προσφατα

Παιχνίδια δεξιοτήτων

Όταν αγοράζουμε παιχνίδια, συνηθώς δεν σκεφτόμαστε την χρήση τους.
Πολλοι αρκούνται στο να είναι κατι επωνυμο, κατι της μόδας κατι που ειμαστε σιγουροι οτι το παιδι θα λατρέψει...

Σας έχει τύχει όμως να διαπιστώσετε οτι το παιδι τελικά πολυ γρηγορα βαριεται και παραταει τα παιχνιδια που δεν εχουν κατι ουσιαστικό να του δώσουν και στρέφεται σε πιο ευτελή αντικείμενα που για μας περνανε απαρατήρητα αλλά τα μικρα μπορει να μεινουν αρκετή ωρα προσκολλημενα και να παιζουν μόνα τους ή με καποιον μεγαλο δίπλα τους;

Τα παιχνίδια δεξιοτήτων είναι αυτά που βοηθούν στο να αναπτύξει το παιδί την σχέση του με τον χώρο, την λεπτή κινητικότητα, συντονισμό χέρι - μάτι αλλά και και τον συντονισμό μεταξύ των χεριών του.Εμείς αγοράσαμε ενα παιχνίδι κρίκων, με μονο 4 κρίκους αρχικά, όταν ο μικρός έκλεισε τον πρώτο χρόνο. Ουδέποτε του έδωσε σημασία. Το μάζευα, το έβγαζα μετα απο κανεναν μήνα, τα ίδια. Τελικά πριν κανενα διμηνο ασχολήθηκε σωστά μαζί του. Έβαζε τους κρικους στον στύλο και μονος του ανακάλυψε και την σωστή σειρά, χωρίς να του εξηγήσω εγώ τίποτα. Τώρα σκοπεύω να του πάρω ένα με περισσότερους κρίκους και μαζί με το "μαθημα - μεγεθος" μπορούμε παράλληλα να κανουμε και το "μάθημα - χρώματα". Κι ότι μάθει....

Ακομη ενα πολυ ωραιο παιχνίδι, που συνήθως αποτελεί τον "προθάλαμο" της ενασχόλησης με τα παζλ, ειναι τα σχήματα που μπαινουν στις αναλογες υποδοχες, τα λεγόμενα "ενσφηνώματα". Γνωμη μου είναι να αγοράσετε οτι πιο απλό υπάρχει για να μην αποσπάται η προσοχη του παιδιου με την εικόνα του παιχνιδιου αντί για την χρήση του...

Μικρο μυστικο: μην του δωσετε ολα τα σχηματα απευθειας. αφηστε το να πειραματιστει με ενα και αφου καταλαβει που μπαινει, τοτε βαλτε στο παιχνιδι και το επόμενο σχημα... αν του τα δωσετε ολα μαζί θα μπερδευτει στην αρχη. πολυ πιθανον να νευριαζει κιολας οταν δεν καταφερνει να βρει τη σωστη υποδοχη... δεν πειραζει. εσεις θα ειστε διπλα για να το βοηθατε μεχρι να συνηθισει

Θα επανέλθω με περισσότερα παιχνίδια δεξιοτήτων....
Καμβαδες για κέντημα
Τυπωστε αγαπημενες εικονες, κολληστε σε χαρτόνι, καντε τρυπες περιμετρικα και δωστε στο παιδι μαζι με κορδονια για παπουτσια. δειξτε του πως να περναει το κορδονι απο τις τρύπες και αφηστε το να κεντήσει  !!!


 http://www.whatilivefor.net/2011/08/make-your-own-lacing-cards.html


Μανταλάκια

Δραστηριότητα : Άπλωμα ρούχων
Μία βασική δεξιότητα που σχετίζεται με την γραφή είναι η λεπτή κινητικότητα. Έχοντας καλή λεπτή κίνηση , το παιδί μπορεί να πιάσει με σωστή λαβή το μολύβι του, αλλά και να το ελέγχει με επιδεξιότητα ώστε να μπορέσει τελικά να σχηματίσει ευανάγνωστα γράμματα. Γι αυτό η εκπαίδευσή της πρέπει να ξεκινήσει από την προσχολική ηλικία.

