προσφατα

Μια “Φροντίδα” για τα παιδιά με ειδικές ικανότητες!

Μια «Φροντίδα» για τα παιδιά με ειδικές ικανότητες!Εθελοντές ψυχολόγοι, γιατροί και απλοί πολίτες προσπαθούν να «σχηματίσουν» ένα χαμόγελο στα χείλη των οικογενειών με παιδιά που έχουν υποστεί εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down! Από το 2008 μέχρι και σήμερα, ο σύλλογος «Φροντίδα» (www.frodida.gr) μαζί με περίπου 500 εθελοντές βοηθούν 200 οικογένειες να ορθοποδήσουν, αγκαλιάζοντας το πρόβλημα των παιδιών τους… με επιτυχία!  Ο Διονύσης Βασιλόπουλος, πρόεδρος της «Φροντίδας», μιλά στο flowmagazine.gr για την ανάγκη των οικογενειών για ενημέρωση, ιατρική βοήθεια και ψυχολογική στήριξη…

«Πριν την κρίση έβλεπα ότι για να γίνεις εθελοντής συνήθως αντιμετώπιζες παρόμοιο πρόβλημα στο στενό σου περιβάλλον. Σήμερα όλοι ευαισθητοποιούνται πιο εύκολα. Κάθε μέρα γυρίζω σπίτι μου ενθουσιασμένος. Δεν «ακούς» μόνο την ανάγκη του άλλου, αλλά συμβάλλεις στην καταπράϋνση του πόνου του», μας εξηγεί ο ίδιος.

Όλα ξεκίνησαν όταν τρείς οικογένειες από τον Πειραιά, με παιδιά που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα, αποφάσισαν να σταθούν απέναντι στο πρόβλημα και να δημιουργήσουν ένα σύλλογο για να μην νιώθουν μοναξιά. «Νιώθαμε αδύναμοι και μόνοι. Όταν δεν γνωρίζεις τι συμβαίνει ακριβώς στο παιδί σου, αρχίζεις και φοβάσαι… πόσο μάλλον όταν διαπιστώνεις ότι δεν υπάρχει παρόμοιος σύλλογος, ειδικός σε θέματα όπως είναι η υδροκεφαλία», εξηγεί ο κ. Βασιλόπουλος στο flowmagazine.gr. Έτσι, ο σύλλογος ξεκίνησε από την Αττική και σιγά σιγά επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα, αναδεικνύοντας ότι τα άτομα με αναπηρία δεν παύουν να έχουν την αυτονόητη προσωπική ελευθερία, αξιοπρέπεια και δημιουργικότητα!

Μια «Φροντίδα» για τα παιδιά με ειδικές ικανότητες!Οι 500 εθελοντές του συλλόγου, από εξειδικευμένους επαγγελματίες, όπως κοινωνικούς λειτουργούς και φυσικοθεραπευτές μέχρι απλούς ανθρώπους, που θέλουν να προσφέρουν αγάπη, αποτελούν την «κρυφή» δύναμη του σωματείου. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι τεράστια, αφού οι εθελοντές καλύπτουν κάθε φάσμα… από εθελοντές αστυνομικούς μέχρι μια νεαρή εισαγγελέα στην Καλαμάτα! Τρείς ψυχολόγοι στηρίζουν τους γονείς μια με δυο φορές την εβδομάδα, ενώ οι γιατροί ενημερώνουν και βοηθούν πρακτικά τα παιδιά με ειδικές ικανότητες. Πολλές φορές, οι λογοθεραπευτές ή οι φυσιοθεραπευτές οδηγούνται προς τα σπίτια των παιδιών, ενώ άλλοι μεταφέρουν τα παιδιά προς το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου και κάνουν δωρεάν εξετάσεις, όπως αιματολογικές ή αξονικές.

 Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου «Φροντίδα» στο flowmagazine.gr: «Πρόσφατα,  φέραμε ένα παιδάκι μαζί με την άπορη οικογένειά του από τη Θεσσαλονίκη, με δωρεάν μετακινήσεις, εξετάσεις, ετοιμάζοντάς του μια επέμβαση. Μέχρι να λύσουν το πρόβλημα υγείας, έμεναν στο Χίλτον χωρίς κανένα κόστος».

