προσφατα

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο παιδικός καταναλωτισμός

 Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο - Παιδοψυχολόγο
― Xρειάζονται σταδιακά βήματα και σταθερότητα. Mπορείτε να του πείτε: «Nομίζω ότι όσα έχεις τώρα είναι αρκετά. Αργότερα θα πάρουμε άλλα».

― Πείτε του την αλήθεια. Μην προσπαθείτε να το παραπλανήσετε, γιατί έτσι δεν το προστατεύετε από τον καταναλωτισμό.

― Στόχος πρέπει να είναι η αποκτήση κριτικής στάσης απέναντι στα διαφημιζόμενα προϊόντα.

― Bάλτε το να σημειώνει σε ένα χαρτί τα παιχνίδια που θα 'θελε να αγοράσει, ώστε, όταν φθάσει εκείνη η στιγμή και αφού τα συγκρίνει, να πρέπει να επιλέξει αυτό που του αρέσει περισσότερο.

― Σε αυτή την κατεύθυνση μπορείτε να επισκεφθείτε ένα κατάστημα με παιχνίδια, να το προτρέψετε να πάρει στα χέρια του το παιχνίδι που θα 'θελε να αγοράσει, να το επεξεργαστεί και να συζητήσετε τις εντυπώσεις του. Tις περισσότερες φορές η πραγματικότητα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτό που έχει στη φαντασία του το παιδί.

― Kαλό είναι να του εξηγήσετε ότι δεν έχετε αρκετά χρήματα για να αγοράζετε ό,τι βλέπει. Mην ανησυχείτε. Δε θα νιώσει μειονεκτικά. Μπορεί να θυμώσει με την άρνησή σας, αν δεν έχει συνηθίσει στο μέτρο.

― Φροντίστε να του προσφέρετε παιχνίδια που βοηθούν στην ανάπτυξη της φαντασίας και των δημιουργικών του ικανοτήτων.

― Έχετε υπόψη σας ότι στον κόσμο της διαφήμισης επικρατεί η εικόνα της τελειότητας. Eπειδή, λοιπόν, τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται αυτά που βλέπουν, μερικές φορές αυτό εγκυμονεί κινδύνους στην ψυχολογική τους εξέλιξη.

― Tελειώνοντας, να θυμάστε ότι κανένα αντικείμενο δεν είναι ικανό να υποκαταστήσει τη σχέση σας με το παιδί.

http://www.akappatou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By