προσφατα

Φτιάξτε πλαστελίνη

Πριν το παιχνίδι με την πλαστελίνη, παίξτε μαζί ένα άλλο παιχνίδι… καλλιτεχνικής μαγειρικής! Φτιάξτε μόνοι σας την πλαστελίνη σας.

Θα χρειαστείτε:

    1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 κούπα νερό
    ¼ κούπας αλάτι
    1 κουτ. σούπας φυτικό λάδι
    2 κουτ. γλυκού κρεμόριο (crème de tartare)
    Χρώματα Ζαχαροπλαστικής ( ένα χρώμα για κάθε δόση υλικών)

Ακολουθήστε τα 3 απλά βήματα:

1. Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε μια κατσαρόλα (δεν έχει σημασία η σειρά) και ανακατέψτε καλά με μια κουτάλα μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.

2. Όταν έχουν διαλυθεί σχεδόν όλοι οι σβώλοι μεταφέρετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε το μίγμα συνέχεια μέχρι να πήξει και να σχηματιστεί ένα μεγάλος ζυμαρένιος σβώλος που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

3. Βγάλτε το χρωματιστό ζυμάρι από την κατσαρόλα και ανοίξτε το με το χέρι σα να πρόκειται για ζύμη. Μόλις κρυώσει είναι έτοιμο για χρήση!!!!!

4. Διατηρείτε τα ζυμαράκια τυλιγμένα σε διάφανη μεμβράνη ή σε πλαστικά δοχεία φαγητού ώστε να τα διατηρήσετε μαλακά και εύπλαστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να τα φυλάτε ακόμα και στο ψυγείο. Τα ζυμαράκια διατηρούνται έως και 6 μήνες.

5. Αυτές οι ζυμαρένιες πλαστελίνες είναι μη τοξικές και εντελώς ακίνδυνες, ακόμα κι αν το παιδί τις καταπιεί.

Πηγή:  http://www.kristanlynn.com

http://www.infokids.gr/


 ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ
ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ
Φτιάξτε την δική σας πλαστελίνη

Συνταγή 1: Απλών υλικών (Μη φαγώσιμη, αλλά η δοκιμή δεν θα βλάψει το παιδί)
Υλικά
1 κούπα αλάτι
1 κούπα νερό
½ κούπα αλεύρι
Λίγο ακόμα αλεύρι κατά την ολοκλήρωση της συνταγής
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρόλι βάλτε το νερό, το αλάτι και το αλεύρι και μαγειρέψτε μέχρι να έχετε ένα παχύ, λαστιχωτό μείγμα. Τραβήξτε το από την φωτιά και, καθώς κρυώνει, ρίξτε επιπλέον αλεύρι για να δώσετε μία υφή που μπορεί να δουλευτεί.

Συνταγή 2: Ζωηρών χρωμάτων (Μη φαγώσιμη)
Υλικά
1 κούπα κρύο νερό
1 κούπα αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού λάδι
Τέμπερα ή μπογιά τροφίμων
3 κούπες αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αναμείξτε νερό, αλάτι, λάδι και αρκετή ποσότητα τέμπερας (ή μπογιάς) σε ζωηρό φωτεινό χρώμα. Σταδιακά προσθέστε το αλεύρι και το καλαμποκάλευρο μέχρι να αποκτήσει την υφή που έχει το ζυμάρι του ψωμιου.

Συνταγή 3: Μακράς διάρκειας (Μη φαγώσιμο)

 Υλικά
 1 κούπα νερό
1 κουταλιά της σούπας λάδι
½ κούπα αλάτι
1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα
Τέμπερα ή μπογιά τροφίμων
1 κούπα αλεύρι

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρόλι ζεστάνετε το νερό, το λάδι, το αλάτι, την μαγιονέζα και την τέμπερα. Τραβήξτε το από την φωτιά και προσθέστε αλεύρι. Ανακατέψτε και στην συνέχεια ζυμώστε. Φυλάξτε την πλαστελίνη σε αεροστεγή συσκευασία ή στα σακουλάκια κατάψυξης που κλείνουν με φερμουάρ. Θυμηθείτε πως αυτό που κάνει την συγκεκριμένη πλαστελίνη να διαρκεί 6 και πλέον μήνες είναι η μαγιονέζα, οπότε μην αντικαταστήσετε το συγκεκριμένο υλικό με οτιδήποτε άλλο.

