προσφατα

Πώς να του μάθετε την τουαλέτα

Οι περισσότεροι γονείς περιμένουν πώς και πώς να μάθει το παιδί τους να πηγαίνει τουαλέτα, αν όχι για άλλο λόγο, γιατί θα πάψουν να του αλλάζουν συνέχεια πάνες. Αλλά ελάχιστες μαμάδες και μπαμπάδες είναι προετοιμασμένοι ως προς το πόσο πολύ καιρό μπορεί να πάρει η εκπαίδευση του παιδιού στην χρήση της τουαλέτας.
Υπάρχουν παιδιά που τα καταφέρνουν μέσα σε λίγες μέρες, αλλά υπάρχουν κι άλλα που μπορεί κάλλιστα να χρειαστούν αρκετούς μήνες. Η γενική αλήθεια είναι πως όσο πιο νωρίς ξεκινάτε, τόσο πιο πολύ καιρό χρειάζεται το παιδί.

Εσείς και το παιδί σας μπορείτε πάντως να τα καταφέρετε καλύτερα αν καταλάβετε τα βασικά στοιχεία της εκπαίδευσης στην χρήση της τουαλέτας και προσεγγίσετε τη διαδικασία με το σωστό τρόπο. Να ορισμένα βασικά βήματα.




01.Βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι έτοιμο γι’ αυτό, κι εσείς επίσης
Μερικά παιδιά είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την εκπαίδευση στην τουαλέτα μόλις συμπληρώσουν τους 18 μήνες τους, αλλά πολλά άλλα δεν ενδιαφέρονται καθόλου γι’ αυτό μέχρι να πλησιάσουν τα 3 τους χρόνια. Οι περισσότεροι γονείς τείνουν να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στην χρήση της τουαλέτας όταν συμπληρώσουν τα δυόμισι χρόνια τους. Έχετε καταρχήν το νου σας στα σημάδια που θα σας δείξουν ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να αρχίσει. Μπορεί να ακολουθήσει απλές οδηγίες; Μπορεί να περπατήσει και να καθίσει; Αλλά μην προσπαθήσετε να το πιέσετε γιατί θα είναι αντιπαραγωγικό.

Και θυμηθείτε πως ό,τι δούλεψε για το πρώτο σας παιδί, μπορεί να μη δουλέψει για το επόμενο. Τα αγόρια μαθαίνουν την τουαλέτα λίγο πιο αργά από τα κορίτσια, ενώ τα δευτερότοκα και τριτότοκα παιδιά μπορεί να τη μάθουν λίγο πιο γρήγορα από τα πρωτότοκα.
Δείτε όμως κι άλλα πράγματα, πέρα από την αναπτυξιακή ετοιμότητα του παιδιού σας. Αν βιώνει μια μεγάλη αλλαγή και υπάρχει κάποια εστία ταραχής στη ζωή του, για παράδειγμα μόλις το πήγατε σε νέο παιδικό σταθμό ή έχει νέα νταντά ή απέκτησε αδελφάκι, η εκπαίδευση στη χρήση της τουαλέτας είναι πιθανόν κάπου να κολλήσει και θα ήταν καλύτερα να την αναβάλλεται μέχρι να σταθεροποιηθούν τα πράγματα. Δεν έχει επίσης νόημα να βάλετε μπρος την εκπαίδευση του παιδιού σας στην τουαλέτα όταν εσείς, ή ο άνθρωπος που κυρίως το φροντίζει, δεν έχετε τον απαιτούμενο χρόνο, την απαιτούμενη υπομονή και μια δόση χιούμορ για να αφιερώσετε στην όλη διαδικασία. Αν έχετε μπροστά σας μετακόμιση, ή κάνετε αναμόρφωση στο σπίτι σας ή μόλις αποκτήσατε μια νέα απαιτητική δουλειά, ή είστε έγκυος και έχετε πρωινές ζαλάδες, δεν είναι καλή ιδέα να βάλετε μπροστά την εκπαίδευση του παιδιού σας στη χρήση της τουαλέτας. Περιμένετε καλύτερα κάποιες εβδομάδες ή και μήνες ώστε να απαλλαγείτε πρώτα από τις υπόλοιπες πιέσεις.

02.Αγοράστε τον κατάλληλο εξοπλισμό
Πρώτα και κύρια αγοράστε ένα παιδικό γιογιό ή ένα ειδικό παιδικό κάθισμα που θα προσαρμόζεται στην κανονική σας τουαλέτα. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να χαλαρώσει και να μη νιώθει άγχος με τη χρήση της τουαλέτας των ενηλίκων. Κάποια παιδιά φοβούνται ότι θα πέσουν στη λεκάνη ενώ άλλα έχουν πρόβλημα με το δυνατό θόρυβο που κάνει το καζανάκι.

