προσφατα

Παιχνίδια για παιδιά 24-36 μηνών

Το παιδί σας είναι τώρα 2 ετών και έχει γίνει ακόμη πιο διεκδικητικό. Μπορεί να σχηματίσει εικόνες στο μυαλό του, να οργανώσει τα παιχνίδια του με βάση το μέγεθος, το χρώμα ή το σχήμα. Η μνήμη του έχει επίσης βελτιωθεί και μπορεί να είναι σε θέση να σας πει στο τέλος της ημέρας τι φαγητό φάγατε το μεσημέρι. Μια μειοψηφία παιδιών αυτής της ηλικίας γνωρίζει επίσης τα χρώματα και τα γράμματα και ξέρει να μετρά ως το 10. Τα παιδιά είναι γεμάτα ενέργεια, γι' αυτό καλό είναι να απασχολούνται με παιχνίδια και δραστηριότητες που τους δίνουν τη δυνατότητα να διοχετεύσουν την ενέργειά τους. Φροντίστε επίσης να έχει παιχνίδια που συμβάλλουν στη νοητική του ανάπτυξη.

Αμαξίδια: Το παιδί σας θα εξακολουθεί να λατρεύει τα αμαξίδια, τα οποία μπορεί να καβαλήσει και να σπρώξει μονό του. Για την ώρα όμως μάλλον θα έχει προβλήματα να κάνει πεντάλ. Αναζητήστε αμαξίδια που παρέχουν σταθερότητα και δεν τουμπάρουν εύκολα. Φορτάμαξες που ρυμουλκούνται και επιτρέπουν στο παιδί σας να μεταφέρει πράγματα στα «ταξίδια» του, είναι επίσης ένα καλό αξεσουάρ.Μπάλες: Μπάλες εξακολουθούν να είναι ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών αυτής της ηλικίας, τώρα μάλιστα που μπορούν να ρίχνουν στοχευμένα, ακόμη περισσότερο. Μερικά παιδιά αυτής της ηλικίας μάλιστα μπορούν κάποιες φορές και πιάνουν τη μπάλα. Μπορείτε μάλιστα να χρησιμοποιήστε ένα καλάθι απορριμμάτων ως μπασκέτα και να το παρακινήσετε να παίξει μπάσκετ ή να χρησιμοποιήστε μία πόρτα σαν τέρμα και να παίξετε μαζί του ποδοσφαίρο.

Δημιουργικά παιχνίδια: Βοηθήστε το παιδί σας να είναι δημιουργικό. Καθορίστε έναν χώρο στο σπίτι σας, τον οποίο μπορεί να έχει ακατάστατο. Ενθαρρύνετε το να ζωγραφίσει ορισμένα από τα πράγματα που βλέπει: τον ουρανό, τη χλόη ή τη βροχή. Αν αισθάνεστε αρκετά γενναία/γενναίος, μπορείτε να του δώστε ακόμα και χρώματα τέμπερας και πινέλα.

Μουσικά όργανα: Σ' αυτήν την ηλικία η μουσική αποτελεί έναυσμα για χορό, παλαμάκια, χοροπηδήματα, ακόμα και γι φωνές. Γιατί λοιπόν να γιατί να μην προσθέσετε σ' όλο αυτόν τον χαμό και ένα ντέφι, ένα τύμπανο ή μία φλογέρα; Πειραματιστείτε με διαφορετικά είδη μουσικής και καλέστε το παιδί σας να συνοδεύσει τη μουσική με το δικό του μουσικό όργανο.

Στολές: Τα παιχνίδια υποκριτικής αρχίζει να κερδίζουν έδαφος σ' αυτήν την ηλικία. Βάλτε λοιπόν σε ένα συρτάρι ή σε ένα κουτί στολές, πουκάμισα, φούστες, καπέλα, παπούτσια και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να διεγείρει τη φαντασία του. Αν μη τι άλλο, τώρα θα έχει μία καλή δικαιολογία να αλλάζει συνέχεια ρούχα, κάτι το οποίο φαίνεται να λατρεύουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Μινιατούρες οικιακού εξοπλισμού: Στα παιδιά αρέσει να μιμούνται τους μεγάλους, γι' αυτό καλό θα είναι να έχει μερικές μινιατούρες οικιακού εξοπλισμού. Αγοράστε του μια σειρά από πιάτα, κατσαρόλες, τηγάνια και πλαστικών τρόφιμα. Στήστε ένα μικρό τραπέζι και καρέκλες, όπου το παιδί σας θα μπορεί να φιλοξενήσει τους φίλους/φίλες του για έναν καφέ, ένα τσάι ή για ένα γεύμα. Επίσης, μια μικρή σφουγγαρίστρα ή μια μικρή ηλεκτρική σκούπα θα κάνουν την καθαριότητα διασκέδαση.

Κατασκευές: Το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για νέες τις κατασκευές. Προμηθευτείτε λοιπόν με τουβλάκια ή σετ κατασκευής που συνδέεις κομμάτια ή αποσπάς κομμάτια. Το παιδί σας μπορεί να δημιουργήσει λεωφορεία, τρένα ή ολόκληρα αγροκτήματα.

