προσφατα

Γιατί κουτσαίνει;

Τι κάνεις όταν ξαφνικά το παιδί αρχίζει να κουτσαίνει; Αν εκεί που ήταν καλά ξαφνικά αρχίζει να κρατάει το βάδισμά του και να κουτσαίνει; Ο Δρ. Μαζάνης σε συμβουλεύει για το πώς πρέπει να πράξεις!

Το παιδί είναι καλά: τρέχει, παίζει, χοροπηδάει καιξαφνικά μια μέρα αρχίζει να κουτσαίνει, να σέρνει το πόδι του, να το κυλάει και αν είναι μεγαλύτερο να περιγράφει ότι πονάει. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές αιτίες, από πολύ απλές μέχρι και πάρα πολύ σοβαρές και δυσάρεστες. Θα μιλήσουμε για τα πιο συνηθισμένα αίτια και τι κάνουμε μέχρι να δούμε τον παιδίατρο ή τον παιδοορθοπαιδικό.

Το πιθανότερο απ΄όλα είναι να πρόκειται για μία θλάση, στραμομπούληγμα, ιδιαίτερα αν το παιδί είναι ζωηρό και χοροπηδάει στους καναπέδες, τα κρεβάτια ή την παιδική χαρά μπορεί να το πάθει. Επίσης μπορεί να είναι ένα πιάσιμο λόγω θέσης στον ύπνο του ή στο παιχνίδι.
Το άσχημο θα ήταν αν πρόκειται για μία πάθηση που είναι η εξέλιξη ενός χτυπήματος και ονομάζεται υμενίτιδα. Είναι η πιο γνωστή αιτία πόνου σε παιδιά 3 εώς 10 χρονών. Σε ένα ποσοστό 3% των παιδιών μπορεί να το πάθει και ιδιαίτερα τα αγόρια.

Ποια είναι τα συμπτώματα για να αναγνωρίσετε την πάθηση;
Ξυπναέι το πρωί και παραπονιέται για πόνο στο πάνω μέρος του μηρού ή στη βουβωνική περιοχή ή στο γόνατο. Αν είναι μικρό δεν μπορεί να προσδιορίσει τι του συμβαίνει και απλώς βλέπουμε ότι κυλάει το πόδι στο περπάτημα. Συνήθως προσβάλλεται μόνο το ένα πόδι και πάρα πολύ σπάνια και τα δύο.

Τι κάνουμε;
Είναι πολύ σημαντικό να ξεκουράσει το άκρο που πονάει. Τουλάχιστον για δύο μέρες δεν πρέπει να το πατήσει καθόλου. Στην τουαλέτα το πηγαίνουμε αγκαλιά. Στο κρεβάτι επιτρέπεται να σταθεί μόνο γονατιστό. Μετά την πάροδο των δύο ημερών το βάζουμε προσεκτικά να περπατήσει. Αν συνεχίζει ο πόνος πρέπει να το δει παιδοορθοπαιδικός διότι μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες αιτίες πιο σοβαρές.
Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί ν α χρειαστεί και έλξη του πονεμένου ποδιού με ένα βάρος.

Σε ποιες περιπτώσεις ανησυχούμε;
Γενικά κάθε παιδί που αρχίζει ξαφνικά να κουτσαίνει πρέπει να το δει ο παιδίατρος ειδικότερα όμως αν;

1. Ο πόνος συνοδεύεεται από πυρετό
2. Ξυπνάει μέσα στη νύχτα και κλαίει από πόνο
3. Ο πόνος είναι πολύ έντονος και το παιδί δεν ησυχάζει καθόλου
4. Παρατηρείται και πρήξιμο στο σημείο του πόνου ή σε κάποια άρθρωση.
5. Αν το μικρό δεν περπατάει και αρνείται να τεντώσει ή να ανοίξει τα πόδια του για την αλλαγή της πάνας.

http://www.tlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By