Σιγουρευτείτε ποιος είναι ο καλύτερος εξοπλισμός για το παιδί σας πριν τον αγοράσετε. Αν χρησιμοποιήσετε ένα παιδικό κάθισμα που θα προσαρμόζεται στην τουαλέτα σας, σιγουρευτείτε ότι είναι άνετο και ασφαλές και αγοράστε κι ένα σκαμνάκι μαζί του. Το παιδί σας θα το χρειαστεί για να ανεβαίνει και να κατεβαίνει από την τουαλέτα εύκολα και γρήγορα, όπως επίσης και για να στηρίζει τα πόδια του όταν κάθεται, πράγμα που θα το βοηθά να σπρώχνει όταν θα θέλει να κάνει κακά του.

03.Χτίστε μια ρουτίνα
Βάλτε το παιδί σας, αρχικά τα ρούχα του, να κάτσει στο γιογιό του ή την τουαλέτα μια φορά την ημέρα – μετά το πρωινό, πριν το μπάνιο του ή σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της μέρας κάνει συνήθως κακά. Αυτό θα το βοηθήσει να αρχίσει να εξοικειώνεται με το γιογιό ή την τουαλέτα και σταδιακά να τα δέχεται ως μέρος της καθημερινής του ρουτίνας. Αν δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό στο μπάνιο σας, βγάλτε το γιογιό του παιδιού σας έξω και βάλτε σε οποιοδήποτε δωμάτιο, όπου δηλαδή συνηθίζει να κάθεται. Όταν εξοικειωθεί με αυτή τη ρουτίνα βάλτε το να καθίσει στο γιογιό ή την τουαλέτα με γυμνό ποπό. Ξαναδώστε του τον χρόνο να εξοικειωθεί με την αίσθηση. Εκεί πια πείτε του ότι αυτό είναι που κάνουν η μαμά κι ο μπαμπάς και τα μεγαλύτερα αδέλφια του κάθε μέρα. Ότι δηλαδή κατεβάζουν το παντελόνι και τα εσώρουχά τους πριν χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα και πως αυτό είναι κάτι που κάνει κανείς μεγαλώνοντας.

Αν όμως το παιδί σας έχει πρόβλημα να καθίσει στο γιογιό με ή χωρίς τα ρούχα του, μην το πιέσετε. Και ποτέ μην του ασκήσετε βία για να καθίσει στο γιογιό του, ιδίως αν δείχνει φοβισμένο. Είναι καλύτερα να αφήσετε την τουαλέτα κατά μέρος για μερικές βδομάδες για να ξαναδοκιμάσετε αργότερα. Όταν πια δείτε ότι θέλει να καθίσει στο γιογιό του, σημαίνει πως νιώθει αρκετά άνετα για να προχωρήσετε.

04.Κάντε μια επίδειξη για το παιδί σας
Τα παιδιά μαθαίνουν μιμούμενα και το να σας δει να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα είναι ο πιο φυσικός τρόπος για να καταλάβει τι αφορά τελικά η χρήση της τουαλέτας. Αν το παιδί σας είναι αγόρι, είναι πιο απλό να του δείξετε να κάνει τσίσα του καθιστό σε αυτή την ηλικία. Αργότερα, όταν θα έχει καταφέρει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα, μπορεί να δει τον μπαμπά του ή τον μεγαλύτερο αδελφό του ή κάποιον άλλο φίλο του να κάνουν τσίσα του όρθιοι και με μια μικρή ενθάρρυνση γρήγορα θα καταφέρει να βρει το νέο τρόπο. Όταν κάνετε μια επίδειξη για το παιδί σας, είναι χρήσιμο να του εξηγείτε τι ακριβώς συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο και να το αφήσετε μετά να δει τι ‘κάνατε’. Μετά δείξτε του ακόμη πώς σκουπίζεστε με το χαρτί της τουαλέτας, πώς ανεβάζετε το εσώρουχό σας, πώς τραβάτε το καζανάκι και πώς πλένετε τα χέρια σας. Ακόμη κι αν χρειαστεί να βοηθάτε το παιδί σας σε όλες αυτές τις κινήσεις για κάποιο διάστημα, ιδιαίτερα στο σκούπισμα όταν κάνει κακά του, το να βλέπει εσάς και παράλληλα να σας ακούει να του εξηγείτε, θα το βοηθήσει να εξοικειωθεί με την όλη διαδικασία. (Όταν σκουπίζετε το παιδί σας προσέξτε την κίνηση να είναι από μπρος προς τα πίσω, ιδιαίτερα μετά τα κακά, για να αποφύγετε τους κινδύνους μολύνσεων).