Δραστηριότητα : Βάλτε σε μία λεκάνη τα πλυμένα σας ρούχα. Χρησιμοποιήστε την απλώστρα , αφού τα σκοινιά της είναι σε μικρό ύψος, άρα προσβάσιμο από το μικρό σας παιδάκι. Ζητήστε του να πάρει με το ένα χέρι ένα ρούχο ( κάτι μικρό πχ πανάκι, εσώρουχα, πετσέτα κτλ ) και με το άλλο το μανταλάκι ώστε να το καρφώσει στο σκοινί. Δείξτε του πως να πιάσει σωστά το μανταλάκι, βάζοντας τον αντίχειρα από την μία πλευρά , και στην άλλη πλευρά τον δείκτη και τον μέσο δάκτυλο.

Εναλλακτικά : Μπορείτε αν θέλετε να κάνετε την ίδια δραστηριότητα βάζοντας τα μανταλάκια γύρω από ένα κουτί.

Στόχοι:
Βελτίωση :

λεπτής κινητικότητας
οπτικοκινητικού συντονισμού
ενδυνάμωση μυών δακτύλων
συντονισμός δακτύλων
αμφίπλευρος συντονισμός άνω άκρων
συγκέντρωσης προσοχή

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.

http://anaptixipaidiou.blogspot.com/

ΚΡΕΜΑΣΕ ΤΑ!
Σε ποιό παιδί δεν αρέσει να αλλάζει ρούχα, να μεταμφιέζεται, πόσο μάλλον να μεταμφιέζει έναν ενήλικα. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι διάφορα ρούχα (μπλούζες, φουλάρια, γραβάτες, γάντια, κασκόλ, κ.λ.π.), μια λεκάνη ρούχων και μπόλικα μανταλάκια. Παρακινήστε το παιδί να πάρει την λεκάνη και ακολουθώντας τις οδηγίες σας να ψάξει στο σπίτι να βρεί τα πράγματα, ώστε να την γεμίσει (π.χ. στο τρίτο συρτάρι της ντουλάπας θα βρείς ένα ζευγάρι γάντια). Μόλις συκεντρώσει αρκετά, το παιχνίδι αρχίζει! Πρέπει να κρεμάσει επάνω σας όλα τα ρούχα, πιάνοντάς τα με μανταλάκια. Η δραστηριότητα αυτή ενισχύει τον λεπτό και αμφίπλευρο συντονισμό. Κουβαλώντας τη γεμάτη με ρούχα λεκάνη παρέχεται ιδιοδεκτικός ερεθισμός, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η ακουστική επεξεργασία, καθώς ακολουθεί τις οδηγίες που του δίνετε. Τέλος βελτιώνεται η τριποδική σύλληψη, η οποία είναι απαραίτητη τόσο στις γραφοκινητικές δεξιότητες, όσο και στη σωστή χρήση του πιρουνιού.

http://paidikaiergotherapeia.blogspot.com/


"Τα μανταλάκια"
Ο συντονισμός των μικρών μυικών κινήσεων που μπορούν να κάνουν τα δάχτυλα του χεριού σε συντονισμό με τα μάτια ονομάζεται λεπτή κινητικότητα. Με την ικανότητα της λεπτής κινητικότητας μπορούμε να φτάσουμε εξελικτικά στον σχηματισμό των γραμμάτων και την κατάκτηση της γραφής η οποία χρειάζεται και την μεγαλύτερη επιδεξιότητα. Η ενίσχυση των λεπτών κινήσεων πρέπει να ξεκινήσουν απο νωρίς στην προσχολική ηλικία. Εμπειρίες για ενδυνάμωση και εξάσκηση στο συντονισμό χεριού-ματιού μπορούμε να χαρίσουμε σε ένα παιδί με πολλούς τρόπους.

Δραστηριότητα: Μια πολύ ενισχυτική δραστηριότητα-άσκηση που μπορεί να κάνει ένα παιδί είναι "Τα μανταλάκια". Το μανταλάκι χρειάζεται ένα συγκεκριμένο τρόπο λαβής δηλ. χρειάζεται την συνεργασία τριών δαχτύλων (αντίχειρα, δείκτη και μέσο), συγκεκριμένη πίεση και ελεγχόμενη κατεύθυνση στην κίνηση ώστε να το τοποθετήσεις σωστά. Όλα αυτά βοηθούν το μικρό παιδί να διδαχθεί μια κίνηση επιδεξιότητας, να ενδυναμώσει τους μικρούς μύες της παλάμης και να συντονίσει την κίνηση του. Τέλος συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος της ικανοποίησης και ανεξαρτησίας του παιδιού αφού η ολοκλήρωση μιας "δουλειάς" δίνει μεγάλη χαρά και αυτοπεποίθηση.

