προσφατα

Σχολείο για τυφλά και ανάπηρα παιδιά στη Θεσσαλονίκη

Το Κέντρο Εκπαίδευσης θα εξυπηρετεί 26 παιδιά

Το μοναδικό σχολείο σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα αποκτούν, μετά από έξι χρόνια προσπαθειών του συλλόγου «Αμυμώνη», τα παιδιά με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες.

«Όταν το φθινόπωρο του 2006 συγκεντρωθήκαμε στη Θεσσαλονίκη οι πρώτες οικογένειες παιδιών με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες και ιδρύσαμε την "Αμυμώνη-Σύλλογος Θεσσαλονίκης", είχαμε θέσει ως άμεσο και επιτακτικό στόχο, την ανέγερση και λειτουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης για τα παιδιά μας. Σήμερα, 6 χρόνια μετά, το μοναδικό Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του και να υποστηρίξει την ισότιμη εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη των παιδιών με τη συγκεκριμένη σύνθετη αναπηρία» αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Νίκος Καζαντζίδης.

Όπως εξηγεί, το τριώροφο κτίριο ανεγέρθηκε σε οικόπεδο που παραχώρησε ο δήμος Καλαμαριάς, με τη βοήθεια δύο δωρητών, της Λευκοθέας Μάτη και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού.

«Οι μεγάλοι αυτοί δωρητές μας βοήθησαν στην ανέγερση του κτιρίου, προϋπολογισμού 670.000 ευρώ αφού χωρίς την οικονομική τους στήριξη δεν θα είχαμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε τόσο σύντομα την προσπάθειά μας» λέει στο ΑΜΠΕ ο κ.Καζαντζίδης.

Με ίδιους πόρους και με τη στήριξη τοπικών (Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, Εργαστήρι Παραδοσιακών χορών Δασκάλων & Νηπιαγωγών και άλλων Συλλόγων) και άλλων φορέων (Τειρεσίας, Lidl, άλλες εταιρείες), μέχρι το καλοκαίρι 2012 το Κέντρο είχε εξοπλιστεί με τα βασικά είδη που μπορούν να του επιτρέψουν να αρχίσει τη λειτουργία του εκπαιδεύοντας τα πρώτα 14 παιδιά του Συλλόγου, που έχουν ηλικίες από 9 μέχρι 17 χρόνων.

«Το Κέντρο μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι 26 παιδιά τα οποία θα έρχονται το πρωί και θα φεύγουν το μεσημέρι, έχοντας παρακολουθήσει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει εργοθεραπείες, φυσιοθεραπείες και ότι άλλο χρειάζονται για την ενδυνάμωση της αυτονομίας τους» τονίζει ο κ.Καζαντζίδης.

Ο Σύλλογος ο οποίος πρόσφατα πήρε ειδική πιστοποίηση από το υπουργείο Yγείας και Kοινωνικής Aλληλεγγύης, ψάχνει πλέον τρόπους κάλυψης των λειτουργικών εξόδων του Κέντρου που προβλέπεται να αρχίσει τη λειτουργία του αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Έχουμε ήδη υπολογίσει, ότι για κάθε παιδί, η συμμετοχή των γονέων θα ανέρχεται στα 300 ευρώ τον μήνα» τονίζει ο γραμματέας της «Αμυμώνης». Τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου θα γίνουν την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στις 12.00, στις εγκαταστάσεις του στην Καλαμαριά.

 Πηγή: www.i-diadromi.com

http://paidikaiergotherapeia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By