προσφατα

Το κρυφτό

Ένα παιδί με το πρόσωπο σε τοίχο ή δέντρο, μετράει ως το 100 ανά 5. Μόλις τελειώνει το μέτρημα προσπαθεί να βρεί τους κρυμμένους. Αν κάποιος προλάβει και πάει στο μέρος που καθόταν αυτός που μετράει και φωνάξει φτου ξελευθερία σε όλους, τότε ελευθερώνονται όλα τα παιδιά. Ξαναφυλάει ο ίδιος. Αν αυτός που φυλάει τους δει και τους φτύσει όλους, ο πρώτος που θα βρει τα φυλάει.

http://www.paidika.gr/


Ένας αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, ο Ιούλιος Πολυδεύκης στο έργο του "Ονομαστικόν" αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο Άνθεμα. Το Άνθεμα ήταν ένας μιμητικός χορός του ψαξίματος και της εύρεσης, όπως δηλαδή το σημερινό κρυφτό! Αυτός που φύλαγε τραγουδούσε:
"Που μοι τα ρόδα, Που μοι τα ία, Που μοι τα καλά σέλινα.
ταδί τα ρόδα, ταδί τα ία, ταδί τα καλά σέλινα"

Ένα παιδί κάθεται μπροστά σε ένα τοίχο ή ένα δέντρο (σκοπέτο) με τα μάτια κλειστά και μετράει μεγαλόφωνα μέχρι το 100 ανά 5 (5-10-15-20-25 κλπ). Μέχρι να τελειώσει το μέτρημα, τα υπόλοιπα παιδιά ψάχνουν να βρουν τις καλύτερες κρυψώνες στο χώρο για να κρυφτούν. Π.χ. αν είναι στην ύπαιθρο, κρύβονται πίσω από δέντρα, πίσω από θάμνους ή μεγάλες πέτρες κλπ. Αν είναι στο σπίτι, μπορούν να κρυφτούν πίσω από πόρτες, κάτω από τραπέζια, πίσω από έπιπλα και αλλού. Όταν τελειώσει το μέτρημα, αυτός που φυλάει ψάχνει να βρει τα κρυμμένα παιδιά. Όποιο παιδάκι βρίσκει, φωνάζει "φτου Βασιλάκη" ή "φτου Αννούλα" ανάλογα με το όνομα του κάθε παιδιού. Αν τους βρει όλους, ο πρώτος που βρέθηκε τα φυλάει. Αν όμως κάποιο από τα παιδιά προλάβει να τρέξει στο σκοπέτο και πει "φτου ξελεφτερία για όλους!", τότε τα φυλάει πάλι το ίδιο παιδί. Και το παιχνίδι συνεχίζεται!

Το κρυφτό παιζόταν και στα αρχαία χρόνια! Μάλιστα τα παιδάκια τότε το έλεγαν κρυπτίνδα ή αποδιδρασκίνδα ή μυίνδα!

http://tomikrokaravi.blogspot.com/

Παίζεται με αρκετά παιδιά. Ένα από αυτά με κλήρωση, «τα φυλάει», κλείνει τα μάτια του και μετρά, λ.χ. ως το είκοσι. Τα υπόλοιπα παιδιά, στο διάστημα αυτό, κρύβονται. Όταν το παιδί που «τα φυλάει» τελειώσει το μέτρημα, ψάχνει να βρει τους συμπαίκτες που έχουν κρυφτεί. Αν βρει κάποιον, λέει «φτου, σε βρήκα!». Αν όμως προλάβει κάποιο παιδί και φτάσει στο χώρο που «τα φυλάνε» και πει «φτου, ξελεφτερία!», τότε ελυθερώνονται όλοι από τις κρυψώνες και ο συμπαίκτης που «τα φύλαγε», «τα ξαναφυλάει».

http://www.rizovouni.gr/

Πέντε, δέκα, δεκαπέντε
Είκοσι, εικοσιπέντε,
Τριάντα, τριανταπέντε…
………………………………….
Φτου και βγαίνω!!!

(Ένα παιδί τα φυλάει. Τα υπόλοιπα τρέχουν να κρυφτούν. Όποιο παιδί καταφέρει να «φτύσει» στο σημείο που φυλάει το παιδί, γλιτώνει. Αν κάποιο δεν προλάβει, και φτύσει η «μάνα», καίγεται και θα τα φυλάει μετά αυτός. Ωστόσο εάν το τελευταίο παιδί καταφέρει να φτύσει τους γλιτώνει όλους και ξαναφυλάει ο ίδιος.)

Διαβάστε περισσότερα: http://tsirimpasi.webnode.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By