προσφατα

Αλλαγή σχολείου στη μέση της χρονιάς

Της Μυρσίνης Κωστοπούλου

Η αλλαγή του σχολείου αποτελεί στρεσογόνο ορόσημο για τα παιδιά του δημοτικού, τα οποία είναι πιο ευάλωτα στις αλλαγές της ζωής. Θυμίζει άλλους σημαντικούς αποχωρισμούς και συμβολικές απώλειες που κάνουν το παιδί να χάνει προσωρινά τη σταθερότητα και την ασφάλειά του.

Ο φόβος, η ανασφάλεια, η άρνηση να πάει σχολείο, η υπερδιέγερση και η προσκόλληση στους γονείς για διαβεβαίωση είναι φυσιολογικές αντιδράσεις τον πρώτο καιρό.

Να έχετε εμπιστοσύνη στον γιο σας ότι θα τα καταφέρει να ενταχτεί. Η δυνατότητα εμπιστοσύνης στο παιδί είναι και μια αντανάκλαση του πώς εσείς οι γονείς διαχειρίζεστε επιτυχώς τις αλλαγές στην ζωή σας δίχως να τις βιώνετε ως ανεπιστρεπτί απώλειες.

Προσπαθήστε να μην προβάλλετε πάνω του τη δική σας αμφιθυμία για την εν λόγω αλλαγή ή τις υποβόσκουσες ενοχές για τα αίτιά της.

Διατηρήσετε μια σταθερή οικογενειακή ρουτίνα που θα λειτουργήσει ως αντιστάθμιση στην αναπόφευκτη ανασφάλεια του πρώτου καιρού.

Αναπτύξτε διάλογο μαζί του καθημερινά για το πώς ήταν η κάθε μέρα που πέρασε, τι τον ευχαρίστησε και τι τον δυσκόλεψε.

Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μια αλλαγή που λειτουργεί και ως σημαντικό στοίχημα για την διεκδίκηση της αυτονομίας στη ζωή του.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1

http://ygeia.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By