προσφατα

Μήπως είναι εθισμένο στα video games;

Από την Άννα Δάλλα

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κα Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγο - παιδοψυχολόγο - συγγραφέα

Είτε στον υπολογιστή είτε σε κάποια κονσόλα το παιδί σας περνάει πολύ χρόνο παίζοντας video games. Ανησυχείτε; Τεστάρετε την πιθανή εξάρτησή του ώστε να πάρετε τα μέτρα σας.

Πιθανώς έχετε ακούσει ιστορίες, κυρίως στις Η.Π.Α., όπου ο έφηβος ή νεαρός ενήλικας δράστης ομολογεί ότι σχεδίασε κάποια βίαιη επίθεση με τη βοήθεια όσων είχε παρακολουθήσει και παίξει κατ’ εξακολούθηση στα διάφορα video games. Έτσι, κάθε φορά που βλέπετε το παιδί σας βυθισμένο στην κονσόλα ή τον υπολογιστή – κυρίως όταν αυτό διαρκεί ώρες και όταν παραμελεί άλλες ασχολίες του – ανησυχείτε, εκνευρίζεστε, πιθανώς έρχεστε και σε σύγκρουση μαζί του. Έχετε δίκιο ή άδικο; Καταρχάς θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα video games αποτελούν σίγουρα έναν δημοφιλή τρόπο διασκέδασης για παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικες, κυρίως τους εκπροσώπους του ανδρικού και λιγότερο του γυναικείου φύλου. Και σίγουρα τα video games – σύμφωνα με έρευνες – πρέπει να «καταναλώνονται» με μέτρο γιατί αλλιώς βλάπτουν, τόσο την υγεία των παιδιών, όσο και τη σχέση τους με το σχολείο, τους φίλους και την οικογένειά τους. Από την άλλη μεριά – και πάλι σύμφωνα με έρευνες - σε «μικρές δόσεις» μπορεί να κάνουν και καλό αφού φαίνεται ότι το IQ, η παρατηρητικότητα, τα αντανακλαστικά και η αντίληψη του χώρου μετρώνται υψηλότερα στους… παίκτες.

Τι θα πρέπει να σας ανησυχήσει

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μπορούν να σας υποψιάσουν για την υπερβολική ενασχόληση του παιδιού σας με τα video games αλλά και με το διαδίκτυο, που μπορεί να φτάνει ακόμα και στα όρια της εξάρτησης. Τέτοια είναι: Ο χρόνος ενασχόλησης που αυξάνεται σταδιακά χωρίς το παιδί να μπορεί να το αντιληφθεί, η μονομανία, η παραμέληση των υποχρεώσεων και των άλλων ασχολιών του, η πτώση της σχολικής του επίδοσης, η απομόνωση, η μείωση του χρόνου που περνάει με φίλους και την οικογένεια, η επιθετικότητα, η μεταβολή της συμπεριφοράς, η αδιαφορία για πράγματα που παλιά τον / την ευχαριστούσαν, αλλά και σωματικά συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι, η ξηροφθαλμία , η κόπωση,οι διαταραχές στον ύπνο , κ.α. Όταν το πρόβλημα εγκαθίσταται και γίνεται σοβαρότερο θα παρατηρήσετε ότι το παιδί θα ασχολείται και θα μιλάει μόνο για τα video games, θα θέλει να περνάει όλο και περισσότερο χρόνο παίζοντας τέτοια παιχνίδια σε βάρος και του ύπνου του ,ακόμη και αν έχετε συμφωνήσει κάποια ώρα δεν θα μπορεί να την τηρήσει, θα έχει άγχος όταν δεν παίζει , οι συζητήσεις του στρέφονται κυρίως στο παιχνίδι , ή ακόμα βλέπει και όνειρα που θα αφορούν τα video games κ.α.
Το αποτέλεσμα; Θα είναι πιθανώς το παιδί να παραμελήσει το σχολείο και τις άλλες του δραστηριότητες (π.χ. ξένες γλώσσες, αθλήματα κλπ.) ή και να τα σταματήσει τελείως, να απομονωθεί από την οικογένεια και τους φίλους, να διεκδικεί ή και να κλέβει χρήματα από την οικογένεια για να παίζει, να ζει κλεισμένο σε ένα δωμάτιο, να μην τρώει ή αντίθετα να παχύνει πάρα πολύ, να παραμελήσει την προσωπική του υγιεινή, καθαριότητα και φροντίδα, να μην αλλάζει ρούχα για μέρες, να είναι επιθετικό, μην κοιμάται για ολόκληρα 24ωρα κ.α.

