προσφατα

«Παίξε παιδί μου Wii…». Kαι όμως, κάνει καλό!

Σύμφωνα με νέα έρευνα, διαδραστικά παιχνίδια όπως το Wii, συμβάλλουν στη βελτίωση του συντονισμού των κινήσεων, παιδιών με κινητικά προβλήματα.

Ερευνητές από τη Βρετανία μελέτησαν δύο ομάδες παιδιών με Αναπτυξιακή Διαταραχή Κινητικού Συντονισμού για ένα μήνα.

Η πρώτη ομάδα έπαιζε Wii για 10 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ η δεύτερη πήρε μέρος σε ένα πρόγραμμα εργοθεραπείας που αποσκοπούσε στη βελτίωση του συντονισμού των κινήσεων.
Μετά από στενή παρακολούθηση, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά της πρώτης ομάδας παρουσίασαν πιο γρήγορη βελτίωση, όχι μόνο στις κινητικές τους δεξιότητες, αλλά και στη σχολική τους επίδοση, αφού μπορούσαν να γράψουν με μεγαλύτερη ευκολία.

(Η Αναπτυξιακή Διαταραχή Κινητικού Συντονισμού(Developmental Coordination Disorder ή DCD) είναι μια βλάβη, ανωριμότητα ή διαταραχή της κίνησης, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η βλάβη στην ανάπτυξη του κινητικού συντονισμού. Η συχνότητά της υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 6% στα παιδιά 5 έως 11 ετών και είναι πιο συχνή στα αγόρια, με αναλογία 4/1.

Συγκεκριμένα, το παιδί συνήθως εμφανίζει:

-Aδεξιότητα στις κινήσεις (να ρίχνει αντικείμενα, να χτυπά πάνω σε αντικείμενα).
-Καθυστέρηση στη κατάκτηση συγκεκριμένων κινητικών δεξιοτήτων όπως χρήση μαχαιροπήρουνων, ποδήλατο, σύλληψη μπάλας, κόψιμο με ψαλίδι, κούμπωμα κουμπιών κ.τ.λ.

-Μεγαλύτερες δυσκολίες σε δραστηριότητες που απαιτούν συνεχείς αλλαγές του σώματός του ή προσαρμογή του σώματος στο περιβάλλον (τένις, σχοινάκι).
-Φτωχή ισορροπία.
-Δυσκολίες στη γραφή.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση που ηλεκτρονικά παιχνίδια χρησιμοποιούνται για ιατρικό σκοπό.

Με βάση σύγχρονες αντιλήψεις από τη λειτουργία και νευροφυσιολογία του εγκεφάλου, τέτοιου είδους διαδραστικά παιχνίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να εκπαιδεύσουν νοητικά και σωματικά ηλικιωμένα άτομα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και την αποφυγή της άνοιας.

http://www.faysbook.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By