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν μπορέσει να φιλοξενήσουν παιδιά στο κέντρο τους, αφού χρειάζονται οικονομική βοήθεια… αλλά αυτό σύντομα θα αλλάξει! Στόχος τους αποτελεί η δημιουργία ενός Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας μέχρι τα μέσα του Μαρτίου, ώστε να μπορούν να φιλοξενούν παιδιά με ειδικές ικανότητες, που οι γονείς τους χρειάζεται να εργαστούν κατά τις πρωινές ώρες. «Θα έρχονται στο κέντρο και θα ασχολούνται με δημιουργικά πράγματα, όπως ζωγραφική, πηλό και διάβασμα. Παράλληλα, θα υπάρχει ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη για όσα παιδάκια χρειαστεί. Στις 4 η ώρα το απόγευμα θα τα γυρίζουμε στο σπίτι τους», συνεχίζει στο flowmagazine.gr.

Μια «Φροντίδα» για τα παιδιά με ειδικές ικανότητες!Παντοπωλείο για τις φτωχές οικογένειες της «Φροντίδας»

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο βρίσκεται δίπλα σε οικογένειες του συλλόγου, και όχι μόνο, οι οποίες δεν μπορούν να επιζήσουν οικονομικά μέσα στην κρίση! Μια με δυο φορές το μήνα, το παντοπωλείο της «Φροντίδας» προσφέρει τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και σχολικά είδη στα παιδιά που στερούνται ακόμα και ένα πιάτο φαγητό! Κάθε φορά, οι γονείς επιστρέφουν σπίτι με τεράστιες κούτες που περιέχουν από καινούρια παπούτσια και σεντόνια μέχρι γάλα εβαπορέ και παιδικές τροφές.

Δεκάδες πολίτες αλλά και καταστήματα συγκεντρώνουν τρόφιμα ή αντικείμενα και τα στέλνουν για αυτό το σκοπό! Βέβαια, τα μέλη του συλλόγου συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, αγοράζοντας από το δικό τους πορτοφόλι, ακόμα και μαρμελάδες και σοκολάτες για τα παιδιά. Όπως μας αναφέρει ο κ. Βασιλόπουλος: «Πριν λίγες ημέρες κάποιος έφερε δυο σακούλες ρούχα και δυο παπούτσια σε άψογη κατάσταση. Δεν ήταν πολλά, αλλά σιγά σιγά μαζεύονται. Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε όλους, δίνοντάς τους, όχι μόνο ένα πακέτο αλεύρι ή ρύζι, αλλά μεγάλη ποικιλία από ζάχαρη και μακαρόνια μέχρι και λάδι».

Μια «Φροντίδα» για τα παιδιά με ειδικές ικανότητες!Συγκεντρώνουν παιχνίδια… για το «Μαζί για το Παιδί»!

Ο σύλλογος «Φροντίδα» δεν θα μπορούσε να μην συμμετέχει στη δράση «Μαζί για το παιδί», η οποία διοργανώνεται από το Σκάι και συγκεντρώνει παιχνίδια και βιβλία για τα παιδιά των ιδρυμάτων στις 8 Δεκεμβρίου. Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, η στοά City Link στο Σύνταγμα, η στοά Καραντινού – πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα και το The Mall Athens στο Μαρούσι θα γεμίσουν με δώρα! Ηλεκτρονικά παιχνίδια, αυτοκινητάκια, κούκλες, μπάλες, επιτραπέζια και πάζλ είναι λίγα από τα παιχνίδια που θα δώσουν χαρά σε παιδάκια που έχουν ανάγκη από ένα χαμόγελο.

«Η  “Φροντίδα” αποτελεί μια από τις οργανώσεις, μαζί με το “Χαμόγελο του Παιδιού”, την “Ελπίδα” και άλλα ιδρύματα, που θα προσπαθήσει να δώσει λίγη περισσότερη χαρά στα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πρόκειται για μια κίνηση που αξίζει!», σχολιάζει ο Διονύσης Βασιλόπουλος, πρόεδρος του «Φροντίδα» στο flowmagazine.gr. Στην πρώτη δράση του «Μαζί για το Παιδί» συγκεντρώθηκαν 520 κούτες παιχνιδιών, μια ποσότητα που αναμένεται να ξεπεραστεί φέτος, αφού έχουν οργανωθεί παράλληλα πολλές εκπλήξεις και δραστηριότητες και για τα παιδιά…

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς οι ανάγκες διαφοροποιούνται συνεχώς, επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλ. 210 4908631 και στο e-mail: info@frodida.gr

http://www.flowmagazine.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By