Το τεστ που ακολουθεί έχει προσαρμοστεί από ένα αντίστοιχο αμερικανικό (που το έχει δημιουργήσει ο κλινικός ψυχολόγος Δρ. Brent Conrad). Θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε τον πιθανό κίνδυνο εξάρτησης που αντιμετωπίζει το παιδί σας. Απαντήστε σε κάθε ερώτηση δίνοντας μία μόνη απάντηση τη φορά. Υπολογίστε τους πόντους που μαζεύουν οι απαντήσεις σας και μετά συμβουλευτείτε την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

1. Ο τύπος του παιχνιδιού που παίζει κυρίως το παιδί σας είναι:
*R.P.G. (role playing games) και κυρίως αυτά που παίζονται στο διαδίκτυο / online (π.χ. World of Warcraft, Lineage, Aion…). Παιχνίδια στρατηγικής που παίζονται σε πραγματικό χρόνο (R.T.S.) (π.χ. Age of empires…). P.V.P. (player versus player) (π.χ. League of Legends) 3 βαθμοί
*Δράσης (όπως τα F.P.S.) (π.χ. Halo, Call of duty, Grand theft auto, Devil may cry, Metal gear solid, Uncharted, Assassin’s creed, Mass effect…). 2 βαθμοί
*Σπορ και αυτοκίνητα (π.χ. FIFA soccer, Need for speed, Gran Turismo…). 1 βαθμός
*Beat em up (π.χ. Tekken, Mortal Kombat, Dead or alive…). 1 βαθμός
*Μουσικά (π.χ. Guitar hero, Rock band…). 1 βαθμός
*Platform games (π.χ. Super Mario, Little Pig Planet, Ratcet & Clank…). 0 βαθμοί
*Puzzle (παιχνίδια όπου λύνεις γρίφους και εκτελείς αποστολές). 0 βαθμοί

2. Κατά μέσο όρο καθημερινά το παιδί σας αφιερώνει στα video games περίπου
*το πολύ 1 ώρα 0 βαθμοί
*2 ώρες 1 βαθμός
*3 ώρες 2 βαθμοί
*4 ώρες 3 βαθμοί
*5 ώρες ή περισσότερο 4 βαθμοί

3. Το παιδί σας προτιμάει να παίζει video games από το να βγαίνει με τους φίλους του.
*Ποτέ 0 βαθμοί
*Σπάνια 1 βαθμός
*Συχνά 2 βαθμοί
*Συνέχεια 3 βαθμοί

4. Το παιδί σας ξοδεύει το χαρτζιλίκι του σε video games.
*Ποτέ. Δεν αγοράζει ποτέ τέτοια παιχνίδια. 0 βαθμοί
*Σπάνια. Ξοδεύει ελάχιστα χρήματα. 0 βαθμοί
*Συχνά. Χαλάει ένα σημαντικό ποσό στα video games. 1,5 βαθμοί
*Συνέχεια. Ξοδεύει αξιοσημείωτα χρήματα. 3 βαθμοί

5. Το παιδί σας εκνευρίζεται ή αγχώνεται όταν δεν μπορεί να παίξει κάποιο video game (π.χ. επειδή ο υπολογιστής είναι κατειλημμένος).
*Ποτέ 0 βαθμοί
*Σπάνια 0,5 βαθμοί
*Συχνά 2 βαθμοί
*Συνέχεια 3 βαθμοί

6. Το παιδί σας θα δυσκολευόταν να σταματήσει να παίζει για μία εβδομάδα;
*Όχι, καθόλου, θα του ήταν πολύ εύκολο. -2 βαθμοί
*Δεν θα του άρεσε αλλά θα μπορούσε να το κάνει χωρίς μεγάλη δυσκολία. 1 βαθμός
*Θα δυσκολευόταν να μην παίξει για μία εβδομάδα. 2 βαθμοί
*Θα του ήταν αδύνατον. 3 βαθμοί

7. Το παιδί σας τρώει όση ώρα παίζει video games
*Ποτέ ή σχεδόν ποτέ. 0 βαθμοί
*Μερικές φορές. 1 βαθμός
*Συχνά. 2 βαθμοί
*Συνέχεια. 3 βαθμοί

8. Το παιδί σας παίζει video games κάθε φορά που έχει την ευκαιρία (π.χ. μόλις επιστρέψει από το σχολείο, αμέσως μόλις ολοκληρώσετε το οικογενειακό τραπέζι…).
*Ποτέ 0 βαθμοί
*Σπάνια 0 βαθμοί
*Μερικές φορές 1 βαθμός
*Συχνά 2 βαθμοί

9. Το παιδί σας έχει καλούς βαθμούς στο σχολείο.
*Ποτέ 2 βαθμοί
*Σπάνια 1 βαθμός
*Συνήθως -1 βαθμός
*Πάντα -2 βαθμοί

10. Έχετε ήδη προσπαθήσει αλλά αποτύχατε, να περιορίσετε τις ώρες που το παιδί σας παίζει video games.
*Ποτέ 0 βαθμοί
*1 φορά 1 βαθμός
*2 φορές 1 βαθμός
*3 φορές 2 βαθμοί
*4 φορές ή περισσότερες 3 βαθμοί

Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων
*Μέχρι 10 βαθμοί. Ο κίνδυνος εθισμού στα video games είναι ελάχιστος. Εφόσον τα παιχνίδια αυτά δεν καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητας του παιδιού δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αρκεί να θέσετε κανόνες πάντα σε συνεργασία με το παιδί .
*Μεταξύ 11 και 20 βαθμών. Ο κίνδυνος εθισμού στα video games είναι μέτριος. Μιλήστε σχετικά με αυτόν στο παιδί σας. Αν είναι πολύ δύσκολο να σας ακούσει ή αν ανησυχείτε ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού (π.χ. ψυχολόγου, παιδοψυχιάτρου).
*Περισσότεροι από 21 βαθμοί. Ο κίνδυνος εξάρτησης από τα video games είναι αυξημένος. Χρειάζεται να αναζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού (π.χ. ψυχολόγου, παιδοψυχιάτρου).

http://www.akappatou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By