προσφατα

Αουτς.. μαμά κάηκα! Τι κάνουμε;

Έχοντας μικρά παιδιά να τριγυρνούν μέσα στο σπίτι, είναι πολύ εύκολο κάποια στιγμή να ξεφύγουν από τα μάτια μας. Και τι γίνεται όταν για παράδειγμα ενώ μαγειρεύουμε, εκείνη τη στιγμή πρέπει να ανοίξουμε και την εξώπορτα; Είναι εκείνο το λεπτό που ο μικρός μας σίφουνας αποφασίζει να ανακαλύψει τι θα συμβεί εάν τραβήξει αυτήν την πανέμορφη γυαλιστερή κατσαρόλα που μέσα της κάτι κάνει μπουρμπουλήθρες. Και μετά… αουτς!!!!

Το παραπάνω σκηνικό με μικρές παραλλαγές είναι σίγουρο πως έχει συμβεί σε πολλά σπίτια και δυστυχώς είναι μέσα στην καθημερινότητα μας. Καλό είναι να γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε εκείνη τη στιγμή το κάψιμο που έχει υποστεί το παιδί μας.

Η παιδίατρος Όλγα Τζέτζη μας δίνει τις παρακάτω οδηγίες:

    Αμέσως τοποθετήστε το σημείο του σώματος που έχει το έγκαυμα, κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για να μειώσετε τη θερμοκρασία στο δέρμα. Μην το κάνετε αυτό για πάνω από 10 λεπτά γιατί τα βρέφη μπορεί να κρυώσουν υπερβολικά. Εάν δε υπάρχει τρεχούμενο νερό, εμβυθίστε το σημείο με το έγκαυμα μέσα σε κρύο νερό ή κάποιο άλλο κρύο υγρό όπως γάλα.

    Χρησιμοποιείστε κάτι καθαρό όπως μια βαμβακερή μαξιλαροθήκη ή μια πετσετούλα για να καλύψετε το έγκαυμα. Αυτό μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο μόλυνσης του εγκαύματος. Αν τα ρούχα του παιδιού σας έχουν κολλήσει πάνω στο έγκαυμα, μην προσπαθήσετε να τα αφαιρέσετε.

    Μη βάζετε βούτυρο, οδοντόπαστα, λάδι ή αλοιφή πάνω στο έγκαυμα γιατί θα πρέπει να αφαιρεθεί πριν να αρχίσει η θεραπεία του εγκαύματος. Ανάλογα με τη βαρύτητα του εγκαύματος, θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας ή να πάτε στο εφημερεύον νοσοκομείο.

    Οι φυσαλίδες από το έγκαυμα θα ανοίξουν από μόνες τους. Η περιοχή από πάνω από όπου βγαίνει το ορώδες υγρό θα πρέπει να καλυφθεί με αποστειρωμένη γάζα που περιέχει αντιβιοτικό σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δώσει ο παιδίατρος.

http://www.mammycool.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By