προσφατα

Τσίχλα, μαστίχα και κατά πόσο χρειάζεται

Η αλήθεια είναι οτι η σκέψη και μόνο ο γιος μου θα μασησει μαστιχα στα 2,5 χρόνια του με τρομοκρατούσε. Σκεφτόμουν τα χίλια όσα, το θεωρούσα κάτι άχρηστο και το κήρυγμα πήγαινε σύννεφο....


Έλα όμως που ήρθαν αλλιώς τα πράγματα. Ο μικρος οσο μας εβλεπε να μασάμε μαστίχα ερχόταν να κανουμε φουσκίτσες και έκλεβε το κομμάτι απο το στόμα μας. Το έβαζε στο στόμα του και αρχισε ενα απο τα πιο αστεία θεάματα. Μισάνοιχτο στόμα, ύφος γεμάτο μαγκιά και δώσε να μασάει..... Μια φορά την κατάπιε, άλλες φορές αρχίζει και την τραβάει και στο τέλος του πέφτει, έχει πλάκα η όλη φάση......

Από την άλλη η μανία μου και η ανάγκη να προσδίδω σε κάθε τι τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του, μου γέννησε την ιδέα οτι μπορεί να μας βοηθήσει στο να δυναμώσουν οι μυς του προσώπου σαν μια μορφή "φυσιοθεραπείας προσώπου". Οπότε άρχισα να το καθιερώνω σιγά σιγά.... Φυσικά έκανα και την ανάλογη έρευνα μου και σας παραθέτω τι βρήκα για το θέμα


Η τσίχλα καταπολεμά την ωτίτιδα

Οι ωτίτιδες μπορεί να είναι από τα πιο επίμονα προβλήματα της παιδικής ηλικίας, προσβάλλοντας συχνά τα παιδιά και προκαλώντας τους εξαντλητικό πόνο. Πολλοί γιατροί χορηγούν αντιβιοτικά για την αντιμετώπισή τους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αναπτύσσονται ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ενα προληπτικό μέτρο που δείχνει να υπόσχεται πολλά είναι η μάσηση τσίχλας με ξυλιτόλη, ένα φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Οι τσίχλες με ξυλιτόλη προωθούνται για την πρόληψη της τερηδόνας, αλλά οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως η ουσία αυτή ενδέχεται να αναστέλλει και την ανάπτυξη των βακτηρίων που ευθύνονται για πολλά κρούσματα ωτίτιδας.

Η παρατήρηση αυτή οδήγησε στην πραγματοποίηση μελετών που στόχο είχαν να εξακριβώσουν εάν μειώνονται οι ωτίτιδες στα παιδιά που μασούν συστηματικά τέτοιες τσίχλες.

Η συνδυασμένη ανάλυση αυτών των μελετών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3.100 παιδιά, δημοσιεύτηκε στη βάση ιατρικών μελετών Cochrane. Οπως έγραψαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τα παιδιά που μασούν τσίχλες με ξυλιτόλη διατρέχουν κατά 25% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν οξεία ωτίτιδα.

Ωστόσο, επειδή τα παιδιά σε αυτές τις μελέτες μασούσαν τσίχλα πέντε φορές την ημέρα κατά μέσο όρο, δεν είναι βέβαιο πως εξίσου αποτελεσματικές είναι και οι μικρότερες δόσεις. Επιπλέον, η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσει στομαχικά ενοχλήματα, γι’ αυτό και οι ερευνητές λένε πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποφασιστεί εάν θα γίνουν επίσημες συστάσεις προς το κοινό.

http://paidikaiergotherapeia.blogspot.com/


Γιατί δεν πρέπει να καταπίνουν τα παιδιά τις τσίχλες

Γενιές ολόκληρες παιδιών έχουν μεγαλώσει με τη γονεϊκή παραίνεση «μην καταπίνεις την τσίχλα σου», με την αιτιολογία ότι θα παραμείνει άπεπτη στο σώμα τους επί ημέρες, εβδομάδες ή και χρόνια ακόμα.

Αν και η εξήγηση δεν ευσταθεί (η τσίχλα τυπικά διέρχεται από την πεπτική οδό με τον ίδιο ρυθμό με τα άλλα τρόφιμα), σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν προβλήματα.

Στην ιατρική βιβλιογραφία μπορεί κανείς να βρει αρκετές αναφορές κυρίως για μικρά παιδιά, τα οποία παρουσίασαν εντερική απόφραξη επειδή είχαν τη συνήθεια να καταπίνουν τις τσίχλες τους.