Απευθύνεται: Πρόκειται για ένα απλό παιχνίδι που μπορεί να γίνει άνετα στο σπίτι δημιουργώντας την διάθεση την ώρα που απλώνουμε τα ρούχα να συμμετέχει και το παιδί, απο εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας αλλά και σε παιδιά όλων των ηλικιών με ανωριμότητα στη λεπτή κινητικότητα που χρειάζονται ενίσχυση και κάνουν εργοθεραπεία.

http://dyslexiaathome.blogspot.com/


Κεντάω το σουρωτήρι!
Άσκηση λεπτής κινητικότητας για Δυσγραφία/Δυσλεξία.

Η γραφή βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των λεπτών κινήσεων που κάνουν τα δάχτυλα των χεριών μας. Για να πετύχουμε να πιάσουμε το μολύβι με τον σωστό τρόπο, να ασκήσουμε την σωστή πίεση στο χαρτί, να συντονίσουμε αποτελεσματικά το χέρι μας με το μάτι μας και να αποτυπώσουμε γραπτά τις σκέψεις που έχουμε στο μυαλό μας υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί οι οποίοι παίρνουν μέρος. Το παιδί απο νωρίς είναι σημαντικό να συμμετέχει σε δραστηριότητες που ενισχύουν την λεπτή κινητικότητα των άνω άκρων και τον οπτικοκινητικό συντονισμό.

Επίσης τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες πχ. Δυσλεξία, Δυσγραφία, Δυσορθογραφία και δυσκολεύονται στην γραφή χρειάζεται να κάνουν ασκήσεις που θα τους βοηθήσουν να ενισχύσουν τα όργανα γραφής περισσότερο. Μια τέτοια άσκηση είναι το "Κεντάω το σουρωτήρι"! και μπορεί να γίνει εύκολα απο γονείς και θεραπευτές.

Υλικά: ένα μεγάλο σουρωτήρι, τα χρωματιστά σύρματα καθαρισμού πίπας που φαίνονται στην φωτογραφία (υπάρχουν σε όλα τα βιβλιοπωλεία) ή καλαμάκια ή κορδόνια παπουτσιών ή μια μεγάλη χοντρή βελόνα (στρογγυλεμένη άκρη) που θα έχουμε περάσει χρωματιστή, χοντρή κλωστή πλεξίματος.

Δραστηριότητα: Βάζουμε το σουρωτήρι ανάποδα και κάνουμε πρώτα εμείς μερικές δοκιμές για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Έπειτα ζητάμε απο το παιδί να το κάνει μόνο του και στην αρχή μπορεί να χρειαστεί να το βοηθήσουμε καθοδηγώντας το χέρι του. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορούμε να ζητήσουμε απλά να περνάει το κορδόνι ή να κάνει και σχήματα πχ. Μπορείς να μου κάνεις ένα τρίγωνο; Ακόμα μπορούμε να σχεδιάσουμε πάνω στο σουρωτήρι εύκολα σχήματα με μια ξυλομπογιά πχ.τετράγωνο, τρίγωνο και να του ζητήσουμε να τα σχηματίσει. Στο σπίτι μπορεί να γίνει όταν θέλετε να κάνετε κάτι πρωτότυπο και διασκεδαστικό αλλά μπορεί να απασχολήσει το παιδί και στην κουζίνα όταν θέλετε να κάνετε κάτι παράλληλα. Η διάρκεια μπορεί να είναι απο λίγα λεπτά μέχρι όσο το παιδί το θεωρεί διασκεδαστικό.

Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά απο 3 χρονών και σε παιδιά σχολικής ηλικίας που έχουν πρόβλημα Δυσγραφίας και χρειάζεται να ενισχύσουν την κιναισθητική τους αντίληψη στα άνω άκρα.

http://dyslexiaathome.blogspot.com/

Προσφέρει: Συντονισμό χεριού ματιού, συμβάλλει στην αναγνώριση χρωμάτων και σχημάτων, στην οπτική διάκριση και στην συγκέντρωση.

