προσφατα

Υπέρβαρα 4 στα 10 παιδιά

Άγνωστες φαίνεται πως είναι για την πλειοψηφία των ελληνόπουλων οι συνήθειες της τακτικής άσκησης και της υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής.

Τέσσερα στα δέκα ελληνόπουλα, ηλικίας 6-12 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ τα τελευταία 13 χρόνια, το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών αυτής της ηλικίας αυξήθηκε κατά 30% και των παχύσαρκων 50%.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Η ευεξία των παιδιών και των νέων στη σύγχρονη κοινωνία».

Όπως ανέφερε ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος και πρόεδρος του ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, Χάρης Γεωργακάκης, το 90% των παιδιών στην Ελλάδα αντί να γυμνάζεται ή να παίζει προτιμά να βλέπει τηλεόραση, ενώ μόλις το 10% ακολουθεί μεσογειακή διατροφή.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν από πρόσφατη έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, την οποία παρουσιάζει ο «Αδέσμευτος Τύπος» και που καταδεικνύει την τάση των Ελλήνων να εγκαταλείπουν τη μεσογειακή διατροφή και να μεγαλώνουν αγύμναστα και υπέρβαρα παιδιά.

---------------------------------------------------o--------------------------------------

Η γυμναστική μας κάνει πιο έξυπνους!!!

Εάν θέλετε να αποδίδετε καλύτερα στα μαθήματα και στη δουλειά σας, βάλτε την γυμναστική στη ζωή σας. Μια νέα μελέτη δείχνει πως η συστηματική γυμναστική επιδρά απ’ ευθείας στον εγκέφαλο, διεγείροντας την ανάπτυξη ενός τμήματός του που παίζει καθοριστικό ρόλο στην μάθηση και στην μνήμη.

Η επιστημονική έρευνα έχει ήδη καταδείξει πως σε όλες τις ηλικίες η γυμναστική μπορεί να μας κάνει πιο ευφυείς.

Πέρυσι, λ.χ., δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) μελέτη σε 1,2 εκατομμύρια φαντάρους από τη Σουηδία, η οποία έδειξε πως όσο πιο καλή φυσική κατάσταση είχαν, τόσο πιο υψηλός ήταν ο δείκτης νοημοσύνης τους.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και μελέτες σε παιδιά, αλλά και σε μεσήλικες και ηλικιωμένους, με το όφελος να αποδίδεται στο ότι καλή φυσική κατάσταση σημαίνει καλύτερη πνευμονική και καρδιολογική λειτουργία, και κατ’ επέκτασιν καλύτερα οξυγόνωση του εγκεφάλου.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 49 παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ιλλινόι, στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές υπέβαλλαν τα παιδιά σε μαγνητική τομογραφία (MRΙ) εγκεφάλου, ενώ αξιολόγησαν την φυσική τους κατάσταση ζητώντας τους να τρέξουν σε έναν κυλιόμενο διάδρομο.

Όπως διαπίστωσαν, ο ιππόκαμπος – μία δομή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την μνήμη και την μάθηση – ήταν κατά 12% μεγαλύτερος στα παιδιά που είχαν την καλύτερη φυσική κατάσταση απ’ όλα. Αυτά τα παιδιά ήταν εκείνα που πέτυχαν και τις υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ μνήμης.


Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άρθουρ Κρέιμερ, καθηγητής Ψυχολογίας και διευθυντής του Ιδρύματος Beckman στο πανεπιστήμιο, εκτιμά ότι τα ευρήματα αυτά αποτελούν ένα ακόμα επιχείρημα για να ενθαρρύνονται μικροί και μεγάλοι να γυμνάζονται συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Κάτι ήξεραν ,λοιπόν, οι αρχαίοι Έλληνες που έλεγαν: " Νους υγιής εν σώματι υγιεί"!!!

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By