προσφατα

Πετάει - πετάει ....

Αυτό το παιχνίδι είναι απλό, μπορεί να παιχτεί οπουδήποτε και έχει ως εξής:

Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν, σε κύκλο, με προτεταμένα τα χέρια τους και τεντωμένο το δείκτη τους.

Ο αρχηγός της ομάδας σηκώνει το χέρι του (με τεντωμένο το δείκτη) και φωνάζει στα άλλα παιδιά ανεβοκατεβάζοντας το χέρι του:

"Πετάει, πετάει ... το πουλί".

Τα παιδιά, αν συμφωνούν, σηκώνουν και αυτά το χέρι τους.

Τα παιδιά κατεβάζουν τα χέρια και ο αρχηγός ξαναφωνάζει γρήγορα με την ίδια κίνηση:

"Πετάει, πετάει ... το κλουβί", προσπαθώντας να παρασύρει τα παιδιά.

Όποιο παιδί σηκώσει το χέρι του χάνει και βγαίνει έξω από τον κύκλο, αφού το κλουβί δεν πετάει.

Το παιχνίδι συνεχίζεται:

"Πετάει, πετάει ... το σπουργίτι, το σκουλίκι, η πεταλούδα, η καλιακούδα" κ.α.

Το παιδί που μένει τελευταίο είναι ο νικητής!

Σύνδεσμοςhttp://www.paixnidokouto.gr/

Το πετάει-πετάει είναι ένα παιχνίδι που το παίζουν σε όλη την Ελλάδα. Παίζουν δύο παίχτες. Ο ένας λέει κουνώντας τα δακτυλά του πάνω κάτω: πετάει πετάει και προσθέτει μετά από αυτό το όνομα ενός πράγματος. Αν αυτό το πράγμα πετάει τότε πρέπει να έχουν και οι δύο το δακτυλό τους πάνω. Αν αυτός που κούναγε απλώς το δακτυλό του το έχει κάτω τότε χάνει και λέει αυτός το πετάει πετάει.

http://ellas2.wordpress.com/

Είναι ένα πολύ δημιουργικό παιχνίδι για παιδάκια από 12 μηνών!

Τα παιδιά κάθονται κάτω σχηματίζοντας έναν κύκλο. Για να αρχίσει το παιχνίδι πρέπει όλα τα παιδιά απλώνοντας το χέρι τους να ακουμπήσουν στη μέση του κύκλου το δείκτη τους (ο δείκτης είναι το δεύτερο δαχτυλάκι μας, αυτό που χρησιμοποιούμε για να δείξουμε κάτι!). Τότε η μάνα πρέπει να βρει ένα ζώο ή αντικείμενο που πετάει και να πει π.χ.
"Πετάει, πετάει η πεταλούδα!"
Τα παιδάκια πρέπει να σηκώσουν το χέρι τους φωνάζοντας "Πετάει!"
Αν όμως η μάνα πει κάτι που δεν πετάει, π.χ.
"Πετάει, πετάει το τρένο!"
τότε τα παιδάκια δεν πρέπει να σηκώσουν το χέρι τους, για να μην χάσουν και να πουν "Δεν πετάει!"

Ειδικά για τους μικρούς φίλους μας από 12-18 μηνών, το παιχνιδάκι αυτό είναι καλό για να μαθαίνουν εύκολες και κοινές λεξούλες όπως πουλάκι, πεταλούδα, μέλισσα, αεροπλάνο, κουνούπι κτλ.

http://tomikrokaravi.blogspot.com/


Το παιχνίδι αυτό παιζόταν από αγόρια και κορίτσια. Η «μάνα» οριζόταν με κλήρο, έβαζε το δείκτη του δεξιού χεριού της πάνω σε ένα πέτρινο πεζούλι ή σε μια μεγάλη ίσια πλάκα ή σε τραπέζι και, με τη σειρά τους, όλα τα παιδιά μαζεύονταν γύρω της σε κύκλο κι έκαναν το ίδιο.
Η μάνα άρχιζε το παιχνίδι λέγοντας: «Πετάει, πετάει ο αϊτός» και συγχρόνως σήκωνε ψηλά το δεξί της χέρι σε ένδειξη πως πραγματικά πετούσε. Οι παίχτες έκαναν ακριβώς το ίδιο. Η μάνα για να παραπλανήσει τα παιδιά ανέφερε εκτός από τα πουλιά που πετούν και ζώα ή πράγματα που φυσικά δεν πετούν. Λέει π.χ. «πετάει, πετάει το γεράκι» κι αμέσως μετά «πετάει, πετάει το κεράκι». Οι παίχτες παρασύρονταν από το ομοιοκατάληκτο των λέξεων και το σήκωμα του χεριού της «μάνας» και σήκωναν το χέρι τους όχι μονάχα στην λέξη γεράκι που πετάει αλλά και στην λέξη κεράκι που όμως δεν πετάει. Η «μάνα» φυσικά είχε το δικαίωμα από τους κανόνες του παιχνιδιού να σηκώσει το χέρι της και για όσα δεν πετούν. Τα παιδιά που σήκωναν το δεξί τους χέρι στην λέξη «κεράκι», φερ’ειπείν, έχαναν και συγχρόνως δέχονταν να κάνουν τον ήχο του ζώου π.χ. γαϊδάρου.

http://www.rizovouni.gr/

Πετάει- πετάει ο/ η / το…

(Ένα παιδί κάνει τη μάνα και προσπαθεί να παρασύρει τους συμπαίκτες του και να τους ξεγελάσει. Όλη η ομάδα ακουμπάει το δείχτη του χεριού του σ’ ένα σημείο. Η μάνα λοιπόν λέει το παραπάνω στιχάκι και κάθε ένα παιδί πρέπει να σηκώσει ή όχι το δάχτυλό του ανάλογα με αυτό που θα πει: πετάει- πετάει το χελιδόνι/ το πεπόνι/ το παγώνι… Εάν κάποιος σηκώσει το δάχτυλό του σε κάτι που δεν πετάει χάνει, αλλά και αν δεν το σηκώσει σε κάτι που πετάει πάλι χάνει. Κερδίζει αυτός που δεν θα κάνει κανένα λάθος έως το τέλος.)

Διαβάστε περισσότερα: http://tsirimpasi.webnode.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By