προσφατα

Τα θετικά χαρακτηριστικά των παιδιών με ΔΕΠ-Υ!

 Συνήθως γράφω και διαβάζω όλα τα αρνητικά που συνυπάρχουν με τη διάσπαση προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (αυτό που για λόγους συντομίας αποκαλούμε ΔΕΠ-Υ). Σκέφτηκα όμως να μοιραστώ κάτι διαφορετικό....τα θετικά του συνδρόμου! Ναι υπάρχουν και θετικά, αρκεί κάποιος να θέλει να τα δει και να τα αναγνωρίσει.

Δουλεύοντας με παιδιά με διάσπαση προσοχής έχω παρατηρήσει κάποια ιδιαίτερα κοινά χαρακτηριστικά.

Καταρχήν τα παιδιά αυτά έχουν τρομερή σκέψη και δημιουργικότητα. Μπορούν να φτιάξουν αντικείμενα με τα πιο απλά και άχρηστα υλικά! Να κατασκευάσουν απίστευτα παιχνίδια και να δημιουργήσουν έναν ολόκληρο φανταστικό κόσμο.
Μπορούν επίσης να διηγηθούν τις πιο απίθανες ιστορίες! Κάνουν διαφορετικούς συνειρμούς και έχουν ασυνήθιστες ιδέες!

Έχουν αυξημένη την ενσυναίσθηση. Όταν διαπιστώνουν ότι κάποιος έχει ανάγκη από βοήθεια, τρέχουν αυθόρμητα και με μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν. Όταν μάλιστα κάποιος τους ζητά συγνώμη αμέσως συγχωρούν και ξεχνούν.

Έχουν έντονη την αίσθηση του δικαίου και του άδικου, όχι μόνο σε ότι αφορά τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους. Βέβαια πολλές φορές εκφράζουν τα παράπονα τους τόσο έντονα που καταλήγουν σε συμπεριφορές έντονα νευρικές και υπερβολικές. Ωστόσο μάχονται όταν βλέπουν το άδικο!

Μπορούν να γίνουν φίλοι με το πιο μικρό παιδί μέχρι και τον πιο ηλικιωμένο, αρκεί να νοιώσουν αποδοχή και αγάπη. Είναι άτομα κοινωνικά, που σέβονται τον άλλο και θέλουν να τον γνωρίσουν. Όλα αυτά όμως όταν εισπράττουν αγάπη και ενδιαφέρον από το συνομιλητή τους.

Ενθουσιάζονται πολύ εύκολα και εκδηλώνουν τον ενθουσιασμό τους. Παράλληλα βέβαια βαριούνται και πολύ εύκολα!

Γενικά είναι παιδιά που δεν τα βαριέσαι ποτέ, που συνέχεια σε εκπλήσσουν με την ιδιαίτερη ευστροφία τους, την φαντασία και το ταμπεραμέντο τους.

Είναι καιρός να κοιτάξουμε και στα θετικά χαρακτηριστικά των παιδιών και να τους δώσουμε χρόνο και χώρο να εκφραστούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο! 

http://paidagwgos.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By