προσφατα

Ιδέες για την βελτίωση της στάσης σώματος στα παιδιά

Η στάση σώματος είναι ένα θέμα, το οποίο αξιολογεί και παρεμβαίνει συχνά ένας εργοθεραπευτής. Είναι σημαντική η βελτίωση σε μικρή ηλικία, έτσι ώστε να αποφευχθούν μακροπροθεσμα προβλήματα και δυσλειτουργίες. Στο PediaStaff βρήκαμε  ενδιαφέρουσες ιδέες για  δραστηριότητες που μπορούμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε, έτσι ώστε  να βοηθήσουμε τους μικρούς μας φίλους να βελτιωθούν με ευχάριστο τρόπο...


    Σκαρφαλώματα. Αρκετά πάρκα και παιδικές χαρές διαθέτουν παιχνίδια σκαρφαλώματος. Όσο πιο ασταθής είναι η επιφάνεια αναρρίχησης (π.χ. αιωρούμενη κρεμαστή σκάλα) τόσο πιο πολύ βελτιώνεται η σταθεροποίηση του κορμού. Επίσης, υπάρχουν και τα δίχτυα σκαρφαλώματος, αλλά και κάποιες σκάλες μπορούν να φανούν χρήσιμες.
    Περπατήματα ζώων. Είναι πολύ ευχάριστο για τα παιδιά το παιχνίδι προσποίησης περπατήματος διαφορετικών ζώων. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε το περπάτημα της αρκούδας, του κάβουρα, της γάτας, του σκύλου. Επιπλέον, μπορείτε να εμπλουτίσετε τη δραστηριότητα αλλάζοντας τις επιφάνειες περπατήματος περνώντας επάνω από ανώμαλες επιφάνειες (π.χ. μαξιλάρια) ή κάτω από εμπόδια (π.χ. τραπέζια και καρέκλες διαφόρων μεγεθών), ή ακόμα περνώντας τούνελ.
    Με την βοήθεια θεραπευτικής μπάλας. Ζητήστε από το παιδί σας να καθίσει επάνω στη μπάλα και να μετακινηθεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις στον χώρο είτε με γρήγορες κινήσεις είτε με αργές. Μπορεί ακόμα, ενώ κάθεται να κάνει αναπηδήσεις. Σημειώστε πως θα ήταν χρήσιμο να μην κρατιέται από κάποια επιφάνεια (π.χ. από τον τοίχο ή την καρέκλα), για να προσπαθεί να διατηρεί μια σωστή στάση σώματος ισορροπώντας επάνω στην μπάλα. Εναλλακτικά χρησιμοποιώ αυτήν την μπάλα για κάθισμα μπροστά στο τραπέζι, καθώς το παιδί απασχολείται με κάποια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα ή για κάθισμα μπροστά στον τοίχο στον οποίο υπάρχει κολλημένο ένα χαρτί με μια π.χ. γραφοκινητική δραστηριότητα.
    Κούνια. Υπάρχει πάντα και η επιλογή της κούνιας, που έχουν αρκετές παιδικές χαρές, χωρίς όμως την υποστήριξη της πλάτης (σημαντική η παρακολούθηση από ενήλικα για ασφάλεια).
     Ποδήλατο. Είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα για τα περισσότερα παιδιά και παρέχει ποικιλία ερεθισμάτων, καθώς και τόνωση αρκετών μυών κορμού και ποδιών. Επίσης, μπορείτε να το δοκιμάσετε και σε διαφορετικές επιφάνειες.
    Κάνοντας πατίνι.  Το πατίνι είναι ένα χρήσιμο παιχνίδι, το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε διαφορετικές δραστηριότητες. Επιπλέον, ενισχύει την στάση του σώματος μιας και το παιδί μπορεί να καθίσει σε διαφορετικές στάσεις  (ύπτια, πρηνής, όρθια, καθιστά). Από σταθερό σε ένα σημείο με το παιδί να το κουνάει με το ένα πόδι, μέχρι να μεταφέρεται με αυτό σε όλο τον χώρο και να περνάει κάτω από εμπόδια και επάνω από ανώμαλες επιφάνειες, το πατίνι είναι ένα ωραίο εργαλείο. Διαβάστε, επίσης, 10 δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν με ένα πατίνι.


Φυσικά υπάρχει πλήθος δραστηριοτήτων για την προώθηση μιας σωστής στάσης σώματος... Εμείς σας αναφέρουμε κάποιες από αυτές...

Μείνετε συντονισμένοι!

Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

http://paidikaiergotherapeia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By