Αν το παιδί σας έχει μεγαλύτερα αδέλφια ή φίλους που έχουν ήδη μάθει να χρησιμοποιούν την τουαλέτα, βάλτε τους στο παιχνίδι. Θα το βοηθήσει να δει άλλα παιδιά κοντά στην ηλικία του να τα καταφέρνουν με αυτό που το ίδιο προσπαθεί να μάθει.

05.Εξηγείστε του τη διαδικασία
Βοηθήστε το παιδί σας να αντιληφθεί τη σύνδεση ανάμεσα στα κακά και την τουαλέτα. Την επόμενη φορά που θα κάνει κακά στην πάνα του, πάρτε το μαζί σας στην τουαλέτα, βάλτε το να καθίσει και κατόπιν αδειάστε την πάνα στη λεκάνη. Στη συνέχεια, αφήστε το να τραβήξει το καζανάκι αν εκείνο θέλει (αλλά μην το πιέσετε αν το φοβάται), ώστε να μπορεί να δει το περιεχόμενο της πάνας του να εξαφανίζεται.

06.Καλλιεργείστε τη συνήθεια
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάθεται στο γιογιό του οπότε νιώθει την ανάγκη. Αν χρειάζεται κάποια βοήθεια για να καθίσει και να βγάλει την πάνα του, βεβαιώστε το ότι μπορεί να σας τη ζητάει οποιαδήποτε στιγμή. Αν μπορείτε αφήνετέ το μερικές φορές να περιφέρεται με γυμνό ποπό κοντά στο γιογιό του. Όσο πιο πολλές ώρες μένει χωρίς πάνα, τόσο πιο γρήγορα τείνει να μάθει τη χρήση της τουαλέτας, αν και σίγουρα θα χρειαστεί να καθαρίσετε μερικά ‘ατυχήματα’. Πείτε του ότι μπορεί να χρησιμοποιεί το γιογιό ή την τουαλέτα όποτε θέλει και φροντίστε κι εσείς να του θυμίζετε κάπου κάπου ότι το γιογιό του είναι εκεί για να κάνει την ανάγκη του. Μερικές φορές τα παιδιά δεν κάθονται στο γιογιό τους αρκετά ώστε να χαλαρώσουν και να επιτρέψουν σε ό,τι έχουν μέσα τους να βγει. Ενθαρρύνετε το παιδί σας με ηρεμία ώστε να κάθεται τουλάχιστον για ένα λεπτό ή και περισσότερο στο γιογιό του. Θα τα καταφέρετε καλύτερα αν του κάνετε παρέα, του μιλάτε ή του διαβάζετε ένα βιβλίο.

Όταν το παιδί σας καταφέρει να χρησιμοποιήσει το γιογιό του με επιτυχία, επαινέστε το. Είναι πολύ πιθανό ότι θα συνεχίσει να έχει ‘ατυχήματα’, όμως αυτό σημαίνει ότι αρχίζει παράλληλα να συνειδητοποιεί πως το να κάνει κάτι στο γιογιό του είναι επίτευγμα. Παρ’ όλα αυτά, προσέξτε να μη κάνετε πολύ μεγάλο θέμα κάθε επίσκεψή του στην τουαλέτα γιατί το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να νιώθει νευρικό και αμήχανο με τόση προσοχή.

07.Πάρτε του μερικά κατάλληλα παντελόνια
Όταν η εκπαίδευση του παιδιού σας έχει ξεκινήσει για τα καλά, πάρτε του μερικά κατάλληλα παντελόνια – από λεπτό ύφασμα και που θα μπορεί να τα ανεβάζει και να τα κατεβάζει μόνο του όπως τα εσώρουχα. Αυτά θα του επιτρέψουν να ανεβοκατεβάζει μόνο του τα ρούχα του κάθε φορά που θα πηγαίνει τουαλέτα, πράξη που αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα στο δρόμο που το καθιστά ικανό να χρησιμοποιεί εντελώς μόνο του την τουαλέτα. Εισάγετέ τα στη διαδικασία σταδιακά, ίσως για κάποιες ώρες κάθε φορά, και συνεχίστε προς το παρόν να του βάζετε πάνα τη νύχτα. Όταν το παιδί σας ζητάει πάντα το γιογιό του κάθε φορά που έχει την ανάγκη, μπορείτε να του αλλάξετε εσώρουχα και να του πάρετε αυτά που είναι για πιο μεγάλα παιδιά. Πολλοί γονείς βρίσκουν ότι τα παιδικά εσώρουχα που έχουν πάνω τους διάφορους αγαπημένους ήρωες δίνουν ένα θαυμάσιο κίνητρο στα παιδιά για να παραμένουν στεγνά.