Δραστηριότητα: Το παιδί πιάνει το σφυράκι με το κυρίαρχο χέρι (δεξί ή αριστερό) και προσπαθεί να χτυπήσει τα πολύχρωμα ξυλάκια για να περάσουν στην διάτρητη επιφάνεια. Μπορούμε να ξεκινήσουμε εμείς και έπειτα να δώσουμε στο παιδί να δοκιμάσει. Οι δοκιμές ας είναι όσες θέλει το παιδί και καλό είναι να έχει αρκετές έστω και τυχαίες επιτυχείς προσπάθειες. Προοδευτικά μπορείτε να εντάξετε και κάποιες οδηγίες πχ. χτύπα το κόκκινο ξυλάκι, το μπλε. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορείτε να ακολουθήσετε μια απλή ακολουθία πχ. να χτυπήσετε με την σειρά τα πράσινο, κόκκινο κίτρινο και να ζητήσετε να επαναλάβει την σειρά. Επίσης μπορείτε να εντάξετε και λεξιλόγιο θέσης πχ. χτύπα το ξυλάκι που είναι δίπλα στο κίτρινο κτλ. Η διάρκεια της δραστηριότητας προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και την ανταπόκριση του παιδιού.
Λεξιλόγιο: Λέξεις χρωμάτων (μπλε, κόκκινο), θέσης (δίπλα, πίσω απο κα.)
Απευθύνεται: Σε παιδιά απο 1 χρόνου και μετά και είναι κατάλληλο για παιδιά με ανωριμότητα.

http://dyslexiaathome.blogspot.com/

Προσφέρει: Συντονισμό χεριού ματιού, εξάσκηση στην λογική σκέψη του παιδιού, στην αναγνώριση χρωμάτων και σχημάτων και στην οπτική διάκριση.
Δραστηριότητα: Παίρνετε ένα, ένα τα σχήματα και κάθε φορά το δείχνεται στο παιδί, λέτε τι είναι και κάνετε "ανεπιτυχείς" δοκιμές, δηλ. προσπαθείτε πρώτα να το βαλέτε σε λάθος θέσεις και στο τέλος θα το βάλετε στην σωστή πχ. "Να τώρα θα πάρουμε τον κύκλο και για να δούμε εδώ μπαίνει; Όχι δεν μπαίνει." αφού το κάνετε τελικά θα καταλήξετε στη σωστή θέση και θα το αφήσετε να το σπρώξει αυτό μέσα. Η διάρκεια της δραστηριότητας προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και την ανταπόκριση του παιδιού.
Λεξιλόγιο: Λέξεις χρωμάτων (μπλε, κόκκινο), σχημάτων (τρίγωνο, κύκλος)
Απευθύνεται: Σε παιδιά απο 1 χρόνου και μετά και είναι κατάλληλο για παιδιά με ανωριμότητα
Προσφέρει: Εξάσκηση λεπτής κινητικότητας, συντονισμό χεριού ματιού, καλλιέργεια λογικής σκέψης του παιδιού και αναγνώριση χρωμάτων, σχημάτων, μεγέθους. Συμβάλλει στην συγκέντρωση της προσοχής.
Δραστηριότητα: Αρχικά το δοκιμάζετε μαζί με το παιδί και προσπαθείτε να κάνετε διαδρομές πιάνοντας το σχήμα με τα δάχτυλα για να το φτάσετε στον προορισμό. Έπειτα μπορείτε να δίνετε οδηγίες πχ. "Μπορείς να πιάσεις τον κόκκινο κύλιδρο και να τον φέρεις πάνω στο πράσινο κύβο χωρίς να σου πέσει"!!
Λεξιλόγιο: Λέξεις χρωμάτων (μπλε, κίτρινο), σχημάτων (κύλινδρος, κύβος), κατεύθυνσης (πάνω απο, κάτω απο, ίσια, στρίψε δεξιά)
Χρήσιμο: Σε όλα τα παιδιά για την ενίσχυση των παραπάνω δεξιοτήτων αλλα και σε παιδιά με ανωριμότητα ως παιχνίδι ενίσχυσης.

