προσφατα

Προτεινόμενες δραστηριότητες για την βελτίωση της βλεμματικής επαφής

Η βλεμματική επαφή είναι ένδειξη ανεπτυγμένης κοινωνικότητας. Κοιτάζουμε τους άλλους για να τους δείξουμε ότι είμαστε μαζί τους, για να τους δείξουμε το ενδιαφέρον μας, για να τους κάνουμε να συνεχίσουν να αλληλεπιδρούν και να επικοινωνούν μαζί μας και για να κατανοήσουμε την πρόθεσή τους, αφού μέσω της βλεμματικής επαφής μπορούμε να κατανοήσουμε τις κρυφές σκέψεις των άλλων. Γι αυτό λοιπόν θα πρέπει να έχει και κοινωνικό χαρακτήρα και όχι μόνο ενισχυτικό, δηλαδή να μην εντάσσεται στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν αυτό που επιθυμούν. Είναι σημαντικό να μην υποχρεώνουμε τα παιδιά να μας κοιτάζουν και φυσικά να μην τους ζητάμε να το κάνουν δίνοντάς τους την εντολή «κοίτα με». Το ίδιο σημαντικό είναι να οδηγήσουμε τα παιδιά να μας κοιτάξουν μέσα από την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Το παιδί θα σας κοιτάξει , όταν το οδηγήσετε να καταλάβει ότι οι άνθρωποι είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο και το ότι να είσαι μαζί τους είναι ιδιαίτερα ευχάριστο και σημαντικό.

Για να προκληθεί μία αυθόρμητη βλεμματική επαφή είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα ισχυρό ερέθισμα. Όταν τα παιδιά νιώθουν ενθουσιασμένα, θυμωμένα, συγχυσμένα, τότε συνειδητά μπορεί να χρησιμοποιήσουν το βλέμμα τους. Αυτήν την αυθόρμητη συμπεριφορά πρέπει να την ενθαρρύνετε.


Χτίστε την προσμονή του παιδιού σας , κάνοντας σαπουνόφουσκες και αφήνοντας το παιδί να τις βλέπει να πέφτουν απαλά στο πάτωμα. Όταν αυτό το πρότυπο εγκατασταθεί αλλάξτε τη ρουτίνα με διαλλείματα πριν από το φύσημα της σαπουνόφουσκας. Το παιδί πρέπει να ελέγξει γιατί δε συμβαίνει το αναμενόμενο κοιτάζοντας σας. Τότε πρέπει να φυσήξετε αμέσως τις σαπουνόφουσκες. Επαναλάβετε.

Τραγούδια δράσης, παιδικά τραγούδια είναι κατάλληλα για να χτίσετε την προσμονή μίας ενέργειας που αρέσει στο παιδί. Αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέχρι αυτό να δείξει σημάδια προσδοκίας και ευχαρίστησης.

Κατά την διάρκεια του κολατσιού περιμένετε πριν δώσετε αυτό που θέλει έως ότου να κάνει βλεμματική επαφή. Μην κρατάτε το κολατσιό σε σημείο που να το βλέπει το παιδί. Η προσοχή του δεν πρέπει να εστιάζεται στο φαγητό αλλά στο πρόσωπο που το κρατάει.

Παίξτε ένα παιχνίδι με φωνές ( πχ κουκου-τσα ), χρησιμοποιώντας ένα λεπτό μαντήλι γύρω από το πρόσωπο. Όταν το παιδί κοιτάει προς τα εσάς, μετακινήστε το μαντήλι με ένα χαρούμενο χαιρετισμό ή με μία προσφώνηση έκπληξης.

Όταν το παιδί ζητάει κάτι για να παίξει με αυτό, κοιτάξτε προς άλλη κατεύθυνση μέχρι να συλλάβει τα μάτια σας με τα δικά του μάτια.

http://anaptixipaidiou.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By