Συνταγή 4: Απολαυστική (Φαγώσιμη)              
Υλικά
260g φυστικοβούτυρο
3 κουταλιές της σούπας μέλι
Γάλα σε σκόνη ή κανονικό γάλα μαζί με αλεύρι
Κακάο
Φαγώσιμα διακοσμητικά
Εκτέλεση
shutterstock 79744408Σε ένα μπολ αναμείξτε το φυστικοβούτυρο και το μέλι και προσθέστε σταδιακά το γάλα σε σκόνη (ή γάλα μαζί με αλεύρι) μέχρι να αποκτήσει την υφή της ζύμης του ψωμιού. Προσθέστε κακάο για χρώμα και σοκολατένια γεύση. Τέλος, αφήστε το παιδί να της δώσει σχήμα και να τη διακοσμήσει (με καραμελάκια, σταγόνες σοκολάτας, μπισκοτάκια, marshmallow κτλ.) και καλή σας όρεξη!

Extra tip: Για μεγαλύτερη αισθητηριακή απόλαυση προσφέρατε τις παραπάνω πλαστελίνες σε διαφορετική θερμοκρασία: κρύες, ζεστές και σε θερμοκρασία δωματίου!

Συνταγή 5:
Υλικά
2 φλιτζάνια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
2 κούπες νερό
1 φλιτζάνι αλάτι (σας φαίνεται πολύ αλλά είναι αναγκαίο)
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας ξινό (ή αλλιώς ονομαζόμενο ταρταρικό οξύ ή cream tartar) – είναι προαιρετικό αλλά βοηθά στο να το κάνει πιο ελαστικό.
Χρώματα ζαχαροπλαστικής επιλογής σας.
Ξύλινη κουτάλα
 Εκτέλεση
Σε μια βαριά κατσαρόλα ανακατέψτε το αλεύρι, νερό, αλάτι, λάδι και το ξινό.
Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα. Θα αρχίσει να σχηματίζει ένα ζυμάρι. Δεν πρέπει να σταματήσετε το ανακάτεμα ούτε λεπτό.
Σε μια κατσαρόλα με βαθύ πυθμένα, ανακατεύετε το αλεύρι, το λάδι το αλάτι και το νερό. Ρίχνετε σταδιακά το νερό. Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα. Ανακατεύετε μέχρι η ζύμη σας να γίνει πολύ σκληρή. Γυρίστε το υλικό σας σε ένα πιάτο, αφήστε το να κρυώσει και στη συνέχεια ζυμώστε καλά. Τοποθετείτε σε μία ξύλινη επιφάνεια και ενώ δεν έχει ακόμα κρυώσει, το ζυμώνετε λίγο για να στρώσει ομοιόμορφα. Το χωρίζετε μετά σε 4 τεμάχια και τα βάζετε πάνω σε λαδόκολλα για να μη λερώσετε την ξύλινη επιφάνεια και το χώρο σας. Σε κάθε ένα από τα 4 τεμάχια ζυμαριού πατάτε με τον αντίχειρά σας το πάνω μέρος για να κάνετε ένα βαθούλωμα. Σε κάθε βαθούλωμα ρίχνετε λίγες σταγόνες χρώματος και το ξαναζυμώνετε λίγο ώστε να απλωθεί. Την ένταση του χρώματος τη ρυθμίζετε εσείς.
Tips:
• Φροντίστε να φοράτε γάντια όταν χειρίζεστε τα χρώματα ζαχαροπλαστικής.
• Αν λερωθούν χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα για να τα καθαρίσετε.
• Όταν τα παιδιά τελειώνουν το παιχνίδι τους διατηρήστε τα ζυμαράκια κλεισμένα καλά σε ταπεράκι, βαζάκια, σακουλίτσες, αλλιώς θα ξεραθούν.
• Πολλοί τα φυλάσσουν στο ψυγείο.
• Με σωστή φροντίδα μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 1 ολόκληρο μήνα.

http://tadefterakiablogaroun.blogspot.gr/

Δημιουργία : Σπιτική πλαστελίνη

Το να φτιάξεις σπιτική πλαστελίνη δεν είναι μόνο εύκολο, αλλά και οικονομικό, και οικολογικό ! Και να είστε σίγουροι πως η πλαστελίνη σας θα είναι μή τοξική και πολύ καλύτερη απο τις ανταγωνιστικές που βρίσκετε στο σουπερμάρκετ !