http://dyslexiaathome.blogspot.com/


ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ

Μια εύκολη και ανέξοδη δραστηριότητα για παιδιά από ενός έως τριών ετών. Χρησιμοποιήστε ένα άδειο κουτί από καφέ με πλαστικό καπάκι, στο οποίο θα κάνετε μια εγκοπή - μακρόστενη τρύπα για να μπαίνουν οι πλαστικές μάρκες ή τα κέρματα. Σκοπός είναι να τοποθετήσει όλες τις μάρκες, μία προς μία μέσα στο κουτί.
Το παιχνίδι αυτό βοηθά το παιδί να εστιάσει την προσοχή του σε αυτό που κάνει, να κατανοήσει πότε ξεκινά και πότε ολοκληρώνεται η δουλειά που έχει να κάνει, καθώς και να βελτιώσει την λεπτή κίνηση των δακτύλων και τον οπτικοκινητικό συντονισμό. Μπορείτε, ως εναλλακτική, να ζητήσετε από το παιδί να κρατά 3 μάρκες στο χέρι του και να προσπαθεί να απομονώνει ένα ένα για να τα ρίχνει μέσα, ώστε να τονωθεί και η αντίθεση των δακτύλων.

http://paidikaiergotherapeia.blogspot.com/

"Στίβω το σφουγγάρι". Ένα εύκολο παιχνίδι ανάπτυξης

Το "Στίβω το σφουγγάρι" είναι μια απλή και ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά, που μπορεί να γίνει στη κουζίνα παράλληλα με τις δουλειές της μαμάς και το μαγείρεμα.
Υλικά: Μπολ με χλιαρό νερό και ένα ή περισσότερα σφουγγάρια (μπορείς να κόψεις το ένα για να κάνεις περισσότερα).

Οδηγίες: Παίρνεις, βουτάς το σφουγγάρι, στίβεις με τα δυο χεράκια, το βγάζεις έξω στο δίσκο. Απο την αρχή!

Προσφέρει: Ενδυνάμωση μυών χεριού, περιορίζει τις κινήσεις σε συγκεκριμένο χώρο, αλληλουχία κινήσεων και γραμμική σκέψη (τι θα κάνω πρώτα και τι ακολουθεί) και ανακάλυψη υλικών. Επιπλέον μπορείτε να έχετε μαζί μια μαθησιακή εμπειρία παρακολουθώντας μαζί πως το "σφουγγαράκι ρουφάει το νερό"!! Επίσης αν τα σφουγγάρια είναι διαφορετικού μεγέθους μπορούμε να ρωτήσουμε το παιδί "πιο φαίνεται ότι είναι πιο βαρύ" βοηθώντας και στην αντίληψη του μεγέθους.
Απευθύνεται: Σε παιδιά απο 2 ετών και πάνω και είναι μια πολύ χρήσιμη δραστηριότητα για παιδιά με Ανωριμότητα στις κινητικές τους δεξιότητες.

http://dyslexiaathome.blogspot.com/


"Ψεκάζω, σκουπίζω"! Tip Ανεξαρτησίας & Λεπτής κινητικότητας.

"Μα πως τα καταφέρνει τόσο μικρό"!!

Αναρωτιέται το περιβάλλον ενός μικρού παιδιού όταν το βλέπει να πραγματοποιεί πράγματα που δεν αντιστοιχούν σε αυτό που προσδοκούν απο αυτό. Είναι όμως συχνά βέβαιο ότι οποιοδήποτε "τυπικά εξελισσόμενο" παιδί μπορεί να καταφέρει πολύ περισσότερα απο αυτά που το "αφήνουμε" να κάνει. Έτσι αποτελεί έκπληξη όταν ο μικρός Δ μπορεί να χειριστεί απο 15 μηνών μόνος το κουτάλι και να τρώει το φαγητό του ή η μικρή Φ που πλένει το ποτήρι της 20 μηνών.

Η μάθηση, η αυτοπεποίθηση, η ανεξαρτησία προκύπτουν μέσα απο τη βιωματική διαδικασία. Οι μικρές πρακτικές δεξιότητες της ζωής δίνουν πολλές ευκαιρίες για αυτό.

Το "Ψεκάζω, σκουπίζω"! είναι μια πολύ απλή διαδικασία την οποία μπορεί να κάνει το παιδί "καθαρίζοντας".

Υλικά: μια συσκευή ψεκάσματος, νερό, σφουγγάρι.

Διαδικασία: Όπως φαίνεται και απο το βίντεο, το 2,5 χρονών αγοράκι, ψεκάζει πρώτα το τραπέζι και έπειτα σκουπίζει το νερό με το σφουγγάρι.