Μελέτη, λ.χ., που δημοσιεύθηκε το 1998 στην επιθεώρηση «Παιδιατρική» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία (ΑΑΡ), περιέγραψε τις περιπτώσεις τριών παιδιών, τα οποία μεταφέρθηκαν σε κλινική με πόνο στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα και άλλα συμπτώματα. Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, τα παιδιά είχαν μικρές μάζες από τσίχλες στα έντερά τους. Ένα 4χρονο αγόρι, «πάντοτε κατάπινε την τσίχλα του και μασούσε πέντε έως επτά τσίχλες την ημέρα». Ανάλογη συνήθεια είχε και ένα συνομήλικό του κορίτσι.

Σε τρεις άλλες μελέτες, η μία εκ των οποίων δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Ασθενειών σε Παιδιά» (ΑJDC), αναφέρθηκαν παρόμοια περιστατικά. Τα περισσότερα παιδιά έγιναν καλά μετά την αφαίρεση των αποφράξεων. Οι συγγραφείς των μελετών τονίζουν ότι το φαινόμενο είναι σπάνιο, αλλά εφιστούν την προσοχή των γονέων, κυρίως όταν τα παιδιά τους είναι μικρά και τους αρέσουν πολύ οι τσίχλες.

http://ygeia.tanea.gr/

Μια τσίχλα για καλούς βαθμούς

Το μάσημα πριν από την υποβολή σε πνευματικά τεστ αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο
Το μάσημα τσίχλας μπορεί να χαρίσει πνευματική εγρήγορση, αλλά μόνο για ένα χρονικό «παράθυρο» 20 λεπτών το πολύ

Εάν επιθυμείτε πνευματική διαύγεια και εγρήγορση, τότε αγοράστε ένα κουτάκι… τσίχλες. Αυτό συνιστούν ειδικοί του Πανεπιστημίου Saint Lawrence στη Νέα Υόρκη οι οποίοι ωστόσο θέτουν μια σημαντική παράμετρο στο όλο ζήτημα: όπως λένε, είναι καλύτερο να επιδοθείτε στο μάσημα της τσίχλας προτού κληθείτε να φέρετε εις πέρας μια δύσκολη πνευματική εργασία, όπως π.χ ένα διαγώνισμα, παρά κατά τη διάρκεια της νοητικής… εκγύμνασης. Για ποιον λόγο; Επειδή, όπως έδειξε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Αppetite», η τσίχλα χαρίζει καλύτερα σκορ μόνο αν μασηθεί πριν τις εξετάσεις και όχι κατά τη διάρκειά τους.

Μάσηση και μνήμη

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το μάσημα τσίχλας αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο βοηθώντας έτσι στη βελτίωση της μνήμης. Παρότι σε δοκιμές που έγιναν σε εθελοντές η επίδραση φάνηκε να διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μάσηση τσίχλας πριν τις εξετάσεις μπορεί να βοηθήσει ως έναν βαθμό μαθητές και φοιτητές.

«Δεν γνωρίζω πόσο βοηθητικό μπορεί να είναι το μάσημα τσίχλας όταν το άτομο εξετάζεται σε κάτι που έμαθε πριν από ημέρες ή εβδομάδες, αλλά με βάση τα ευρήματα της μελέτης, μπορώ να υποθέσω ότι εάν η λειτουργική μνήμη η επεισοδιακή μνήμη και η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών βελτιώνονται με την τσίχλα, τότε θα υπάρχει όφελος σε πολλές περιπτώσεις εξέτασης των πνευματικών ικανοτήτων» ανέφερε ο Σερζ Ονιπερ, επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας που συμμετείχε στη μελέτη, στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα επιστημονικού περιεχομένου LiveScience.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές εξέτασαν 224 προπτυχιακούς φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Saint Lawrence τους οποίους και χώρισαν σε τρεις ομάδες. Η μια ομάδα μασούσε τσίχλα πριν αλλά και κατά τη διάρκεια υποβολής της σε διαφορετικά τεστ, η δεύτερη ομάδα μασούσε τσίχλα επί πέντε λεπτά προτού υποβληθεί στα τεστ ενώ η τρίτη ομάδα δεν μάσησε καθόλου τσίχλα πριν την υποβολή της στα τεστ.

Επίδραση επί 20 λεπτά

Όπως προέκυψε, μια «συνεδρία» τσίχλας πριν την εξέταση βελτίωνε τις επιδόσεις των φοιτητών, αλλά μόνο για μια μικρή χρονική περίοδο. Συγκεκριμένα η επίδραση ήταν ισχυρότερη αμέσως μετά το μάσημα της τσίχλας ενώ έπεφτε σε φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε 20 λεπτά. Η επίδραση ήταν μάλιστα σημαντικότερη κυρίως σε ό,τι αφορούσε τις ασκήσεις μνήμης. «Μέσα σε αυτό το ‘παράθυρο’ των 15 ως 20 λεπτών, η ομάδα της… τσίχλας θυμόταν 25%-50% περισσότερες πληροφορίες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, γεγονός στατιστικά σημαντικό το οποίο όμως σε πρακτικούς όρους αντιστοιχεί σε διαφορά μόλις δυο με τριών λέξεων» σημείωσε ο Ονιπερ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η βελτίωση στην πνευματική λειτουργία οφείλεται στο ότι η διαδικασία της μάσησης τσίχλας «προθερμαίνει» τον εγκέφαλο αυξάνοντας τη ροή του αίματος (άρα και του σακχάρου που περιέχει και αποτελεί «καύσιμο» για την παραγωγή ενέργειας).