Προετοιμασία : 30 λεπτά
Ψήσιμο : περίπου 10 λεπτά

Υλικά
-    1 φλιτζάνι αλεύρι
-    ½ φλιτζάνι αλάτι
-    2 κουταλιές του γλυκού μαγειρική σόδα ή μπέικιγκ πάουντερ
-    1 κουταλιά του γλυκού λάδι
-    1 φλιτζάνι ζεστό νερό
-    χρωστικές ουσίες τροφίμων
-    αιθέρια έλαια (προαιρετικά)

Προετοιμασία

1-    Σε μια κατσαρόλα, ανακατέψτε όλα τα ξηρά υλικά και προσθέστε σιγά σιγά το λάδι και το νερό όσο θα ανακατεύετε.
2-    Ζεσταίνετε το μίγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι αυτό να πήξει.
3-    Μόλις το ζυμάρι αρχίσει να ξεκολλάει απο τον πάτο της κατσαρόλας, σβήστε την φωτιά.
4-    Αφήστε το να χλιάνει και πλάστε το με το χέρι.
5-    Χωρίστε το ζυμάρι σε αριθμό κομματίων ίσον με όσες χρωστικές ουσίες έχετε και τοποθετείστε το κάθε κομμάτι σε ένα διαφορετικό δοχείο.
6-    Προσθέστε τις χρωστικές ουσίες σε κάθε βάζο.
7-    Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια για να αρωματίσετε την πλαστελίνη σας. Για παράδειγμα εάν επιθυμείτε να ξαναβρείτε την ευχάριστη μυρωδιά της γνωστής πλαστελίνης απλά προσθέστε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο αμυγδάλου και μία βανίλιας!

Συμβουλές και κόλπα

Αύτη η σπιτική πλαστελίνη μπορεί κάλλιστα να διατηρηθεί μερικούς μήνες εάν την τοποθετείσετε σε ερμετικά κλεισμένα δοχεία. Εάν στεγνώσει, αρκεί μόνον να βρέξετε τα χέρια σας και να την ξαναπλάσετε λιγάκι!

http://www.lelilablog.gr/2012/12/blog-post_11.html 

Χειροποίητη πλαστελίνη με χρυσόσκονη
Αν πρόκειται φέτος στις γιορτές να περάσεις χρόνο με πιτσιρίκια, σου έχουμε το τέλειο project για να τα κρατήσεις απασχολημένα. Όλα τα παιδάκια αγαπούν την πλαστελίνη, πόσο μάλλον την πλαστελίνη με χρυσόσκονη. Ακολούθησε την συνταγή της Jennifer για να φτιάξεις την δικιά σου χειροποίητη πλαστελίνη με χρυσόσκονη!

Θα χρειαστείς:

    2 κούπες αλεύρι
    1/2 κούπα αλάτι
    3 κουταλάκια κρέμα ταρτάρ
    χρώμα μαγειρικής
    χρυσόσκονη
    2 κουταλάκια λάδι
    2 κούπες νερό

Ανακάτεψε το αλεύρι, το αλάτι, την κρέμα ταρτάρ, το χρώμα και την χρυσόσκονη σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτεις το νερό και το λάδι και ανακατεύεις. Μαγείρεψε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να ενωθεί η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Απομακρύνεις από την φωτιά και αφήνεις το μείγμα να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, το πλάθεις μέχρι να γίνει λείο. Το τοποθετείς σε μπωλ που κλείνει καλά μέχρι να χρειαστεί να το ανοίξεις για να παίξουν τα παιδιά!

Καλές γιορτές!

http://www.ftiaxto.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By