Επιφάνειες για να καθαρίσει:

τραπέζια
καρέκλες
ντουλάπια
πόρτες
τζάμια
πάτωμα (καθαρό)

Επιδεξιότητες και ικανότητες που ενισχύονται:
λεπτή κινητικότητα (κίνηση ψεκάσματος, πιάσιμο σφουγγαριού κα.)
συντονισμός χεριού-ματιού
ισορροπία
συγκέντρωση
επιμονή
ανεξαρτησία

Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά απο 2 χρονών και μπορεί να γίνει και ως άσκηση σε παιδιά με ανωριμότητα στη λεπτή κινητικότητα.

http://dyslexiaathome.blogspot.gr/Παιχνίδι ταξινόμησης με κουταλοπήρουνα

Η ικανότητα της ταξινόμησης εξελίσσεται προοδευτικά όσο το παιδί μεγαλώνει. Έτσι, στην βρεφική ηλικία έχουν την ίδια συμπεριφορά προς όλα τα αντικείμενα , πχ τα βάζου όλα στο στόμα για να τα γνωρίσουν. Σιγά – σιγά, όμως, μεγαλώνοντας μαθαίνουν ότι για να φάνε θα το κάνουν μόνο με το πηρούνι και το κουτάλι και όχι πχ με το ποτήρι, , θα παίξουν με την μπάλα, θα πιούν γάλα με το μπιμπερό. Αργότερα, στο σχολείο χωρίζει τους αριθμούς από τα γράμματα, τα κεφαλαία από τα μικρά.

Ένα παιχνίδι ταξινόμησης ( προμαθηματική έννοια ) που μπορείτε να παίξετε με το μικρό σας είναι το εξής :
Σε ένα μεγάλο καλάθι βάλτε ανακατεμένα τα μαχαίρια, πηρούνια, κουτάλια. Πάρτε 3 μικρότερα χρωματιστά καλαθάκια και ζητήστε από το παιδί να τα χωρίσει σε 3 κατηγορίες ( πχ στο κόκκινο καλάθι τα πηρούνια, στο κίτρινο τα κουτάλια και στο μπλε τα μαχαίρια.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε βάζοντάς το να ταξινομήσει τα κουταλάκια γλυκού – φαγητού, χρωματιστά – άσπρα, μπλούζες – παντελόνια κτλ

Στόχοι : βελτίωση δεξιοτήτων ταξινόμησης και κατηγοριοποίησης

http://anaptixipaidiou.blogspot.gr/Τώρα κουτάλι, αύριο μολύβι! Παιχνίδι - άσκηση Λεπτής κινητικότητας.

Έχουν παρουσιαστεί αρκετές φορές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων για να κατακτήσει το παιδί την μηχανική διάσταση της γραφής. Η σωστή λαβή του μολυβιού, ο συντονισμός του χεριού-ματιού (να στοχεύσω με τα μάτια μου και το χέρι μου να ακολουθήσει τη σωστή πορεία), η συγκέντρωση, η αναγνώριση των μορφών, η κινητικότητα του καρπού είναι κάποιοι απο τους παράγοντες για την κατάκτηση της κίνησης της γραφής η οποία αποτελεί την κορυφή της λεπτής κινητικότητας. Ιδιαίτερα για παιδιά που παρουσιάζουν κάποιο έλλειμμα στις παραπάνω δεξιότητες τέτοια παιχνίδια είναι απαραίτητο να γίνονται ως εξάσκηση.

Άλλη μια τέτοια δραστηριότητα που κάνουμε στη Προσχολική προετοιμασία/ενίσχυση at home αναφέρεται στη χρήση του κουταλιού. Φτιάξτε εύκολα τις συνθήκες του παιχνιδιού και αφήστε το να παίξει το: "Ας γεμίσουμε με το κουτάλι"!

Υλικά: δυο μπολ (βάζα, πιάτα), ένα μεγάλο πλαστικό κουτάλι και το υλικό που θα έχετε μέσα στο μπολ.

Υλικά για τα μπολ είναι:

όσπρια
χαλίκια, άμμο
ξηροί καρποί
πολύχρωμες μπίλιες, χάντρες
βόλοι
καραμελάκια
συνδετήρες
ζυμαρικά πχ. χυλοπίτες, κριθαράκι
ρύζι
καφές, ζάχαρη, αλάτι

* οποιοδήποτε υλικό που μπορεί να μεταφερθεί με κουτάλι και μπαίνει στα μπολ είναι κατάλληλο.

