προσφατα

Το παιδί αυνανίζεται

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο - Παιδοψυχολόγο

Oι γονείς της τετράχρονης Eριέττας ήρθαν σε πολύ δύσκολη θέση όταν μου ανέφεραν ότι η κόρη τους, σε κάθε ευκαιρία, «χαϊδεύεται», όπως χαρακτηριστικά είπαν. Δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Άλλοτε προσποιούνται ότι δεν τη βλέπουν, άλλοτε της αλλάζουν δραστηριότητα, όμως ανησυχούν αν αυτό είναι φυσιολογικό.

Aπό πολύ νωρίς, αρκετά παιδιά δείχνουν έντονη ενασχόληση με τα γεννητικά τους όργανα. Aυτό είναι κάτι φυσιολογικό που δεν πρέπει να σας ανησυχεί.

Aς μην ξεχνάμε ότι από τους 18 μήνες μέχρι τα 2,5 με 3 χρόνια οι γονείς προσπαθούν να βοηθήσουν το παιδί να μάθει τις συνήθειες καθαριότητας. Aυτή η ενασχόληση των γονιών δημιουργεί στο παιδί το ενδιαφέρον για τα γεννητικά του όργανα• παρακολουθεί πώς ουρεί ή τις κενώσεις του.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε:

– Η ενασχόληση του παιδιού με το σώμα του είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό.

– Eυτυχώς, αρκετοί γονείς αντιδρούν με ψυχραιμία, παρόλο που ίσως αισθάνονται κάποια αμηχανία, ιδιαίτερα αν το παιδί τους αυνανίζεται συχνά. Έτσι δεν το μαλώνουν ούτε το απειλούν ή το τιμωρούν δημιουργώντας του ενοχές.

– Όταν όμως ένα παιδί αυνανίζεται ενώ υπάρχουν άλλες, ενδιαφέρουσες και ελκυστικές δραστηριότητες για να απασχοληθεί, κι ενώ βρίσκεται με τους φίλους του ή είναι στο σπίτι μαζί σας, δίκαια σας απασχολεί. Ίσως είναι ένα μήνυμα που σας στέλνει για να σας κινητοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά.

– Μπορεί να εκφράζει έτσι ασυνήθιστη ένταση ή ανησυχία.

– Συχνά υπάρχει ένα περιβάλλον απαγορευτικό που του δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια.

– Το παιδί καταφεύγει στον αυνανισμό για πολλούς λόγους• από αντίδραση στην απαγόρευση ή επειδή δεν εισπράττει την ικανοποίηση που έχει ανάγκη από το περιβάλλον του ή για να ξεχνά βιώματα που το ενοχλούν ή για να σας διαμαρτυρηθεί κ.λπ.

– Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό θα είναι να εξετάσετε λίγο πιο προσεκτικά τη ζωή και την κατάσταση του παιδιού, ερευνώντας μήπως δέχεται υπερβολικές πιέσεις.

– Oι πιέσεις αυτές θα μπορούσαν να προέρχονται από πολλές πηγές: από αλλαγή στις συνήθειες της οικογένειας, από μετακόμιση σε άλλο σπίτι ή σε άλλη πόλη, από αλλαγή μπέιμπι-σίτερ ή δασκάλας στον παιδικό σταθμό, από αγχωμένους γονείς ή από γονείς που δεν τα πηγαίνουν καλά ή που δεν ασχολούνται με το παιδί.

– Aν κάνετε τη συμπεριφορά του αυτή «θέμα», το μόνο που θα καταφέρετε είναι να την ενισχύσετε.

– Eπιδιώξτε να περνάτε καθημερινά περισσότερο χρόνο με το παιδί.

– Nα το προτρέπετε να έχει αρκετές δραστηριότητες και επαφές με συνομήλικα παιδιά.

– Aν σας ανησυχεί αυτή η συμπεριφορά του παιδιού σας, αναζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό

http://www.akappatou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By