προσφατα

Πιπίλα: Το πιθανό αίτιο για την ωτίτιδα

Η συνεχής χρήση πιπίλας μπορεί να φταίει για τις επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες στα μικρά παιδιά_ σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. Οι ερευνητές, ύστερα από πενταετή μελέτη σε δείγμα 500 παιδιών, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος επαναλαμβανόμενης λοίμωξης στα αυτιά ήταν σχεδόν διπλάσιος για τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν πιπίλα, ίσως επειδή συνεχής χρήση της επιτρέπει στα βακτήρια να μετοικήσουν ευκολότερα από τις εκκρίσεις της μύτης στο μέσο αυτί.

Επιρρεπείς θεωρούνται επίσης οι ενήλικοι που στραβό διάφραγμα ή πολύποδες στη μύτη, καπνίζουν, ή εμφανίζουν συχνά αλλεργικά επεισόδια και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Η ωτίτιδα έχει πόνο, είναι πιθανό να προκαλέσει πυρετό, ναυτία και ενδεχομένως εμετό, απώλεια της ισορροπίας, ενίοτε και έκκριση υγρού από το αυτί, σε συνδυασμό με μείωση της ακοής. Η μέση ωτίτιδα - που εκδηλώνεται την περίοδο αυτή, σε αντιδιαστολή με την εξωτερική ωτίτιδα, του καλοκαιριού - είναι φλεγμονή του αυτιού που θέλει προσοχή, και θεραπευτική αγωγή από ιατρό. Χτυπάει ενήλικες αλλά και παιδιά, ιδίως αυτά της προσχολικής ηλικίας.

http://www.zougla.gr/

και κάτι πολύ ενδιαφέρον

Μπορεί η πιπίλα να προκαλεί ευχαρίστηση στα μικρά σας… και ηρεμία σε μας, η παρατεταμένη χρήση της όμως μπορέι να κρύβει κι άλλα, πιο ύποπτα μηνύματα… Σύμφωνα με αμερικανούς ψυχολόγους, η χρήση πιπίλας σε παιδιά που έχουν συμπληρώσει το τρίτο ή τον τέταρτο χρόνο της ζωής τους, μπορεί να φανερώνει σημάδια άγχους τα οποία το μικρό σας προσπαθεί να κατευνάσει μέσω αυτής. Κάτι παρόμοιο δηλαδή με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού, καφέ και τσιγάρων στην οποία επιδίδονται πολλέσ φορές οι μεγάλοι προκειμένου να απαλλαγούν από την ένταση και το άγχος. Αλήθεια, όμως, τι θα μπορούσε να στρεσάρει ένα τόσο δα πλασματάκι; Η έλλειψη της μαμάς ή του μπαμπά, τυχόν προβλήματα στον ύπνο, ακόμα και η πλήξη είναι κάποιες από τις αιτίες. Προλαμβάνοντάς τες, το μικρό μας έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία και, φυσικά, στην απεξάρτηση από την πιπίλα.

Πηγή: Παιδί & νέοι γονείς – Σεπτέμβριος 2010 – Τεύχος 141

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By