προσφατα

Όταν το παιδί «βρέχει» το κρεβάτι του

Το πρόβλημα της νυκτερινής ενούρησης είναι ένα κοινό σύμπτωμα στα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου το σύμπτωμα εκδηλώνεται σε μεγαλύτερη ηλικία. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ασθένεια και παρουσιάζεται συχνότερα στα αγόρια.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί αν το πρόβλημα είναι πρωτογενές ή δευτερογενές: o γιος σας είχε στο παρελθόν τον έλεγχο των ούρων του και τον έχασε στην πορεία ή δεν τον απέκτησε ποτέ;

Στην πρώτη περίπτωση μπορεί τα αίτια να είναι ψυχολογικά - π.χ. το παιδί να βιώνει έντονο άγχος μετά από ένα πιεστικό για το ίδιο γεγονός και να εκδηλώνει παλινδρομητική συμπεριφορά. Στην δεύτερη περίπτωση μπορεί τo παιδί να μην έμαθε ποτέ ή να έμαθε με λάθος τρόποπώς να ελέγχει και να συγκρατεί την ούρηση στην αναπτυξιακά φυσιολογική ηλικία.

Θα πρέπει να εξετάσετε και την πιθανότητα οργανικής αιτιολογίας (π.χ. δυσλειτουργία του ουροποιητικού) όσο και την κληρονομική προδιάθεση μέσα στην οικογένεια.

Η νυχτερινή ενούρηση προκαλεί άγχος και ντροπή στο παιδί, συναισθήματα που συναντάμε και στους ίδιους τους γονείς. Η ενοχοποίηση και η τιμωρία του παιδιού για το πρόβλημα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ψυχισμό του και θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Η ψυχολογική στήριξη από παιδοψυχολόγο είναι η αποτελεσματικότερη λύση.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1

http://ygeia.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By