προσφατα

Αναπτύσσοντας τις δεξιότητες των χεριών

Η ικανότητα του μικρού σας να χρησιμοποιεί τα χεράκια του, είτε μόνα τους είτε σε συντονισμό με τα μάτια του, θα αρχίσει να αναπτύσσεται τον πρώτο χρόνο.

Οι δεξιότητες των χεριών θα του επιτρέψουν να έχει μεγαλύτερο έλεγχο και είναι περισσότερο ακριβές στις κινήσεις του καθώς θα εξετάζει τα διάφορα αντικείμενα και θα προσπαθεί να φέρει εις πέρας κάποια δραστηριότητα. Επίσης, θα διευρύνει την ικανότητά του να εξερευνά και να μαθαίνει τον κόσμο γύρω του.

Στους δώδεκα μήνες μια από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι να πιάνει μικρά αντικείμενα με συντονισμό δείκτη και τον αντίχειρα, πράγμα που θα είναι πολύ απλό για το μικρό σας από τα μέσα του δεύτερου χρόνου και μετά. Θα αρχίσει έτσι να εξερευνά όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να πιάνει, να μετακινεί και να χρησιμοποιεί τα μικρά αντικείμενα. Κάποιες δραστηριότητες που θα το βοηθήσουν και θα το ευχαριστούν είναι οι εξής:

    Να χτίζει πύργους μέχρι και με τέσσερα τουβλάκια και μετά να τους γκρεμίζει
    Να σκεπάζει και να ξεσκεπάζει κουτιά
    Να σηκώνει ψηλά μπάλες
    Να γυρνάει το πόμολο της πόρτας και τις σελίδες ενός βιβλίου
    Να βάζει στρογγυλά πασαλάκια σε τρύπες
    Να μουτζουρώνει και να βάφει με μπογιές

Ξύλινα παιχνίδιαΟι παραπάνω δραστηριότητες όχι μόνο θα το βοηθήσουν να αναπτύξει τις δεξιότητες στα χέρια αλλά θα του διδάξουν στην πράξη τι σημαίνει «πάνω», «κάτω», «μέσα» και «γύρω».

Πλησιάζοντας τα 2

Καθώς θα πλησιάζει τα 2 χρόνια και θα βελτιώνεται ο συντονισμός των διάφορων μερών του σώματός του, θα μπορεί να κάνει πιο πολύπλοκες δραστηριότητες, όπως:

    Να διπλώνει χαρτί (αν του δείξετε τον τρόπο)
    Να βάζει πασαλάκια πολυγωνικά στις τρύπες που ταιριάζουν
    Να τοποθετεί το ένα πάνω στο άλλο πέντε ή έξι τουβλάκια
    Να αποσυναρμολογεί παιχνίδια και να τα συναρμολογεί ξανά
    Να φτιάχνει σχήματα από πηλό

Από τα δεύτερα γενέθλια και μετά το μικρό σας θα φανεί εάν είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας. Υπάρχουν φυσικά και παιδάκια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα δύο χέρια τους. Δεν χρειάζεται να πιέσετε το μικρό σας να χρησιμοποιήσει το ένα χέρι περισσότερο από το άλλο ή να επιταχύνετε τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσει το ίδιο μέχρι να συνειδητοποιήσει ποια είναι η προτίμησή του σε σχέση με το ποιο χέρι θα χρησιμοποιεί για κάθε δραστηριότητα.

http://www.happyparenting.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By