προσφατα

Παιδί και αυτοεκτίμηση

Στην τελευταία μας επίσκεψη στον φυσιοθεραπευτή ανοίχτηκε καινούργιο κεφάλαιο. "Ο μικρός έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Προσπαθήστε να τον βοηθήσετε και σε αυτο το κομματι"

Τι άλλο να κάνω; Ολη μερα είμαι με το "μπράβο" στα χείλη
"μπορεις να τα καταφέρεις", "πάμε γερά" "είσαι παιχταράς" και λοιπά και λοιπά....
γράφει ο μικρος τους τοιχους; "μπρααααααααααβο" εγω και δωσε φωτογραφιές....
σκαρφαλωνει ο μικρος στα τραπέζια "μπραααααααααβο" εγω και τρεμει το φυλλοκαρδι μου...Απο την μια μου λένε να μην του βαζω όρια για να παίρνει πρωτοβουλίες να κάνει ότι θελει για να αναπτύξουμε ικανότητες.
Απο την άλλη διαβαζω οτι τα παιδια με όρια αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
εχμ.... εγω τι πρεπει να κανω;

Και το βασικότερο; πως μπορει μια μαμα που σαν ατομο δεν ειχε ποτε αυτοπεποίθηση, να προσφέρει κατι τετοιο στο παιδί της; ελα ντε.....

σας παραθέτω αποσπάσματα απο διάφορα αρθρα που διάβασα.....
Ζωτική σημασία για την ψυχική υγεία του παιδιού έχει η ανάπτυξη της αυτοεικόνας του παιδιού, της αυτοεκτίμησής του. Οι εκδηλώσεις αγάπης και φροντίδας, η στάση των γονέων απέναντι στο παιδί καθώς μεγαλώνει είναι σημαντικές για την ανάδυση της αυτοεικόνας του. Η πρώτη σχέση του νηπίου με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του βάζει τα θεμέλια για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Η ομαλή-υγιής προσαρμογή του παιδιού στο περιβάλλον του εξαρτάται από την επαρκή ικανοποίηση της ανάγκης του για αγάπη.
Τα παιδιά με θετική αυτοεικόνα έχουν κατά κανόνα τα ακόλουθα επιθυμητά χαρακτηριστικά: καλή προσαρμογή, έντονη περιέργεια, δημοτικότητα, χαμηλό βαθμό άγχους, ανεξαρτησία από την ομάδα και την ικανότητα να είναι αποτελεσματικά στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να υποφέρουν από άγχος που πιθανότατα οφείλεται στην ασταθή και συνεχώς μεταβαλλόμενη αυτοεικόνα τους. Μπορεί να παρουσιάζονται φαντασμένα στις εκτιμήσεις για τον εαυτό τους, ανώριμα και εξωπραγματικά, προσκολλημένα σε ορισμένες αντιλήψεις σχετικά με τον εαυτό τους. Η επίδοσή τους στο σχολείο ίσως είναι χαμηλότερη από τις πραγματικές δυνατότητες, και ίσως νιώθουν συναισθήματα μοναξιάς.
Σημαντική προϋπόθεση για την απόκτηση θετικής αυτοεκτίμησης είναι η ικανότητα του παιδιού να αντιλαμβάνεται πώς το βλέπουν οι άλλοι και να κάνει σύγκριση ανάμεσα στην αυτοεικόνα και στις προσδοκίες που πιστεύει ότι έχουν οι άλλοι γι' αυτό.
Οι κυριότερες πρακτικές κατευθύνσεις που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς είναι οι εξής:
* Να εφαρμοστούν συνεπείς και σταθερές τακτικές ανατροφής οι οποίες ενθαρρύνουν την αυτόνομη ανάπτυξη. Πρέπει να αποφεύγονται τα δύο άκρα, της αυταρχικής συμπεριφοράς και της υπερβολικής ανεκτικότητας.
* Να αποφεύγουν τη σύγκριση της επίδοσης του παιδιού με αυτή των αδελφών του ή άλλων παιδιών.
* Να χρησιμοποιούν συχνά τον έπαινο και με αυτόν να αμείβουν τα υπάρχοντα θετικά χαρακτηριστικά του παιδιού και τις επιθυμητές συμπεριφορές του παιδιού.
* Να παρέχουν στο παιδί ευκαιρίες για κοινωνικές δραστηριότητες και για επιτυχία στις δραστηριότητες αυτές.
* Να φροντίζουν ώστε η δικαιολογημένη ανησυχία και η απογοήτευσή τους για τις δυσκολίες του παιδιού να μη μετατρέπονται σε θυμό.
* Να έχουν οι ίδιοι ως οικογένεια κοινωνικές επαφές, ώστε να αποτελούν για το παιδί τους πρότυπα προς μίμηση.
* Τέλος, να αναζητούν έγκαιρα βοήθεια από έναν πιο ειδικό αν οι δυσκολίες φαίνονται σοβαρές.

http://www.mpsarrou.gr/

Πιθανές ενδείξεις ότι το παιδί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι κάποια από τα παρακάτω:

Το παιδί αποφεύγει να εκτελέσει μια ενέργεια που θα του ζητηθεί, χωρίς καν να θέλει να προσπαθήσει. Πιθανότατα να φοβάται πολύ την περίπτωση να αποτύχει.
Τα παρατάει εύκολα σε ένα παιχνίδι ή μια εργασία και νιώθει εύκολα πολύ εκνευρισμένο αν τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Είναι αυστηρό και εκφράζεται αρνητικά για τον εαυτό του, όπως «τα κάνω όλα χάλια».
Χρεώνει τις ευθύνες της αποτυχίας του σε άλλους ή υποβιβάζει τη σημασία της.
Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και αναστατώνεται πολύ στην αρνητική κριτική από μεγάλους ή συνομηλίκους.
Μπορεί να χρησιμοποιήσει το ψέμα ή τη ζαβολιά για να αποφύγει να χάσει σε ένα παιχνίδι.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες ίσως παρατηρηθούν επίσης τα παρακάτω φαινόμενα:

Πέφτουν οι βαθμοί του στο σχολείο και δεν δείχνει ενδιαφέρον για όσα του άρεσαν.
Ελκύεται αρκετά από αρνητικές συμπεριφορές συνομιλήκων και υιοθετεί κακή ή παραβατική συμπεριφορά.
Υιοθετεί συμπεριφορές που ταιριάζουν σε μικρότερες ηλικίες.
Γίνεται επιθετικό ή χειριστικό στην προσπάθειά του να μην εκφράσει αρνητικά συναισθήματα, όπως λύπη ή αίσθημα ανεπάρκειας.
Δεν επιδιώκει όσο παλαιότερα την παρέα άλλων.
Εμφανίζει μεταπτώσεις στη συμπεριφορά, όπως ξαφνικό θυμό, εκνευρισμό ή κλάμα.

Τα παραπάνω είναι απλώς ενδείξεις που μπορούν να σας βάλουν σε σκέψεις σχετικά με το πώς βλέπει το παιδί τον εαυτό του, πόσο άνετα νιώθει με αυτό που είναι και εάν έχει υγιή αυτοεκτίμηση. Αυτό που θα ανησυχήσει είναι όταν οι συμπεριφορές αυτές επαναλαμβάνονται και γίνονται σταθερός τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων περιστάσεων.

http://www.mamakid.gr/

Πως μπορεί ένας γονιός να βοηθήσει να ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση του παιδιού του

· Προσέχετε τι λέτε. Τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα στα λόγια των γονιών. Θυμηθείτε να επαινείτε το παιδί σας όχι μόνο για τις επιτυχίες του, αλλά και για την προσπάθεια του να είστε ειλικρινείς.
· Δώστε το καλό παράδειγμα. Αν είστε υπερβολικά σκληροί με τον εαυτό σας και απαισιόδοξοι όσον αφορά τις ικανότητες και τις αδυναμίες σας, το παιδί θα σας αντιγράψει. Καλλιεργείστε την αυτοεκτίμηση σας και το παιδί σας θα σας αντιγράψει. Καλλιεργείστε την αυτοεκτίμηση σας και το παιδί σας θα έχει ένα σπουδαίο πρότυπο να ακολουθήσει.
· Δημιουργήστε ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Ένα παιδί που δεν αισθάνεται ασφαλές ή δέχεται αρνητικές συμπεριφορές και σχόλια θα υποφέρει από αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Θυμηθείτε ότι πρέπει να σέβεστε το παιδί σας.
· Να είστε αυθόρμητοι και τρυφεροί με το παιδί. Η αγάπη σας θα ενισχύσει πάρα πολύ την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Εκδηλώστε την αγάπη σας με αγκαλιές και χάδια.
· Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, ζητήστε βοήθεια από ειδικό. Με λίγη βοήθεια, κάθε παιδί μπορεί να αναπτύξει υγιή αυτοεκτίμηση και να έχει μια πιο ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή

http://www.giatopaidi.gr/

Και άλλα χρήσιμα Link

http://www.ikidcenters.com

http://www.lovebaby.gr/

http://www.akappatou.gr/

http://www.paidorama.com/

http://anaptixipaidiou.blogspot.com/

http://www.psyche.gr/

http://kids.in.gr/

http://kids.in.gr/


http://www.paidimag.gr/

http://www.paidimag.gr/

http://www.infokids.gr/

http://paidikaiergotherapeia.blogspot.gr/

2 σχόλια:

 1. Καλημέρα,

  Ήθελα γενικά να σου πω ότι μου αρέσει πολύ το site σου, τόσο από άποψης σχεδιασμού αλλά πολύ περισσότερο λόγο των θεμάτων που έχεις και τον τρόπο που τα παρουσιάζεις.

  Λίγο άσχετο το σχόλιο με το θέμα, το ξέρω, αλλά δεν βρήκα κάποιο mail για να στο στείλω εκεί :)

  Ευχαριστώ για την ενημέρωση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Μου έκανες και ποδαρικο στα σχόλια :)

  Πρέπει να προσθεσω και mail... δεν το ειχα σκεφτει μέχρι τώρα...

  και η δική σου σελίδα είναι πολύ όμορφη

  mommy D

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Designed By