προσφατα

Δυσκοιλιότητα στα παιδιά

Δυσκοιλιότητα καθορίζεται η κατάσταση εκείνη η οποία προέρχεται από μειωμένη συχνότητα αφόδευσης, ανεπαρκή ποσότητα κοπράνων ή παραγωγή σκληρών και στεγνών κοπράνων. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, το υπόλειμμα της τροφής αποβάλλεται ως κόπρανα μετά από 24 μέχρι 72 ώρες.

Η παρουσία τροφής στο στομάχι αποτελεί ερέθισμα για τη διέγερση του γαστροκολικού αντανακλαστικού. Το αντανακλαστικό αυτό συνήθως διεγείρεται μετά το πρώτο γεύμα της ημέρας, ενώ σε μερικά άτομα ακόμη και η λήψη υγρών (νερό) είναι αρκετή. Η συχνότητα κένωσης του εντέρου ποικίλει στα διάφορα άτομα. Ορισμένα υγιή άτομα δεν αφοδεύουν κάθε μέρα, αλλά κάθε δεύτερη ή τρίτη.

Η φροντίδα των γονέων για την καθαριότητα των παιδιών είναι συχνά υπερβολική και συναισθηματικές εξάρσεις (θυμοί) πολλές φορές προηγούνται μιας κρίσης δυσκοιλιότητας.
Το παιδί είναι δυνατό να καθυστερεί την αφόδευση για να αποσπά την προσοχή. Μερικές φορές η λεκάνη της τουαλέτας είναι πολύ ψηλή για να επιτρέπει την λήψη κατάλληλης θέσης για προσπάθεια προς αφόδευση.

Οι παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα που συνήθως προκαλούν δυσκοιλιότητα είναι η εκκολπωμλατωση, το ευερέθιστο έντερο, οι όγκοι του παχέως εντέρου και του ορθού. Γενικά συμπτώματα τα οποία συνοδεύουν τη δυσκοιλιότητα είναι πονοκέφαλος, ανορεξία, οσφυοιεροκοκκυγικός πόνος, αδυναμία, ζάλη, αίσθημα πλήρωσης και χαμηλή κοιλιακή δυσφορία. Η συνήθεια υπακτικών συχνά καθιερώνεται γεγονός που οδηγεί σε νωθρότητα του εντέρου με αποτέλεσμα να απαιτείται η χρήση υποκλυσμού. Ο φαύλος κύκλος υποκλυσμών και υπακτικών έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές την ανάπτυξη ευερέθιστου εντέρου.

Για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας απαραίτητη είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Οι συστάσεις της NASPGHAΝ για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας σε νήπια και παιδιά είναι:

1. Αυξημένη πρόσληψη υγρών.

2. Αυξημένη πρόσληψη χυμών με σορβιτόλη (δαμάσκηνο, αχλάδι, μήλο).

3. Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και συγκεκριμένα άπεπτων φυτικών ινών που περιέχονται στα πιτυρούχα δημητριακά, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς μαζί όμως με τη φλούδα και πάνω απ' όλα στα φρούτα και τα λαχανικά, από τα οποία τα σπουδαιότερα είναι τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα καρότα και τα λάχανα γιατί το άπεπτο υπόλειμμα αυτών έχει την ικανότητα να συγκρατεί νερό.
Επίσης η καθημερινή άσκηση και η λήψη νερού ενδείκνυται, από τη μία για να τονωθούν οι κοιλιακοί μύες και από την άλλη να μη γίνουν σκληρά τα κόπρανα.

Πηγές
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ Παπανικολάου Γ. Εκδόσεις θυμάρι ( 7η έκδοση)
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Dr. Καραγκιόζογλου – Λαμπούδη Θωμαή

http://stavroustavrini.blogspot.gr

http://www.childit.gr/Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By