προσφατα

Παιδί και πρωινό ξύπνημα!

 Αχ αυτό το πρωινό ξύπνημα....! Δύσκολο πολλές φορές για μεγάλους αλλά και μικρούς! Παιδιά που κρύβονται κάτω από τα σκεπάσματα, που δεν σηκώνονται με τίποτα, που αργούν πολύ να ετοιμαστούν....με αποτέλεσμα το πρωινό ξύπνημα για το σχολείο να γίνεται καθημερινός εφιάλτης!
Τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε το δύσκολο πρωινό ξύπνημα σε κάτι πιο ευχάριστο και λειτουργικό:

1. Καλός και αρκετός ύπνος
Το πόσο νωρίς πρέπει να ξαπλώνει ένα παιδί είναι σχετικό και ανάλογα με την ηλικία.
Όταν το παιδί δεν κοιμάται αρκετά, επόμενο είναι να μην θέλει να σηκωθεί το πρωί και να νυστάζει όλη μέρα. Φροντίστε λοιπόν να ξαπλώνουν νωρίς τα παιδιά, προσαρμόζοντας το οικογενειακό πρόγραμμα ανάλογα. π.χ. το βραδινό να γίνεται νωρίτερα, να μην υπάρχουν έξοδοι και επισκέψεις, να κάνουν νωρίς μπάνιο κ.λ.π. Τα παιδιά του δημοτικού χρειάζονται 9-11 ώρες ύπνου καθημερινά.

2. Ρολόι
Αν το παιδί είναι σε ηλικία που γνωρίζει την ώρα, φροντίστε να έχει στο δωμάτιό του ένα ρολόι και ενημερώστε το για την ώρα που πρέπει να κοιμάται, να ξυπνάει και να είναι έτοιμο για το σχολείο, έτσι ώστε να έχει την αίσθηση του χρόνου.

3. Προετοιμασία ρούχων και τσάντας από το προηγούμενο βράδυ
Στο τέλος της καθημερινής μελέτης του παιδιού, φροντίστε να φτιάξει την τσάντα του για την επόμενη μέρα. Επίσης, βρείτε τα ρούχα που θα φορέσει, κρεμάστε τα κάπου πρόχειρα ώστε να μην χάνετε χρόνο το πρωί ετοιμάζοντας τσάντα και ψάχνοντας ρούχα ή παπούτσια!

4. Ήρεμο ξύπνημα
Σε κανέναν δεν αρέσει να ξυπνά με φωνές και με πανικό, πόσο μάλλον στα παιδιά! Φροντίστε εσείς οι γονείς να ξυπνάτε αρκετά νωρίς ώστε να μην σας πιάνει άγχος. Ξυπνήστε τα όμορφα, με αγάπη και αφήστε τους ένα 5άλεπτο για το αγαπημένο χουζούρι! Μην περιμένετε τα παιδιά να σηκωθούν πάνω σαν ελατήρια απλά επειδή το λέτε! Ως κίνητρο για να ξυπνήσουν και να σηκωθούν πιο γρήγορα είναι το νόστιμο πρωινό ή η μουσική. Ξυπνήστε τα λοιπόν με τους ήχους αγαπημένων τους τραγουδιών ή με την αναγγελία μιας πρωινής λιχουδιάς.

5. Επεξήγηση και συζήτηση
Ιδανική ώρα για συζήτηση σχετικά με το πρωινό ξύπνημα είναι το βράδυ πριν το παιδί κοιμηθεί. Πείτε του γιατί πρέπει να ξυπνά στην ώρα του, ότι είναι καλό να μην υπάρχουν φωνές και τρέξιμο το πρωί, ότι πρέπει να ετοιμάζεται γρήγορα για να μην χρειάζεται να ξυπνάει ακόμα νωρίτερα και ότι αν αργεί στο σχολείο θατου κάνουν παρατηρήσεις.

6. Πρωινό ξύπνημα γονιών
Το πρωινό ξύπνημα μπορεί να είναι δύσκολο και για τους γονείς που πάνε πιο αργά στην δουλειά ή που δεν δουλεύουν και είχαν καλομάθει το καλοκαίρι να ξυπνούν χαλαρά! Αυτό είναι κάτι που πρέπει  να ρυθμίσετε εσείς γιατί αν ξυπνάτε αργάτελευταία στιγμή, τότε αγχώνετε το παιδί και γενικά η μέρα ξεκινά στραβά, συνήθως με φωνές και απειλές. Φροντίστε εσείς λοιπόν να είστε στην ώρα σας, να έχετε έτοιμο το κολατσιό του παιδιού, τα ρούχα και παπούτσια του.

Να θυμάστε ότι "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται" και να φροντίζετε τα παιδιά σας να έχουν ένα χαρούμενο ξύπνημα που θα τα βοηθήσει να αντεπεξέλθουν θετικά σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου.

http://paidagwgos.blogspot.gr/2013/09/blog-post_18.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By