08.Χειριστείτε τα πισωγυρίσματα με κομψό τρόπο
Σχεδόν κάθε παιδί έχει αρκετά ατυχήματα πριν καταφέρει να μένει στενό για ολόκληρη τη μέρα. Όταν συμβεί αυτό μη θυμώσετε και μην τιμωρήσετε το παιδί σας. Σε τελική ανάλυση, η μυϊκή του ανάπτυξη μόλις τώρα του επιτρέπει να ελέγχει την κύστη και τον σφιγκτήρα του, κι ακόμα μαθαίνει πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Ο πλήρης έλεγχος της διαδικασίας θα του πάρει καιρό. Τι μπορείτε να κάνετε; Μειώνετε τις πιθανότητες ατυχημάτων όταν φοράτε στο παιδί σας ρούχα που κατεβαίνουν εύκολα και γρήγορα. Σε περίπτωση ατυχήματος πάντως, καθαρίστε το ήρεμα και πείτε του γλυκά την επόμενη φορά να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το γιογιό του.

09.Τελευταίο βήμα: βάλτε μπρος τη νυχτερινή εκπαίδευση
Μην πετάξετε από τώρα τις πάνες. Ακόμα κι όταν το παιδί σας καταφέρνει πια να μένει καθαρό και στεγνό όλη μέρα, θα του χρειαστούν αρκετοί μήνες ή και χρόνια για να μένει στεγνό κι όλη νύχτα. Το σώμα των παιδιών σε αυτή την ηλικία είναι πολύ ανώριμο για να ξυπνούν στη μέση της νύχτας προκειμένου να πηγαίνουν τουαλέτα. Όταν είστε έτοιμες να ξεκινήσετε με τη νυχτερινή εκπαίδευση, αρχικά του φοράτε ακόμα την πάνα του τη νύχτα αλλά το ενθαρρύνετε να χρησιμοποιήσει το γιογιό του αν θελήσει τσίσα ή κακά του κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πείτε του ότι αν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα και έχει ανάγκη να πάει τουαλέτα, μπορεί να σας φωνάξει για βοήθεια. Μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε να του βάλετε το γιογιό του κοντά στο κρεβάτι του ώστε να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει εκεί αν το χρειαστεί. Αν το παιδί σας καταφέρει να μείνει στεγανό για πέντε συνεχόμενες νύχτες, σημαίνει πως ήρθε η ώρα να περάσετε στο κύριο μέρος της νυχτερινής του εκπαίδευσης στην τουαλέτα. Στρώστε ένα πλαστικό κάλυμμα κάτω από το σεντόνι για να προστατέψετε το στρώμα και βάλτε το παιδί σας για ύπνο μόνο με τα εσώρουχά του ή και με γυμνό ποπό για να δείτε πώς θα τα πάει.

Δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά για να βοηθήσετε τα πράγματα, εκτός ίσως από το να του δίνετε λιγότερα υγρά πριν ξαπλώσει. Αν το παιδί σας δεν τα καταφέρνει, φορέστε του ξανά τη νυχτερινή πάνα και προσπαθήστε πάλι σε μερικούς μήνες.

10.Χοροπηδήξτε από τη χαρά σας που τα καταφέρατε
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, όταν το παιδί σας θα είναι φυσικά και διανοητικά έτοιμο να μάθει αυτή τη νέα δεξιότητα, θα τα καταφέρει. Κι αν περιμένετε μέχρι να είναι πραγματικά έτοιμο να αρχίσει, η διαδικασία δεν θα είναι τόσο επίπονη ούτε για σας ούτε για εκείνο. Όταν με το καλό θα έχει τελειώσει, ενισχύστε την περηφάνια του για το επίτευγμά του αφήνοντάς το να δώσει όσες πάνες απέμειναν σε μια οικογένεια με μικρότερα παιδιά ή πετώντας τις το ίδιο.

* Και μην ξεχάσετε να επιβραβεύσετε και τον εαυτό σας. Τώρα δεν θα έχετε να ξανασκεφτείτε τις πάνες – τουλάχιστον όχι μέχρι το επόμενο μωρό.

http://www.yourbaby.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By