προσφατα

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Ένα γονίδιο που σχετίζεται με την αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού, ανακάλυψαν Αμερικανοί και Φινλανδοί επιστήμονες, ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει σε διαγνωστικό τεστ για την εκτίμηση του κινδύνου πρόωρου τοκετού.
Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Ουάσιγκτον, Βάντερμπιλτ και Ελσίνκι, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο PLoS Genetics, εντόπισαν μια παραλλαγή του γονιδίου FSHR, που ρυθμίζει μια ορμόνη, η οποία δρα στα ωοθυλάκια των...
ωοθηκών, επιταχύνοντας την παραγωγή οιστρογόνου και τελικά την πρόωρη γέννηση.

Τα βρέφη που γεννιούνται πριν από την 37η εβδομάδα κυοφορίας αντιμετωπίζουν αργότερα πιθανώς αυξημένα προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά, γαστρεντερικά, υποθερμία, ίκτερο, υπογλυκαιμία κ.α.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχουν εξελικτικές πιέσεις από το απώτατο παρελθόν, οι οποίες συντομεύουν τον χρόνο γέννησης και έτσι το μέγεθος του νεογνού.

Γι' αυτό το λόγο, οι ερευνητές αναζήτησαν γονίδια «επιταχυνόμενης εξέλιξης», εντοπίζοντας συνολικά 150, από τα οποία τελικά το FSHR συμπέραναν ότι σχετίζεται άμεσα με την πρόωρη γέννηση.

Ο καθηγητής Λούις Μούγκλια του παιδιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ανακάλυψη του συγκεκριμένου γονιδίου θα βοηθήσει μελλοντικά στην αποφυγή του πρόωρου τοκετού κι, έτσι, στην μείωση της βρεφικής θνησιμότητας και των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπλοκών για την υγεία των παιδιών που γεννήθηκαν πρόωρα

irenepan.posterous.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By