το παραμικρό. Νιώθω πολύ θυμό και κούραση μέσα μου και δεν ξέρω πώς να το χειριστώ.

Η κόρη σας βρίσκεται στην ηλικία όπου είναι συχνό ένα παιδί να εκδηλώνει επεισόδιασυναισθηματικής σύγχυσης, κατά τα οποία χάνει τον έλεγχο των συναισθημάτων του και παρουσιάζει φωνές, επιμονή, κλάμα, θυμό, φόβο, γκρίνια, σπασμωδικές σωματικές κινήσεις και αντίσταση στις προσπάθειες να ανακουφιστεί από το γονιό.

Αν είναι πολύ κουρασμένη, άυπνη, δεν έχει φάει, αν εσείς και ο πατέρας της είστε οι ίδιοι εκνευρισμένοι και αν το παιδί περιβάλλεται από ένταση και ενοχλητικά ερεθίσματα (π.χ. έντονος θόρυβος, πολυκοσμία, σούπερ μάρκετ) τότε οι εξάρσεις αυτές είναι πιθανότερο να εκδηλωθούν.

Η κόρη σας βιώνει έντονα ένα συναίσθημα ματαίωσης, το οποίο δεν μπορεί να το εκφράσει επαρκώς λόγω της μη ολοκληρωμένης γλωσσικής και συναισθηματικής της ανάπτυξης.

Σκεφτείτε μήπως η ματαίωση αυτή εντείνεται με το να υπερπροσφέρετε στο παιδί σας συναισθήματα και υλικά δώρα, με αποτέλεσμα να νιώθει έλλειμμα όταν δεν παίρνει.

Αναρωτηθείτε επίσης μήπως εκδηλώνετε απέναντί της μια συμπεριφορά απορριπτική την ώρα των κρίσεων, την οποία εισπράττει και εντείνει τη συναισθηματική της απορύθμιση.

Προσπαθήστε να είστε κοντά της και θετική, καθώς και να τις ενισχύετε θετικά και ρητά τις στιγμές όπου δεν γκρινιάζει. Τα όρια φυσικά θα πρέπει πάντα να είναι σαφή ανάμεσά σας.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsini.kostopoulou@gmail.com, twitter @myrsi1


http://ygeia.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By