Πάζλ και άλλα: Οι νέες επιδεξιότητες του παιδιού σας του παρέχουν και πολλές νέες δυνατότητες για παιχνίδι. Μπορεί να οργανώνει πιο εύκολα φλιτζάνια, βάζοντας το ένα μέσα στο άλλο, μπορεί να φτιάχνει πάζλ τεσσάρων ή πέντε κομματιών, μπορεί να χρησιμοποιεί μια σειρά από πλαστικά κλειδιά για να ανοίγει τις πόρτες σε ένα πλαστικό σπίτι και τέλος μπορεί να ντύνει και να γδύνει μια κούκλα.


Παιχνίδια για παιδιά 30-36 μηνών

Καθώς μεγαλώνει, το παιδί σας θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη φαντασία. Δεν θα ασχολείται πλέον μόνο με τις αντιδράσεις των υπολοίπων στη συμπεριφορά του, αλλά θα αρχίσει να δημιουργεί τις δικές τους ιστορίες, τους δικούς του χαρακτήρες, τις δικές του περιπέτειες. Προμηθεύοντάς το με ρούχα και αξεσουάρ θα αρχίσει να παίζει παιχνίδια υποκριτικής, όπου ένα κουτί από χαρτόνι μπορεί να είναι ένα βαγόνι, ένα διαστημόπλοιο, ένα φρούριο κλπ. Αυτό θα συμβάλει πολύ στην ανάπτυξή του σ' αυτόν τον τομέα.

Πάζλ: Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αναπτύσσουν τις ικανότητες τους να λύνουν προβλήματα και να συντονίζουν καλύτερα χέρια και μάτια. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για την εξάσκηση των νέων αυτών ικανοτήτων τους από τα πάζλ. Φροντίστε να βρείτε κάποιο με μεγάλα κομμάτια και μία απλή, εύκολα αναγνωρίσιμη εικόνα.

Επιτραπέζια παιχνίδια ή παιχνίδια μνήμης: Απλά παιχνίδια, όπως το «φιδάκι» ή ο «γκρινιάρης» ή ένα παιχνίδι μνήμης, όπως το «βρες το ίδιο», βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού σας. Ιδιαίτερα με τα παιχνίδια μνήμης, θα διασκεδάσει πολύ προσπαθώντας να ανακαλύψει τις ίδιες εικόνες και θα πετάει από τη χαρά του κάθε φορά που βρίσκει ένα ίδιο ζευγάρι.

Κουζινικά μινιατούρες: Τα παιδιά σ' αυτήν την ηλικία λατρεύουν τα παιχνίδια όπου υποκρίνονται τους μεγάλους και τα παιχνίδια φαντασίας και φυσικά ένα από τα πράγματα που αγαπούν ιδιαίτερα είναι να μιμούνται τη μαμά και τον μπαμπά. Ένα σετ κουζινικών τους δίνει τη δυνατότητα να μαγειρέψουν ό,τι έχουν φανταστεί. Μπορείτε να του δώσετε επίσης μερικά άδεια δείγματα τροφίμων (μικροσκοπικά βαζάκια μουστάρδας, μίνι μαρμελάδες, κ.λ.π.) και το παιδί σας θα μπορούσε να γίνει ένας μεγάλος σεφ.

Σετ κατασκευών: Στα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας αρέσει πολύ να κατασκευάζουν πράγματα στοιβάζοντας τουβλάκια. Τους αρέσουν ιδιαίτερα αυτά που κλειδώνουν μεταξύ τους, όπως τα legos. Μέσα από αυτές τις κατασκευές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αχαλίνωτη φαντασία τους και τον συντονισμό χεριών-ματιών για να χτίσουν σπίτια, πύργους, αυτοκίνητα κ.α. Είτε από φυσικό ξύλο είτε από πλαστικό, τα τουβλάκια ήταν και θα παραμείνουν ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια αυτής της ηλικίας.

Δημιουργικά παιχνίδια: Το παιδί σας είναι έτοιμο και πρόθυμο να πειραματιστεί με δημιουργικές δραστηριότητες και εσείς πρέπει να το προμηθεύσετε με τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά. Αγοράστε ένα κιτ με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία δημιουργικών υλικών ή αγοράστε τα ξεχωριστά και βάλτε τα όλα μαζί σε ένα πλαστικό κουτί. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας, λατρεύουν τις κηρομπογιές, τους μαρκαδόρους, τις νερομπογιές, την πλαστελίνη, τον πηλό, υλικά για κολάζ, τα πολύχρωμα χαρτιά και τις τέμπερες και πολλά άλλα. Απλά βεβαιωθείτε ότι φεύγουν με το πλύσιμο και δεν είναι τοξικά.

Παιχνίδια εξωτερικού χώρου: Το παιδί σας αναπτύσσει ταχύτατα τις κινητικές του ικανότητες, γεγονός που εξηγεί την αγάπη που δείχνει σε παιχνίδια που του επιτρέπουν να τις δοκιμάσει και να τις βελτιώσει. Έτσι κούνιες και αθλητικός εξοπλισμός, όπως πλαστικές μπάλες, μίνι-μπασκέτες, μαλακές μπάλες ποδοσφαίρου, σετ μίνι-γκολφ και άλλα παρόμοια παιχνίδια είναι τέλεια για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Βιβλία: Οι λεκτικές ικανότητες του παιδιού σας και το λεξιλόγιο του εξελίσσονται συνεχώς, κι έτσι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να έχει και τα κατάλληλα βιβλία για αυτήν την ηλικία. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αρχίζουν να παρακολουθούν αφηγήσεις και μπορούν να κατανοήσουν πιο πολύπλοκες λέξεις και ιστορίες.


http://www.lovebaby.gr/%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By