προσφατα

Δε μοιράζεται τα παιχνίδια του

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο - Παιδοψυχολόγο

H μητέρα της τρίχρονης Aριάννας αναφέρει ότι, όταν συναντά κάποιο κοριτσάκι για να παίξει, αρνείται να μοιραστεί τα παιχνίδια της, και όχι μόνο αυτό, ζητά επίμονα και τα παιχνίδια του άλλου παιδιού. «Δεν ξέρω τι να κάνω. Άλλοτε με το καλό τής εξηγώ ότι μοιραζόμαστε τα παιχνίδια μας με τους φίλους μας, ή έχω δοκιμάσει να τη μαλώσω ακόμη και να την απομακρύνω από το συγκεκριμένο παιδί… όμως τίποτα. Κάθε φορά η ίδια ιστορία. Aναρωτιέμαι μήπως κάνω κάτι λάθος…»

Eίναι γεγονός ότι η δυσκολία του παιδιού να μοιραστεί πράγματα με τους συνομήλικούς του πολλές φορές αποτελεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τους γονείς, γιατί τους κάνει να νιώθουν άβολα.

Στην ηλικία περίπου των 2 χρόνων, όταν τα παιδιά παίζουν μαζί, παρατηρούμε ότι προσπαθεί το καθένα απεγνωσμένα να κρατήσει τα δικά του παιχνίδια και να αρπάξει όσα μπορεί από τους άλλους. Tο να τα μοιράζεται φαντάζει δύσκολο. Δεν είναι σπάνιο κάποιο παιδί να «σπρώχνει, να χτυπάει ή να τραβάει τα μαλλιά» για να πάρει το παιχνίδι ενός άλλου παιδιού.
Ωστόσο, τα παιδιά μπορούν να μάθουν σταδιακά να συνεργάζονται. Bέβαια, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η προσωπικότητα του παιδιού, ο τρόπος που έχει μέχρι τώρα μεγαλώσει, πόσο εμπιστεύεται τους άλλους αλλά και οι συνομήλικοι με τους οποίους παίζει και ήδη έχει δοκιμάσει να μοιραστεί τα παιχνίδια. H γενικότερη στάση σας θα βοηθήσει σημαντικά.

Τι θα πρέπει να κάνετε:

– Να του επιτρέπετε να κρατάει ό,τι είναι δικό του.

– Να το βοηθάτε με ηρεμία να καταλαβαίνει τι ανήκει στα άλλα παιδιά.

– Προτείνετέ του να μοιράζεται τα παιχνίδια του με τους άλλους χωρίς να το εξαναγκάζετε.

– Μέσα από την καθημερινότητα δείχνετέ του την εξοικείωση που έχετε με τους φίλους σας και την άνεση στο να προσφέρετε πράγματα.

– Mην πέσετε στην παγίδα να συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά που είναι πιο συνεργάσιμα ή να σκέφτεστε τι θα πουν οι άλλοι για το παιδί σας.

– Eίναι προτιμότερο να επιδιώκετε να βρίσκεται το παιδί σας με ένα ή δύο συνομήλικα παιδιά. Δώστε τους μια δραστηριότητα, με την οποία μπορούν να ασχοληθούν όλα τα παιδιά μαζί, όπως να παίξουν με κύβους, με αυτοκινητάκια κ.ά. Έτσι θα τους περάσετε το μήνυμα της συνεργασίας.

http://www.akappatou.gr

1 σχόλιο:

Designed By