Όχι κατά τη διάρκεια της εξέτασης

Ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν αντίστοιχα σε ό,τι αφορούσε τα άτομα που μασούσαν τσίχλα καθόλη τη διάρκεια των τεστ. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επιπλέον εγκεφαλική ενέργεια που απαιτείται για την ίδια τη μάσηση στερεί από τον εγκέφαλο πολύτιμη «δύναμη» για να φέρνει εις πέρας τα τεστ. Το γεγονός αυτό εξηγεί το γιατί προηγούμενες μελέτες σχετικά με την επίδραση του μασήματος της τσίχλας στον εγκέφαλο είχαν δώσει αντιφατικά αποτελέσματα: στις περισσότερες περιπτώσεις οι εθελοντές εξετάζονταν ενώ μασούσαν τσίχλα.

Πάντως, ο δρ Ονιπερ τονίζει πως εξαιτίας του ότι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης ζητήθηκε από τους εθελοντές να μασήσουν τσίχλα, ίσως υπήρξε και… υπερβάλλων ζήλος στη διαδικασία ο οποίος επηρέασε τα αποτελέσματα. «Σε πραγματικές συνθήκες το μάσημα της τσίχλας αναμένεται να είναι πιο αυτοματοποιημένο με αποτέλεσμα να μη συμμετέχει όσο πρέπει ο εγκέφαλος και να μην υπάρχει σοβαρή επίδραση στις πνευματικές επιδόσεις» καταλήγει ο καθηγητής.

http://paidikaiergotherapeia.blogspot.com/

10 λόγοι για να ενθαρρύνετε το παιδί σας (και τον εαυτό σας)… να μασάει τσίχλα!

Κάνει καλό στα δόντια! Βοηθά στην έκκριση επιπλέον σάλιου, το οποίο είναι το καλύτερο εργαλείο μας ενάντια στην τερηδόνα. Το σάλιο περιέχει ουσίες που καταπολεμούν τα βακτηρίδια και βοηθούν στην αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούν αυτά στα δόντια. Η έκκριση σάλιου διευκολύνει επιπλέον και τη διαδικασία της πέψης..

Βοηθά την ανάπτυξη στοματοκινητικών δεξιοτήτων. Ενισχύει την κινητικότητα των δομών που υποστηρίζουν στοματικές λειτουργίες, όπως η γλώσσα..

Βοηθά τη διατήρηση κατάλληλης στάσης σώματος για περισσότερο χρόνο. Κατά τη μάσηση ενεργοποιούνται ταυτόχρονα και ορισμένοι μύες της ωμικής ζώνης και του κορμού, βελτιώνοντας σε ένα βαθμό τη στάση μας.

Ενισχύει την απόδοση σε οπτικοκινητικές δραστηριότητες καθώς βοηθά στην οπτική εστίαση.

Ενισχύει την ικανότητα εστίασης της προσοχής. Η διαδικασία της μάσησης επιταχύνει τους χτύπους της καρδιάς μας και αυξάνει τη ροή οξυγόνου προς τον εγκέφαλο, διευκολύνοντας τη συνεργασία των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων. Βοηθά το σώμα και το μυαλό να παραμένουν σε ετοιμότητα για δράση/σκέψη/μάθηση, διατηρώντας κατάλληλη εγρήγορση.

Ενδυναμώνει τη μνήμη. Έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ μασάμε, αυξάνεται η δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τη μνήμη (ιππόκαμπος).

Μειώνει συμπτώματα άγχους. Η ρυθμική κίνηση του μασήματος βοηθά στην απελευθέρωση εντάσεων.

Περιορίζει τη συνεχή αναζήτηση ανθυγιεινών σνακ…

Καλύτερα τσίχλα, παρά μολύβι/νύχια! Όταν το στόμα είναι ήδη απασχολημένο, δεν αναζητά μη βρώσιμα πράγματα (μολύβια, νύχια, μανίκια, μαλλιά κλπ) για να ασχοληθεί!

Έχει πλάκα!

Πηγές
Scholey A. “Chewing Gum and Cognitive Performance: A Case of A Functional Food with Function but No Food?”
Smith A. “Effects of Chewing Gum on Mood, Learning, Memory, and Performance on an Intelligence Test”
Oetter P., Richter E., Frick S. “MORE. Integrating the mouth with sensory and postural functions”.

http://www.ikidcenters.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By