προσφατα

Οξύουροι: τα σκουληκάκια που ζουν στο έντερο

Άρχισαν τα σχολεία! Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών επιστρέφει στο σπίτι κουβαλώντας και από κάτι… Μία ίωση, ψείρες στο κεφάλι… Μπορεί όμως να φέρει και κάτι ακόμα: σκουληκάκια!

Οι οξύουροι είναι τα μικρά λευκά σκουληκάκια που εμφανίζονται κυριως σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Και πού ζουν αυτά τα σκουληκάκια; Στο παχύ έντερο.

Και τι κάνουν κάθε βράδυ; Βγαίνουν έξω από το πωπουδάκι και αφήνουν τα αβγά τους στο περίνεο.

Και τι παθαίνει το παιδάκι με ολο αυτό; Βασικά τίποτα φοβερό και τρομερο: απλά ξύνεται λόγω της ενοχλητικής φαγούρας, ειδικά τα βράδια!

Kαι μετά αν το παιδάκι δεν πλύνει τα χεράκια του, θα πιάσει τα παιχνίδια του, τα πιάτα, τις μπογιές, το τραπέζι και θα μεταφέρει έτσι τα αβγά και μετά οποιος ακουμπήσει τα ιδια πράγματα και μετά βάλει τα χέρια στο στόμα του, τσουπ, θα βρεθεί με τα αβγουλάκια στο λεπτό έντερο. Από τα αβγά θα βγουν οι οξύουροι και θα μεταφερθούν στο παχύ έντερο και θα βγαίνουν τα βράδια να αφήνουν τα αβγά στο περίνεο του νέου τους «θύματος» και η αλυσίδα θα συνεχίζεται.

Και αν και πολλοί βιάζονται να κατηγορήσουν -κλασικά!- τα ζώα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει: οι οξύουροι μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Συνήθως το βασικό σύμπτωμα είναι η έντονη φαγούρα ειδικά το βράδυ. Αν δείτε το παιδάκι σας να βάζει συχνά το χέρι στον ποπό και να ξύνεται, μιλήστε με τον παιδίατρό σας. Κάποιοι άνθρωποι δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, ενώ άλλοι έχουν πονόκοιλο ή βλέπουν τα σκουλήκια στα κόπρανα. Αυτο το τελευταίο αποτελεί από μόνο του διάγνωση.

Αν οι οξύουροι δεν εμφανιστούν στα κακά, τότε μπορούν να εντοπιστούν το βράδυ με τη βοήθεια ενός φακού. Θα τα δείτε, τοσοδούλικα, λευκά και λεπτά σκουληκάκια, γύρω από τον πρωκτό του παιδιου.

Ο άλλος τροπος είναι να κολλήσουμε ένα κομμάτι κολλητικής ταινίας το πρωί γύρω από την περιοχή του πρωκτού. Την αφήνουμε εκεί για λίγα λεπτά, στη συνεχεια την ξεκολλάμε και την πηγαίνουμε σε μικροβιολογικό κεντρο, όπου θα διαπιστωθεί αν υπάρχουν αβγά ή όχι.

Οι οξύουροι αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγη (θα πρέπει να πάρουν ολα τα μέλη της οικογένειας), αλλά και καλό καθαρισμό του σπιτιού και των ρούχων, καθως τα αβγά τους μπορεί να βρισκονται παντού. Καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών, αλλά και πλύσιμο του πρωκτού κάθε πρωί. Κόψιμο των νυχιών και αποφυγή… ξυσίματος όσο είναι δυνατό.

Επανάληψη της φαρμακευτικής αγωγής ύστερα από κάποιες μέρες για να εξοντωθούν τα νέα σκουληκάκια, αν υπάρχουν.

Αν το πρόβλημα παραμένει, ο γιατρός θα σας προτείνει πιο δραστικά μέτρα.

Περισσότερες πληροφορίες:

peptiko.gr

pediatros-thes.gr

http://www.eimaimama.gr/2013/10/oksiouroi-skoulikia.html

1 σχόλιο:

Designed By