Δραστηριότητα: Θα αναλύσουμε σε βήματα: 1) τοποθετούμε τα μπολ δίπλα-δίπλα, 2) ζητάμε απο το παιδί με το κουτάλι να μεταφέρει κουταλιά-κουταλιά όλο το υλικό που έχουμε απο το ένα μπολ στο άλλο και 3) μόλις τελειώσει γυρνάει πάλι το υλικό στο αρχικό μπολ και αν θέλει, επαναλαμβάνει. Είναι σημαντικό να υπάρχουν κάποια βήματα ώστε το παιδί να γνωρίζει τη διαδικασία, να συνειδητοποιήσει ότι είναι κάτι που μπορεί να κάνει και μπορεί να το ελέγξει αλλά και για να εξασκηθεί στην αλληλουχία των βημάτων και στην ακολουθία οδηγιών.

Βασικά tips: Είναι αποδεδειγμένο ότι το παιδί προσχολικής ηλικίας δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον σε δραστηριότητες που θυμίζουν "μαγειρική" και γενικά δημιουργική εργασία με ποικιλία υλικών. Εκμεταλλευτείτε αυτό το ενδιαφέρον και όποτε "βαριέται" τα παιχνίδια του δώστε του την ευκαιρία να παίξει αυτό το απλό παιχνίδι. Είναι σημαντικό όμως να μην παραβιάζονται τα όρια αντοχής του παιδιού, οι ρυθμοί του και η διάθεση του.

Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά απο 2 ετών και είναι χρήσιμη για παιδιά που δυσκολεύονται με την επιδεξιότητα των κινήσεων στα άνω άκρα. Γίνεται εύκολα στο σπίτι απο γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.

http://dyslexiaathome.blogspot.gr/


Φτιάξτε-το-μόνοι-σας: Παιχνίδι μνήμης

Μια ιδέα για να κατασκευάσετε εύκολα ένα παιχνίδι μνήμης με υλικά που θα βρείτε πολύ εύκολα.

Bonus: Μεταφέρεται άνετα σε ένα σακουλάκι και το παίρνετε παντού μαζί σας.

Θα χρειαστείτε:

    Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών/νερού (ζυγός αριθμός - προσοχή να είναι όμοια)
    Ένα κομμάτι χαρτί (ένα Α4 είναι αρκετό)
    Ένα ψαλίδι
    Στυλό, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, stickers ή κάτι παρόμοιο.

Οδηγίες

    Παίρνετε ένα καπάκι, το τοποθετείτε πάνω στο χαρτί και σχεδιάζετε το περίγραμμά του τόσες φορές όσα και τα καπάκια που έχετε συνολικά.

    Ανά δύο κυκλάκια σχεδιάζετε ένα όμοιο σχέδιο

    Κόβετε ένα-ένα τα περιγράμματα και τα πιέζετε να κάτσουν μέσα στα καπάκια.


Έτοιμο το παιχνίδι σας!

Χρήσιμα tips:

    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μόνο χρώματα (χωρίς σχέδιο)
    Μπορείτε να βρείτε μικρά stickers που ξετρελαίνουν όλα τα πιτσιρίκια και να τα κολλήσετε στο εσωτερικό του κάθε καπακιού.
    Φροντίστε να είναι επαρκώς διακριτά τα σχέδια μεταξύ τους γιατί ειδάλλως το παιχνίδι θα είναι πολύ δύσκολο.
    Το παιχνίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αξιολογητικά (δεν υπάρχουν σταθμισμένες έρευνες) για την μνήμη, αυξάνοντας σταδιακά τον αριθμό των καπακίων

Την ιδέα τη βρήκαμε εδώ.http://www.comprareciclarte.blogspot.gr/

http://paidikaiergotherapeia.blogspot.gr/

2 σχόλια:

 1. Μου αρέσει αυτό το blog. Πολύ καλό περιεχόμενο. Όλα μπορώ να πω
  Το παιχνίδι είναι καθημερινό κομμάτι της ημέρας κάθε παιδιού, και μαζί με αυτό και τα μικροατυχήματα, γι’ αυτό καλύτερα να προλαμβάνουν παρά...
  μπορείτε να βρείτε περιεχόμενα εδώ μιλάμε για τα παιδιά
  http://www.flowmagazine.gr/article/view/paidi_kai_paixnidi_me_asfaleia_sto_spiti/category/personal_development

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν και λιγο αργά, σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια !!!

   Διαγραφή

Designed By