προσφατα

Παιδιά κολλημένα με την υψηλή τεχνολογία

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς έχει κορυφωθεί η αγωνία όχι των παιδιών, αλλά των γονιών τους, καθώς τους θερινούς μήνες πολλοί εξ αυτών έδωσαν μάχη για να πάρουν τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets από τα χέρια των ανήλικων χρηστών.

Οπως επισημαίνουν οι παιδοψυχολόγοι, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των παιδιών που εμφανίζονται προσκολλημένα στα κινητά τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές και το Ιντερνετ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα, η νέα τάση παρατηρείται από τις πρώτες κιόλας τάξεις του Δημοτικού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει πάρει διαστάσεις εθισμού, κάνοντας γονείς και εκπαιδευτικούς να αγωνιούν για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο ανήλικος εγκέφαλος παρουσιάζει προδιάθεση στους εθισμούς και γι’ αυτό συστήνουν στους γονείς να θέτουν συγκεκριμένους όρους χρήσης στα παιδιά τους και ποτέ να μην τα αφήνουν μόνα τους μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.

Πέρα όμως από ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να τους αφιερώνουν και περισσότερο χρόνο, προσφέροντάς τους ενδιαφέρουσες εναλλακτικές και κίνητρα σε ό,τι αφορά την ψυχαγωγία, τη σωματική άσκηση και γενικότερα την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.

Ερευνα που πραγματοποιήθηκε στη γειτονική Ιταλία αποκάλυψε ότι το 20% των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου κινδυνεύει από προβλήματα λόγω προσκόλλησης στο Ιντερνετ, το 30% κάνει κατάχρηση αυτού, ενώ το 5% παρουσιάζει ήδη συμπτώματα εθισμού.

Πώς μπορεί να καταλάβει ένας γονιός ότι το παιδί του κινδυνεύει από εθισμό; Αρχικά θα παρατηρεί να αυξάνονται σταδιακά οι ώρες που περνάει online.

Στη συνέχεια θα το βλέπει να γίνεται ολοένα και πιο νευρικό και ευερέθιστο, ενώ παράλληλα θα χειροτερεύουν οι σχολικές επιδόσεις του και θα γίνονται όλο και πιο προβληματικές οι κοινωνικές σχέσεις του.

Οι παιδίατροι και παιδοψυχολόγοι προειδοποιούν ότι τα παιδιά που περνάνε πολλές ώρες online έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστικές διαταραχές και προβλήματα μνήμης.

Επιπλέον, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ανάπτυξη σχέσεων με τους συνομήλικούς τους, ενώ όσα υποφέρουν από εθισμό παρουσιάζουν κοινωνικές διαταραχές, συμπτώματα στέρησης, απομόνωση και αργότερα συζυγικά, οικονομικά και εργασιακά προβλήματα.

http://espressonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By